Ανησυχούν οι επιστήμονες ότι μπορεί ένας αστεροειδής να πέσει στη γη το 2034

Πηγή: NASA, 18 Απριλίου 2005

Παρατηρήσεις που λήφθηκαν με ραντάρ στο παρατηρητήριο Arecibo στο Πουέρτο Ρίκο στις 27, 29 και 30 Ιανουαρίου του 2005 βελτίωσαν σημαντικά τους υπολογισμούς για την τροχιά του αστεροειδή 2004 MN4, που  ανακαλύφθηκε τον περασμένο Ιούνιο, και έτσι έγινε αλλαγή του χρόνου προσέγγισης του με τη γη. Τώρα πιστεύεται ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί το 2029.

Ο αστεροειδής αυτός, που χρειάστηκαν έξι μήνες για να καταγραφεί η τροχιά του, έχει προκαλέσει σοβαρό πονοκέφαλο στους επιστήμονες. Οι αστρονόμοι εξετάζουν το ενδεχόμενο ο αστεροειδής αυτός, που κατά τις εκτιμήσει τους θα περάσει πολύ κοντά από τη Γη το 2029, να αλλάξει πορεία επηρεασμένος από τη βαρυτική έλξη του πλανήτη μας με αποτέλεσμα κατά το δεύτερο πέρασμά του, το 2034 ή το τρίτο κατά το 2035, να χτυπήσει τη Γη.

Οι αστρονόμοι έχουν υπολογίσει ότι ο αστεροειδής 2004 ΜΝ4 με διάμετρο 320 μέτρων θα περάσει Στις 13 Απριλίου του 2029 σε απόσταση 36.350 χλμ από τη Γη. Η απόσταση αυτή είναι περίπου το ένα δέκατο της απόστασης της Σελήνης και έτσι το πέρασμά του θα είναι ορατό ακόμη και με γυμνό μάτι (3.3 mag). Η νέα προβλεφθείσα τροχιά του αστεροειδή βρίσκεται σε μια απόσταση 5,7 γήινων ακτίνων ή  λίγο πιο κάτω από τη θέση που πετάνε οι γεωσύγχρονοι δορυφόροι. Όταν θα πλησιάσει θα ταξιδεύει ταχύτατα (42 μοίρες την ώρα) και θα είναι ορατός προς τον αστερισμό του Καρκίνου.

Εντούτοις, μια σύγκρουση με τη Γη το 2029 ακόμα αποκλείεται. Για να μπορέσουμε να είμαστε σίγουροι πρόκειται να ελεγχθούν και να παρατηρηθούν αρκετές μελλοντικές στενές προσεγγίσεις του με τη γη. Όμως, η σημερινή ανάλυση του κινδύνου για τον αστεροειδή 2004 MN4 δείχνει ότι δεν αντιμετωπίζει η γη κανένα κίνδυνο για τον 21ο αιώνα και επομένως δεν υπάρχει ανησυχία.

Μια ιδέα που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να τοποθετηθεί στον αστεροειδή ένας πομπός που θα μεταδίδει μόνιμα τη θέση στην οποία βρίσκεται ώστε να υπάρξει ικανός χρόνος αντίδρασης σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ο αστεροειδής κατευθύνεται προς τη Γη.

"Δεν γνωρίζουμε από τι αποτελείται ένας αστεροειδής και γι' αυτό δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι αν και κατά πόσο μπορεί να επηρεαστεί ένας αστεροειδής από τη βαρύτητα του πλανήτη που έχει πλησιάσει. Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η τροχιά του είναι τέτοια που είναι απίθανο να πέσει πάνω μας, αλλά από την άλλη δεν μπορούμε να είμαστε και απολύτως βέβαιοι για αυτό", δηλώνει ο καθηγητής Μπένι ΠέιΖερ του βρετανικού  Πανεπιστημίου John Moore

 Στην περίπτωση που ο εν λόγω αστεροειδή8 πέσει στη Γη, η σύγκρουσή του θα προκαλέσει καταστροφές ανάλογες με αυτές της έκρηξης βόμβας χιλίων μεγατόνων. Ο 2004 ΜΝ4 εντοπίστηκε τον Ιούνιο του 2004 .

Πιθανή θέση του 2004 MN4 στις 13 Απριλίου του 2029Κοντινό πλάνο

Αριστερά: Πιθανή θέση του 2004 MN4 στις 13 Απριλίου του 2029
Δεξιά: Κοντινό πλάνο

Στα συνοδευτικά διαγράμματα, η πλέον πιθανή τροχιά του αστεροειδή 2004 MN4 παρουσιάζεται με μπλε γραμμή που περνά κοντά στη γη στις 13 Απριλίου 2029. Το δεύτερο διάγραμμα είναι μια μεγενθυμένη άποψη της γης.  Δεδομένου ότι η θέση του αστεροειδή στο διάστημα δεν είναι τελείως γνωστή εκείνη την περίοδο, τα άσπρα σημεία κάθετα στην μπλε γραμμή είναι οι πιθανές εναλλάσσομαι θέσεις του.

 
Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Το κινητό τηλέφωνο αυξάνει την πιθανότητα για όγκο στα αυτιά

Home