Οι εταιρείες επενδύουν στην ηλιακή ενέργεια

Πηγή:Wall Street Journal, 19 Μαρτίου 2005

Οι ειδικοί προβλέπουν ότι η ηλιακή θα μπορούσε να αντιστοιχεί στο 20% της παγκόσμιας δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2015.

Ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις στοιχηματίζουν στον ήλιο, επενδύοντας στην ηλιακή ενέργεια, την ώρα που η αλματώδης αύξηση των τιμών φυσικού αερίου και πετρελαίου πυροδοτούν τον ενθουσιασμό για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τα φωτοβολταϊκά (PV) -αποτελούν κυψελωτά συστήματα συγκέντρωσης ηλιακής ενέργειας, τα οποία τη μετατρέπουν σε ηλεκτρική- κάποτε θεωρούνταν τίποτε περισσότερο από ένα ιδεαλιστικό όνειρο, σήμερα όμως αποτελούν σημαντικό μέρος μιας ευρύτερης αγοράς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η οποία αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς.

Στη διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς, οι νέες τεχνολογίες εξασφάλισαν σύνολο πωλήσεων 7,6 δισ. δολαρίων. Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι πωλήσεις της βιομηχανίας ηλιακής ενέργειας θα μπορούσαν να αγγίξουν τα 14 δισ. δολάρια ετησίως μέχρι το 2010, ενώ κάποιοι άλλοι προβλέπουν ότι θα μπορούσαν να ανέλθουν μέχρι και τα 30 με 40 δισ. δολάρια.

Η αύξηση των επενδύσεων στην ηλιακή ενέργεια και η αυξημένη δυναμικότητα στο μεταποιητικό τομέα συνδυάζονται με περισσότερα κίνητρα για ηλιακά συστήματα, ανανεωμένο ενδιαφέρον για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε συνδυασμό με μεγαλύτερη ευαισθησία σε θέματα περιβάλλοντος.

"Οι ανησυχίες ως προς τους πιθανούς κινδύνους από πιθανές κλιματολογικές αλλαγές είναι πραγματικές και συμβάλλουν στην επιθυμία για την ανάπτυξη εναλλακτικών ενεργειακών επιλογών", τονίζει χαρακτηριστικά ο Μάικλ Ρόγκολ, οικονομολόγος ηλιακής ενέργειας στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης.

Κάθε χρόνο, προστίθενται 100 gigawatts νέας δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και οι ειδικοί προβλέπουν ότι η ηλιακή θα μπορούσε να αντιστοιχεί στο 20% της παγκόσμιας δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2015, έναντι 1% αναμενόμενου ποσοστού για το 2005.

Παρ' όλα αυτά, πρόκειται ακόμη για μια ακριβή τεχνολογία -χρειάζονται περίπου 30.000 δολάρια για την εγκατάσταση ενός οικιακού συστήματος- και ο Ρόγκολ επέστησε την προσοχή στην προοπτική αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ, καθώς οι περισσότεροι, που εγκαθιστούν τα πάνελ συλλογής ηλιακής ενέργειας, έχουν πάρει δάνειο.

Πριν από τριάντα χρόνια, η κρίση στον ΟΠΕΚ και τα ιστορικά ρεκόρ στις πετρελαϊκές τιμές είχαν στρέψει τις εταιρείες προς την ηλιακή ενέργεια. Αποδείχθηκε όμως ότι επρόκειτο για ένα όνειρο σύντομης διάρκειας στις ΗΠΑ, καθώς σύντομα καταργήθηκαν τα κίνητρα και χιλιάδες μικρού μεγέθους εταιρείες ηλιακής ενέργειας «πέθαναν» εν μία νυκτί. 

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Ηλιακή Ενέργεια και ηλιακά συστήματα

Home