Οι ωκεανοί θα παρατείνουν την παγκόσμια θέρμανση για αιώνες έστω κι αν τα αέρια του θερμοκηπίου παραμείνουν σταθερά

Πηγή: Nature, 17 Μαρτίου 2005

Έστω και αν σταματούσε η καύση ορυκτών καυσίμων σήμερα και τα αέρια του θερμοκηπίου δεν αυξάνονταν πάνω από τα σημερινά τους επίπεδα, η άνοδος της θερμοκρασίας θα συνεχιζόταν και η στάθμη των ωκεανών θα ανέβαινε για ακόμη έναν αιώνα, αποκαλύπτουν δύο μελέτες που δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση Science.

The IPCC's version showed temperature variation over 1,000 yearsΗ εικόνα από το IPCC δείχνει τις  θερμοκρασίες εδώ και 1.000 χρόνια. Φαίνεται επίσης η άνοδος των τελευταίων ετών.

Οι επιστήμονες γνώριζαν από καιρό ότι οι ωκεανοί αργούν να αντιδράσουν σε αλλαγές στην ατμόσφαιρα, επειδή απορροφούν θερμότητα πιο αργά απ' ό,τι το έδαφος. Αλλά δεν είχαν μια ξεκάθαρη εικόνα για το πώς αυτή η καθυστέρηση θα διαμορφώσει μακροπρόθεσμα το κλίμα.

Γι αυτό μετεωρολόγοι του Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικής Έρευνας (NCAR) στο Boulder του Κολοράντο, με επικεφαλής τον Gerald Meehl ανέπτυξαν δύο νέα περίπλοκα υπολογιστικά μοντέλα για το παγκόσμιο κλίμα - λαμβάνοντας υπόψη τη χρονική καθυστέρηση των ωκεανών - που επέτρεψαν έτσι να υπολογιστεί κατά προσέγγιση η επίδραση αυτή.

Μια ομάδα εξέτασε τι θα συνέβαινε στον πλανήτη αν η συγκέντρωση των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα παρέμενε σταθερή στα επίπεδα του 2000, ένα σενάριο υπερβολικά αισιόδοξο. Το διοξείδιο του άνθρακα που υπήρχε ήδη στην ατμόσφαιρα εκείνη τη χρονιά θα αύξανε τη θερμοκρασία ακόμη κατά 0,5 βαθμούς Κελσίου έως το τέλος του αιώνα (2100), μια άνοδος αντίστοιχη με αυτή που παρατηρήθηκε στον 20ό αιώνα.

Όμως, καθώς οι ωκεανοί θα συνέχιζαν να διαστέλλονται από την άνοδο της θερμοκρασίας, η στάθμη της θάλασσας παγκοσμίως θα αυξανόταν κατά 10 εκατοστά έως το 2100 και θα συνέχιζε να ανεβαίνει για πολύ ακόμη. Αλλά επειδή το μοντέλο δεν υπολογίζει την τήξη των πάγων η άνοδος ίσως θα έφτανε και τα 30 εκατοστά - τριπλάσιο αυτού που προβλέπει το μοντέλο.

"Ο κόσμος νομίζει ότι 10 με 30 εκατοστά δεν είναι πολλά, αλλά μια σχετικά μικρή μέση άνοδος στα επίπεδα της θάλασσας εκδηλώνεται με εξαιρετικά μεγάλες πλημμυρίδες και ξεσπάσματα σε καταιγίδες", διευκρίνισε ο Gerald Meehl, επικεφαλής της ομάδας.

Η ομάδα του Meehl είναι η πρώτη που έτρεξε τέτοια σύνθετα μοντέλα αυτού του τύπου των πειραμάτων, γνωστών σαν 'κλιματικές μελέτες'.

Ο Vicki Arroyo του Κέντρου Κλιματικών Αλλαγών Pew στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ λέει ότι το σπουδαίο είναι ότι ξεκινήσαμε ήδη τα πρώτα βήματα για την προστασία του κλίματος.

Σε μια δεύτερη, συμπληρωματική μελέτη, ο Tom Wigley, ειδικός στο κλίμα του NCAR, χρησιμοποίησε ένα απλούστερο μοντέλο για να εξετάσει αν διατηρούνταν σταθερές όχι οι συγκεντρώσεις των αερίων του θερμοκηπίου, αλλά ο ρυθμός των εκπομπών τους από τη βιομηχανία.

Το σενάριο αυτό δίνει μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 έως 6 βαθμούς Κελσίου, πρόβλεψη που βρίσκεται μέσα στα όρια που έχει προβλέψει η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ, το Διακυβερνητικό Σώμα για τις Κλιματικές Αλλαγές.

Η μελέτη του Tom Wigley, που βασίστηκε σε ένα επίσης αισιόδοξο σενάριο, προβλέπει ότι η στάθμη των ωκεανών θα συνεχίσει να αυξάνεται κατά 25 εκατοστά ανά αιώνα.

"Σε 400 χρόνια αυτό σημαίνει αύξηση της στάθμης της θάλασσας κατά ένα μέτρο, γεγονός που θα έχει πολύ σοβαρές συνέπειες. Και όσο περιμένουμε, τόσο χειρότερο θα γίνεται", επισημαίνει ο Tom Wigley.

Και οι δύο - Meehl και Wigley - έμειναν έκπληκτοι από το πόσο δραματικά ανεβαίνουν τα επίπεδα της στάθμης της θάλασσας και στα δύο μοντέλα, έστω κι αν σταθεροποιηθούν τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα.

"Υπάρχουν ήδη έντονα σημάδια μιας κλιματικής αλλαγής", προειδοποιεί ο Meehl. "Και όσο περιμένουμε, τόσο το χειρότερο".

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Ένα βήμα για την προστασία του περιβάλλοντος η ενεργοποίηση του πρωτοκόλλου του Κιότο
Η παγκόσμια θέρμανση έχει φθάσει σε σημείο που δεν υπάρχει επιστροφή

Home