Ένας πλανήτης, πολλοί άνθρωποι

Πηγή: BBC, 4 Ιουνίου 2005

δορυφορικές φωτογραφίες των αλλαγών στη νότια Ισπανία Η επαρχία Αλμέιρα της Ισπανίας το 1974 (αριστερά) ήταν μια καταπράσινη πεδιάδα και το 2000 έχει γεμίσει θερμοκήπια για τις ανάγκες της μαζικής παραγωγής

Το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον παρουσίασε έναν καινούργιο άτλαντα, ο οποίος καταγράφει τις δραματικές και ορισμένες φορές καταστροφικές συνέπειες της ανθρώπινης παρέμβασης στο περιβάλλον.

Ο άτλαντας αντιπαραβάλλει δορυφορικές φωτογραφίες παλαιότερων δεκαετιών με πρόσφατες και καταγράφει τη ραγδαία ανάπτυξη των αστικών κέντρων, τη μείωση των τροπικών δασών της νότιας Αμερικής, την υποχώρηση των παγετώνων και των πάγων στους πόλους και τις ορεινές περιοχές.

Ο άτλαντας δόθηκε τώρα στη δημοσιότητα για να συμπέσει με την Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον, η οποία τιμάται αύριο.

Ο άτλαντας φέρει την ονομασία «Ένας Πλανήτης, Πολλοί Άνθρωποι» και εκπονήθηκε σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες, όπως το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών και την υπηρεσία των ΗΠΑ για το διάστημα, ΝΑΣΑ.

Ο κόσμος αλλάζει

Ανάμεσα στις μεγάλες αλλαγές που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον πλανήτη είναι η τεράστια αύξηση της θερμοκρασίας στη νότια Ισπανία εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου, η ραγδαία άνοδος της αλιείας της γαρίδας στην Ασία και τη Λατινική Αμερική και η εμφάνιση μιας τεράστιας χερσονήσου στις εκβολές του Κίτρινου Ποταμού, η οποία δημιουργήθηκε από την μετακίνηση ιζημάτων στα νερά του ποταμού της Κίνας.

Οι κεντρικές εκδηλώσεις για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος πραγματοποιούνται στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια με βασικό θέμα τη δημιουργία πιο φιλικών προς το περιβάλλον αστικών κέντρων.

«Τη μάχη για την αειφόρο ανάπτυξη και για ένα πιο υγιή και περιβαλλοντικά σταθερό κόσμο θα την κερδίσουμε ή θα τη χάσουμε στις πόλεις μας», είπε ο διευθύνων σύμβουλος του προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον, Κλάους Τέπφερ.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Φωτογραφίες από το Διάστημα δείχνουν το μέγεθος των δραματικών αλλαγών στο περιβάλλον
Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Περιβάλλον