Η ζωή αναπτύσσεται και στα πιο σκοτεινά μέρη

Πηγή: The Guardian

Αμερικανοί ερευνητές έχουν βρει αποδείξεις ότι γίνεται φωτοσύνθεση - η μαγική διαδικασία που μετατρέπει την ηλιακή ενέργεια και το διοξείδιο του άνθρακα σε φύλλα και καρπούς - σε βάθος 2 χιλιομέτρων περίπου κάτω από την επιφάνεια του ωκεανού.

Κάτι περισσότερο από δύο δεκαετίες πριν, οι ερευνητές έμειναν έκπληκτοι όταν βρήκαν τις πρώτες έμβιες κοινότητες σε τέτοια βάθη, που αντλούσαν την ενέργειά τους από τη θερμότητα των υδροθερμικών διεξόδων. Τώρα, 2.400 μέτρα κάτω από τον Ειρηνικό, έξω από το Μεξικό, ο Thomas Beatty του πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολούμπια και οι συνάδελφοι του έχουν βρει ένα βακτηρίδιο που κάνει φωτοσύνθεση με το ανεπαίσθητο φως που παρέχεται από το καυτό νερό των υδροθερμικών πηγών στους 350 βαθμούς Κελσίου, μέσα στα σχεδόν παγωμένα ωκεάνια νερά.

Το φως του ήλιου μπορεί να διαπεράσει μέχρι 200 μέτρα, εξασθενώντας συνεχώς με το βάθος. Αλλά οι ερευνητές βρήκαν έναν φωτοσυνθετικό οργανισμό που καταναλώνει θείο στα δείγματα που λήφθηκαν κοντά σε μια υδροθερμική διέξοδο, σε ένα βάθος 10 φορές περισσότερο.

Επειδή το βακτηρίδιο αυτό δεν θα μπορούσε να συλλέξει το φως του ήλιου σε εκείνο το βάθος, θα πρέπει να παίρνει φωτεινή ενέργεια από μια άλλη πηγή, λένε οι επιστήμονες. Και η μόνη πηγή θα μπορούσε να είναι η πολύ εξασθενημένη πυράκτωση του πολύ καυτού νερού.

Η ανακάλυψη έχει επιπτώσεις στην αναζήτηση της ζωής πέρα από τη Γη - ίσως στον υγρό ωκεανό που νομίζουμε ότι υπάρχει κάτω από τον παχύ πάγο της Ευρώπης, του φεγγαριού του Δία ή σε κάποιο υδροφόρο στρώμα στον Άρη.

"Η ζωή βρίσκει έναν τρόπο για να αναπτυχθεί", λέει ο Robert Blankenship του πολιτειακού πανεπιστημίου της Αριζόνα, κι ένας από την ομάδα. "Αυτό δείχνει ότι η φωτοσύνθεση είναι κάτι που δεν περιορίζεται μόνο στην ίδια την επιφάνεια του πλανήτη μας".

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Βακτήρια ζουν και βασιλεύουν βαθιά κάτω από τον ωκεάνιο πυθμένα
Οργανισμοί στα βάθη των Ωκεανών
Μικρά βακτήρια βρέθηκαν σε πάγους μεγάλου βάθους
Ζωή σε ακραία περιβάλλοντα
Ερευνητές βρίσκουν ότι η ζωή μπορεί να αναπτυχθεί σε μερικές απροσδόκητες θέσεις