Λεπτομερής εικόνα της τροφοδοσίας μιας μαύρης τρύπας με υλικό από άστρα και αέρια

Πηγή: NewScientist, 18 Οκτωβρίου 2005

Το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT ) στη Χιλή τράβηξε μια λεπτομερή εικόνα που δείχνει τον στροβιλισμό της ύλης καθώς πέφτει σε μια αδυσώπητη γιγαντιαία μαύρη τρύπα.

Δεξιά: Οι σπειροειδείς βραχίονες με άστρα και αέριο εμφανίζονται σαν σκοτεινές λουρίδες σε αυτή την υπέρυθρη εικόνα στο κέντρο του γαλαξία NGC 1097

Ο NGC 1097, ένας σπειροειδής γαλαξίας περίπου 45 εκατομμύρια έτη φωτός από τη γη, λάμπει σχετικά έντονα στο κέντρο του. Αυτό το φως δείχνει ότι μια μαύρη τρύπα καταβροχθίζει τα περιβάλλοντα αστέρια και το αέριο, αλλά δυστυχώς το έντονο φως μειώνει τις οποιεσδήποτε λεπτομερείς εικόνες αυτής της διαδικασίας.

Αριστερά: Περισσότερες από 300 περιοχές δημιουργίας άστρων κατανέμονται κατά μήκος ενός δακτυλίου της σκόνης και αερίου, στην εικόνα που δείχνει τη κεντρική περιοχή του γαλαξία NGC 1097 κάπου 5.500 έτη φωτός. Το λαμπρό φως στο κέντρο δημιουργείται από μια κολοσιαία μαύρη τρύπα που καταβροχθίζει ό,τι υπάρχει στο περιβάλλον του.

Αλλά τώρα, οι αστρονόμοι χρησιμοποίησαν ένα από τα τέσσερα τηλεσκόπια των 8 μέτρων του VLT για να πάρουν εικόνες της ύλης που κινείται προς το κέντρο του γαλαξία - στην περιοχή του εγγύς υπέρυθρου.

Η παρατήρηση έγινε αφού πρώτα καλύφθηκε το λαμπρό φως γύρω από τη μαύρη τρύπα και τότε τράβηξαν τους αμυδρούς σπειροειδείς βραχίονες χρησιμοποιώντας την προσαρμοστική οπτική, μια υπολογιστική τεχνική που διορθώνει το φαινόμενο του θολώματος της γήινης ατμόσφαιρας.

"Είναι ενδεχομένως η πρώτη φορά που είδαμε μια τέτοια λεπτομερή άποψη της γνωστής διαδικασίας, όπου η ύλη από το κύριο τμήμα του γαλαξία πέφτει στην άκρη-άκρη του πυρήνα", λέει ο Almudena Prieto, του Ινστιτούτου Max Planck στη Χαϋδελβέργη και επικεφαλής συντάκτης της μελέτης.

Αναφορά περιοδικού: Astronomical Journal 

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Η ύλη αποτεφρώνεται όταν πέφτει σε μια μεγάλη μαύρη τρύπα
Γιγάντια μαύρη τρύπα διασπά ένα άστρο μόλις την πλησίασε
Οι μαύρες τρύπες επαναπροσδιορίζονται χάρις ενός πίδακα υλικού