Το πιο γρήγορο κινούμενο άστρο νετρονίων

Πηγή: Scientific American, 2 Σεπτεμβρίου 2005

Χρησιμοποιώντας το Δίκτυο Τηλεσκοπίων Very Long Baseline επιστήμονες βρήκαν το πιο γρήγορα κινούμενο άστρο στο Γαλαξία μας, ενώ μέτρησαν την ταχύτητά και τη θέση του με τη βοήθεια των ισχυρών ακτίνων ραδιοκυμάτων που εκπέμπει. Έτσι έγινε και το πρώτο πάλσαρ στο οποίο έκαναν την πρώτη άμεση μέτρηση της εντυπωσιακής ταχύτητάς του.

Το B1508+55 είναι ένα περιστρεφόμενο αστέρι νετρονίων, ή πάλσαρ, που βρίσκεται αυτήν την περίοδο περίπου 7.700 έτη φωτός από τη γη. Αφού υπολόγισαν την τροχιά του πάνω στον ουρανό βρήκαν ότι γεννήθηκε από την έκρηξη μιας σουπερνόβας πριν περίπου 2,5 εκατομμύρια έτη πριν, όταν έγινε έκρηξη ενός γιγαντιαίου αστεριού στον αστερισμό του Κύκνου.

"Ξέρουμε ότι οι εκρήξεις σουπερνοβών μπορούν να δώσουν το έναυσμα για να προκύψει ένα άστρο νετρονίων, αλλά η τεράστια ταχύτητα αυτού του αντικειμένου είναι πάνω από τα όρια της γνώσης που έχουμε", λέει ο Shami Chatterjee της Εθνικής ΡαδιοΑστρονομίας (NRAO) καθώς και του Κέντρου για την Αστροφυσική στο Χάρβαρντ.

Το πάλσαρ αυτό κινείται με μία εντυπωσιακή ταχύτητα περισσότερο από 1.000 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, και τώρα βρίσκεται σε μια φάση να αφήσει το Γαλαξία μας. "Οι περισσότερες προηγούμενες εκτιμήσεις για τις ταχύτητες των αστέρων νετρονίων ήταν σχετικές με τις αποστάσεις τους", παρατηρεί ο Walter Brisken, ένας αστρονόμος του NRAO. "Με αυτό όμως το πάλσαρ, έχουμε μια ακριβή, άμεση μέτρηση της απόστασης, έτσι μπορούμε να μετρήσουμε και την ταχύτητα του άμεσα."

Τα αποτελέσματα αυτά πρέπει να βοηθήσουν τους αστρονόμους να καθορίσουν ποιές, ενδεχομένως, άλλες διαδικασίες μπόρεσαν να δώσουν την ταχύτητα στο B1508+55, εκτός από την αρχική σουπερνόβα.