Βραβείο Αϊνστάιν σε δύο Έλληνες

Πηγή: Ελευθεροτυπία, 14 Μαΐου 2005

Δύο Έλληνες επιστήμονες και ένας Άγγλος απέσπασαν για το 2005 το Βραβείο Αϊνστάιν. Πρόκειται για τον ακαδημαϊκό, καθηγητή Θεωρητικής Φυσικής Δημήτρη Νανόπουλο, τον Νίκο Μαυρόματο, καθηγητή Φυσικής στο King College του Λονδίνου και τον Άγγλο συνάδελφό τους Τζον Ελις από το Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών της Ευρώπης (CEPN).

Δημήτρης ΝανόπουλοςΟ πλήρης τίτλος του είναι Βραβείο Αϊνστάιν Σχετικότητας και Βαρύτητας και αποδίδεται κάθε χρόνο στην καλύτερη εργασία που έχει να κάνει με τα συγκεκριμένα επιστημονικά πεδία», ανέφερε ο Νανόπουλος, λίγες ώρες μετά την ενημέρωσή του από την Εταιρεία Σχετικότητας και Βαρύτητας που εδρεύει στη Βοστόνη και στην οποία συμμετέχουν καθηγητές από διάφορα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Η εργασία τους, για την οποία απέσπασαν το βραβείο, έχει τον τίτλο «Η σταθερά των ενοποιημένων θεωριών επιταχύνει το Σύμπαν», ενώ η ίδια επιστημονική ομάδα είχε τιμηθεί με την ίδια διάκριση και το 2000, αλλά αυτή τη φορά έχουν ένα λόγο παραπάνω να είναι χαρούμενοι. «Διανύουμε το χαρακτηρισμένο ως Παγκόσμιο Έτος Αϊνστάιν και αισθανόμαστε ιδιαίτερη χαρά που πήραμε τώρα το συγκεκριμένο βραβείο», εξηγεί ο Νανόπουλος

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Δημήτρης Νανόπουλος Μια εισαγωγή στις θεωρίες που εργάζεται
Το σύμπαν θα υπάρχει για πάντα. Αποκτήσαμε αποδείξεις ότι είναι επίπεδο λέει ο Δημήτρης Νανόπουλος

Home