Το διαστημικό παρατηρητήριο Swift συνέλαβε τη γέννηση μιας μαύρης τρύπας

Πηγή: Associated Press, 10 Μαίου 2005

Τη γέννηση μιας μαύρης τρύπας συνέλαβε για πρώτη φορά το διαστημικό παρατηρητήριο Swift των ακτίνων-γ. Αυτό ανακοίνωσε ένας επιστήμονας της NASA.

Το Swift ανίχνευσε μια έκρηξη ακτίνων γάμμα από την σύγκρουση δύο υπέρπυκνων άστρων νετρονίων, και ένα λεπτό αργότερα άλλα τηλεσκόπια της ορατής περιοχής του φάσματος, όπως και των ακτίνων-Χ συνέλαβαν το ίδιο φαινόμενο. Το γεγονός αυτό ανέφερε ο Neil Gehrels, επικεφαλής της αποστολής του Swift.

"Η κραυγή της γέννησης μιας μαύρης τρύπας είναι η ακτινοβολία γάμμα", λέει ο Gehrels και προσθέτει ότι η λάμψη των ακτίνων γάμμα φάνηκε σε όλο το σύμπαν.

Ο δορυφόρος κατέγραψε τις ακτίνες X από τη σύγκρουση, αλλά το ορατό φως ήταν πάρα πολύ εξασθενημένο για να ανιχνευθεί από το δορυφόρο. Όμως, ειδοποιήθηκαν αμέσως οι αστρονόμοι σε άλλα επίγεια τηλεσκόπια, που τα έστρεψαν αμέσως εκεί για να δουν τη μεταλαμπή της σύγκρουσης, ανέφερε ο Gehrels.

Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι η κατάρρευση ή η σύγκρουση τεράστιών άστρων παράγει τις μαύρες τρύπες, που είναι τόσο πυκνές που ακόμα και το φως δεν μπορεί να δραπετεύσει και ότι η βαρυτική ενέργεια μετατρέπεται σε ακτινοβολία γάμμα.

Το αποτέλεσμα της σύγκρουσης ταιριάζει με τη θεωρία που προβλέπουν οι επιστήμονες, όταν συγκρούονται δύο νεκρά άστρα μεγάλης πυκνότητας, λέει ο Gehrels, βοηθώντας έτσι να λύσουν ένα "μυστήριο 30 ετών".

Το Swift, που ονομάστηκε έτσι για την ταχεία περιστροφή και σκόπευση του σε ορισμένο σημείο του ουρανού, προωθήθηκε το Νοέμβριο του 2004 για να εξετάσει τις μαύρες οπές. Ο δορυφόρος, που αποτελεί μια συνεργασία 250 εκατομμυρίων δολαρίων της NASA, της Ιταλίας και της Μεγάλης Βρετανίας, ελέγχεται από επιστήμονες στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard στο Greenbelt.

Home