Οι μελλοντικές γενιές θα δοκιμάσουν ακραίες θερμότητες

Πηγή: EurekAlert, 2 Νοεμβρίου 2005

Μια μελέτη που δημοσιεύεται στο Περιοδικό του Κλίματος (Journal of Climate) υποστηρίζει ότι εάν τα επικίνδυνα αέρια που παγιδεύουν τη θερμότητα συνεχίζουν να ελευθερώνονται με τον τρέχοντα ρυθμό, είναι πιθανό να οδηγήσει σε βαριές κλιματολογικές αλλαγές, που ο κόσμος θα δοκιμάσει στα επόμενα χρόνια. Αυτό που ενοχλεί ακόμα είναι ότι αυτές οι αλλαγές θα πραγματοποιηθούν με μια σπάνια γρήγορη ταχύτητα, που ποτέ πριν δεν υπήρχε στη φύση.

Η έρευνα τολμά να προβλέψει το κλίμα της Γης σε πολύ μεγάλο βάθος χρόνου (21ο, 22ο και 23ο αιώνα) και αναδεικνύει μια δραματική εικόνα για το μέλλον, εφόσον η ανθρωπότητα εμμένει στη χρήση των ορυκτών καυσίμων.

Η έρευνα χρησιμοποίησε ένα υπολογιστικό μοντέλο, που αντιγράφει πιστά την καιρική δομή καθώς επίσης το πέρασμα του άνθρακα που παγιδεύει τη θερμότητα στον αέρα με τη μορφή του διοξειδίου του άνθρακα, και έπειτα τη μεταφέρει πίσω στα εδάφη και τους ωκεανούς.

Ενώ οι πιο αρχικές μελέτες είχαν επιλέξει ένα μάλλον περιορισμένο χρονικό πλαίσιο για την έρευνα, εδώ η περίοδος της παρατήρησης αρχίζει πολύ πίσω, όπως από το 1870 και τελειώνει με την προσπάθεια να προβλεφθεί ο καιρός το 2300.

Σύμφωνα με το υπολογιστικό μοντέλο, που αντιγράφει όπως είπαμε τον καιρό, η περιεκτικότητα σε διοξείδιο του άνθρακα κατά το 2070 θα είναι δύο φορές τα προβιομηχανικά επίπεδα, τριπλασιάζεται το 2120, και είναι τέσσερις φορές του προβιομηχανικού επιπέδου το 2160.

Σήμερα το διοξείδιο του άνθρακα είναι 380 μέρη ανά εκατομμύριο, ενώ το 2300 αναμένεται σχεδόν να τετραπλασιαστεί και να ανέλθει σε 1.423 μέρη ανά εκατομμύριο. Και επειδή το διοξείδιο του άνθρακα καταλήγει τελικά στους ωκεανούς, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να γίνουν πιο όξινοι.

Έτσι, σύμφωνα με την έρευνα, μέχρι το έτος 2300 η θερμοκρασία στον πλανήτη θα ανέβει κατά 7,8 βαθμούς Kελσίου εάν δεν περιοριστεί η χρήση των ορυκτών καυσίμων. Οι πάγοι στους πόλους της Γης θα λιώσουν και θα εξαφανιστούν, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την άνοδο της στάθμης των ωκεανών κατά 7 μέτρα. Η δε θερμοκρασία στους πόλους αναμένεται να αυξηθεί περισσότερο από 25 βαθμούς Κελσίου.

Ο Kenneth Caldeira, ένας συντάκτης της μελέτης αυτής και ειδικός του κλίματος θεωρεί ότι εάν δεν γίνει τίποτα για να αντιμετωπίσει ο κόσμος αυτό το ζήτημα αμέσως, τότε η καταστροφή που θα προκληθεί στο μέλλον θα είναι ανεπανόρθωτη.

Τα πράγματα θα πάνε μόνο από το κακό στο χειρότερα και στο πιο χειρότερα, λέει ο Caldeira "εάν το μόνο που κάνουμε είναι να προσπαθούμε να προσαρμοστούμε."

Περαιτέρω, η έρευνα υπολογίζει ότι η χλωρίδα του εδάφους και τα όντα του νερού θα συνεχίσουν να απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα στο μέλλον, επίσης, και κατά συνέπεια το ποσό του στην ατμόσφαιρα θα είναι λιγότερο από το επιθυμητό. Οι πιθανότητες να συσσωρευτούν στην ατμόσφαιρα  πρόσθετα αέρια του θερμοκηπίου, δεν έχουν αποκλειστεί.

Όπως αναφέρεται σε αρκετά προηγούμενα συμπεράσματα, η Αρκτική θα πρέπει να δεχτεί την ορμή αυτής της θέρμανσης με μέσες ετήσιες θερμοκρασίες, σε διάφορες περιοχές της αρκτικής Ρωσίας και της βόρειας Βόρειας Αμερικής, πάνω από 25 βαθμούς Κελσίου.

Ενώ οι θερμοκρασίες της Ανταρκτικής προβλέπετε να αυξηθούν έως το 2200.

Η Αλάσκα φαίνεται να είναι απαλλαγμένη από τα αειθαλή βόρεια δάση της στην προσομοίωση που γίνεται.

Το πιο επικίνδυνο εύρημα της μελέτης είναι ότι η αρκτική τούνδρα θα ελαττωθεί από το 8 τοις εκατό σε ένα μικροσκοπικό 1,8 τοις εκατό.

Μάλιστα, οι πιο δραστικές αλλαγές θα συμβούν κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα. Και οι πάγοι που καλύπτουν τη θάλασσα στους πόλους θα εξαφανιστούν σχεδόν παντελώς από το 2150 και μετά. Και κάτι τέτοιο, σε συνδυασμό με την άνοδο της θερμοκρασίας, θα έχει ως αποτέλεσμα την κάλυψη των πόλων με δάση.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Bala Govindasamy του του ενεργειακού τμήματος στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore, κάνει μια αυστηρή προειδοποίηση ότι οι καταστρεπτικές αντηχήσεις, που προκαλούνται λόγω των ανθρώπινων θανάσιμων πειραματισμών με τη φύση, δεν θα ήταν εμφανείς σε λιγότερα από 20-30 χρόνια, όπως προβλέπει το μοντέλο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές που πραγματοποίησαν τη μελέτη, η εκτίμηση για τη μελλοντική άνοδο της θερμοκρασίας είναι πραγματικά συντηρητική επειδή στα υπολογιστικά μοντέλα δεν ελήφθη υπόψη η μεταβαλλόμενη χρήση του εδάφους όπως η αποψίλωση των δασών και η οικοδόμηση σε πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Συγχρόνως, μια άλλη μελέτη με τίτλο "H κλιματική αλλαγή στο μέλλον", που πραγματοποιήθηκε από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, προβλέπεται ότι οι κλιματικές αλλαγές θα επιδράσουν στην εξάπλωση ασθενειών, όπως το άσθμα και η ελονοσία. Γιατί, η αύξηση της θερμοκρασίας θα αυξήσει τον πληθυσμό των κουνουπιών που μεταφέρουν ασθένειες όπως την ελονοσία και τον ιό του Δυτικού Nείλου, όταν τα κρούσματα της ελονοσίας έχουν τετραπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Φόβοι για το κλίμα καθώς οι Αρκτικοί πάγοι λιώνουν με ρυθμό ρεκόρ
Η παγκόσμια θέρμανση ήδη βρίσκεται στο σημείο χωρίς επιστροφή