Λάθος μπορεί να κρύβει τη θέρμανση

Πηγή: BBC, 15 Αυγούστου 2005

Sun and cumulus cloudsΟι θερμοκρασίες στο έδαφος δεν ταιριάζουν με αυτές στον αέρα

Ανάμεσα στους επιστήμονες υπάρχει μια διαφωνία για τα στοιχεία της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας εξ αιτίας του τρόπου που τοποθετήθηκαν οι αισθητήρες στα μετεωρολογικά μπαλόνια κατά τη δεκαετία του '70.

Για χρόνια, οι εμπειρογνώμονες επιδίωκαν να βρουν γιατί οι μετρήσεις της θερμοκρασίας που λήφθηκαν από τα μετεωρολογικά μπαλόνια δεν παρουσίαζαν τις ίδιες αυξήσεις με τις μετρήσεις στο έδαφος.

Η προκύπτουσα διαφορά ανάμεσα στις δύο μετρήσεις είχε τροφοδοτήσει τον σκεπτικισμό για την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασία λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Yale λένε ότι το πρόβλημα μπορεί να είναι η τοποθέτηση των οργάνων πάνω στα μπαλόνια.

Τα μετεωρολογικά μπαλόνια στέλνονται πάνω σε όλο τον κόσμο δύο φορές την ημέρα και οι παλαιότερες εκδόσεις των μπαλονιών χρησιμοποιούσαν θερμόμετρα που ήταν εκτεθειμένα στον ήλιο.

Το αποτέλεσμα, λένε οι ερευνητές, ήταν να καταγραφούν υψηλότερες τιμές της θερμοκρασίας στα μπαλόνια που εστάλησαν πάνω κατά τη διάρκεια της ημέρας λόγω της έκθεσης τους στο φως του ήλιου.

Αφού διόρθωσαν το πρόβλημα, η εκτίμηση των ερευνητών ήταν για μια παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 0.2 βαθμών Κελσίου ανά δεκαετία για τα τελευταία 30 χρόνια.

"Δυστυχώς, η θέρμανση βρίσκεται σε μια επιταχυνόμενη τάση - το κλίμα δεν έχει προφθάσει ακόμα να φθάσει σε αυτό το σημείο στο οποίο να ανταποκρίνεται με αυτό που έχουμε ήδη βάλει στην ατμόσφαιρα", αναφέρει ο επικεφαλής συντάκτης της έρευνας Steven Sherwood του Yale.

"Αυτό θόλωσε την ερμηνεία. Υπάρχουν μέτρα που πρέπει να λάβουμε, αλλά φαίνεται ότι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν ένα ισχυρό κίνητρο."

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από την Noaa των ΗΠΑ ενώ τα συμπεράσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Science.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Πρωτοφανής τήξη των πάγων της Σιβηρίας εξ αιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου

Home