Μνήμες από νανοσωλήνες

Πηγή: Reuters, 6 Οκτωβρίου 2005

Τα νέα πρωτοποριακά τσιπ μνήμης από νανοσωλήνες θα έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν τα δεδομένα τους, έστω και αν σταματά το ηλεκτρικό ρεύμα. Η νέα μνήμη, είναι ταχύτερη από τη σημερινή μνήμη flash και θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπολογιστές που θα εκκινούνται ακαριαία.

Στα κυκλώματα που παρουσίασε η εταιρεία Nantero, με έδρα τη Μασαχουσέτη, οι νανοσωλήνες αντικαθιστούν τα συμβατικά τρανζίστορ, τους «διακόπτες» που ανοίγουν και κλείνουν για να αναπαραστήσουν την πληροφορία.

Οι νανοσωλήνες, των οποίων τα άκρα ακουμπούν σε ηλεκτρόδια, μπορούν να αλλάζουν σχήμα και να παίρνουν μορφές που αντιστοιχούν στα «0» και τα «1» των ψηφιακών δεδομένων.

Όπως αναφέρει το περιοδικό Νature, η εταιρεία παρουσίασε σε συνέδριο νέων τεχνολογιών στη Μασαχουσέτη κυκλικά κυκλώματα διαμέτρου 134 εκατοστών που μπορούν να αποθηκεύσουν 10 gigabit δεδομένων.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η νέα μνήμη είναι δέκά φορές ταχύτερη από τη μνήμη flash που χρησιμοποιείται σε φορητά mp3 player και παρουσιάζει το πλεονέκτημα ότι η απόδοσή της δεν πέφτει με τον χρόνο.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Νέα τρανζίστορ από νανοσωλήνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε υπολογιστές
Η ΙΒΜ αναγγέλλει νέα μέθοδο κατασκευής νανοτσίπ με αυτοσυναρμολόγηση