Ο άνεμος παράγει το 25% του ηλεκτρισμού στην Κ. Ευρώπη

Πηγή: Έθνος, Μάιος 2005

Το 1888, ένας εφευρέτης, ο Τσαρλς Φράνσις Μπρας, κατασκεύασε μία γιγάντια ανεμογεννήτρια στην πίσω αυλή του σπιτιού του στο Κλίβελαντ, η οποία, για πρώτη φορά, μετέτρεψε τον αέρα σε ηλεκτρισμό.

Αιολική ενέργεια ονομάζεται η κινητική ενέργεια του ανέμου και οφείλεται κυρίως στη θέρμανση της Γης από τον Ήλιο. Περίπου το 2% της ηλιακής ενέργειας που προσπίπτει στη Γη μετατρέπεται σε αιολική ενέργεια, η οποία υπολογίζεται σε 3,6 δισ. μεγαβάτ.

Σήμερα, η αιολική ενέργεια φαίνεται να κερδίζει έδαφος και στις ΗΠΑ, καθώς η General Motors επενδύει δισεκατομμύρια. Όταν χρεοκόπησε η εταιρεία ενέργειας Enron, η GM αγόρασε τα αιολικά της πάρκα και φέτος αναμένει κέρδη 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την πώληση και το σέρβις των ανεμογεννητριών.

Ταχύτατη ανάπτυξη

Κι άλλες όμως μεγάλες εταιρείες επενδύουν στην αιολική ενέργεια και ήδη έχει αρχίσει στην Αϊόβα η κατασκευή ενός αιολικού πάρκου, το οποίο θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου. Η αιολική ενέργεια είναι σήμερα η πιο ταχύτατα αναπτυσσόμενη από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί κατά 15% μέσα σε ένα χρόνο. Στην Ευρώπη, όπου τα ορυκτά καύσιμα είναι πολύ ακριβά και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας επιδοτούνται γενναιόδωρα, ο άνεμος παράγει το 25% του ηλεκτρισμού που χρειάζονται τα κράτη της κεντρικής Ευρώπης.

Το 1999, για παράδειγμα, η αιολική ενέργεια κάλυψε το 10% των αναγκών για ηλεκτρισμό στη Δανία και το 2003 κάλυψε το 14%. Από τα 3.800MW που παρήχθησαν παγκοσμίως το 2000, τα 3.500MW παρήχθησαν στην Ευρώπη.

Η Γερμανία και η Δανία βρίσκονται στην πρώτη θέση και κατέχουν το 50% της παγκόσμιας αγοράς στην κατασκευή ανεμογεννητριών. Η...γοητεία του ανέμου είναι προφανής: μηδέν έξοδα για καύσιμα, μηδέν οι εκπομπές ρύπων και άφθονη παροχή της πρώτης ύλης. Άλλωστε σήμερα, οι ανεμογεννήτριες είναι μεγαλύτερες, πιο αποτελεσματικές και πιο αξιόπιστες από τις παλιότερες.

Η γεννήτρια, για παράδειγμα, της GM, 1.5 μεγαβάτ, παράγει ηλεκτρισμό για 460 σπίτια με κόστος 3 με 4 σεντς ανά μία ώρα κιλοβατώρα, όταν στη δεκαετία του '80 το αντίστοιχο ποσό ήταν 20 σεντς.

Μειονέκτημα αυτού του είδους της ενέργειας είναι ότι δεν είναι πάντα αξιόπιστη, επειδή, ανάλογα με την ένταση του ανέμου, διακόπτεται εύκολα. Αν ο αέρας πέσει, πέφτει και η τάση, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να δουλέψουν και οι συσκευές.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Αιολική Ενέργεια

Home