Εργαστηριακή πύρινη σφαίρα ίσως είναι μαύρη οπή

Πηγή:BBC, 17 Μαρτίου 2005

Μια πύρινη σφαίρα που δημιουργήθηκε σε ένα αμερικανικό επιταχυντή σωματιδίων έχει τα χαρακτηριστικά μιας μαύρης τρύπας, υποστηρίζει ένας φυσικός.

Αυτή η πύρινη βολίδα δημιουργήθηκε στον Σχετικιστικό Επιταχυντή Βαρέων Ιόντων (RHIC) στη Νέα Υόρκη, μέσα στον οποίο ακτίνες πυρήνων χρυσού συγκρούονται μεταξύ τους σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός.

Ο Horatiu Nastase λέει ότι οι υπολογισμοί του δείχνουν ότι ο πυρήνας της πύρινης βολίδας έχει μεγάλες ομοιότητες με μια μαύρη οπή. 

Η εργασία του δημοσιεύτηκε στον ιστοχώρο arxiv.org και στο περιοδικό New Scientist.

Όταν οι πυρήνες του χρυσού συγκρούονται τότε διασπώνται σε κουάρκ και γκλουόνια. 

Αυτά σχηματίζουν μια σφαίρα πλάσματος με θερμοκρασία 300 φορές υψηλότερη από την επιφάνεια του Ήλιου, η οποία όμως διαρκεί μόλις 10-24 δευτερόλεπτα, που είναι δυνατόν να ανιχνευθεί επειδή απορροφά πίδακες σωματιδίων που παράγονται από την σύγκρουση των δεσμών.

Όμως ο Nastase, του Πανεπιστημίου Brown στο Rhode Island, λέει ότι κάτι ασυνήθιστο συμβαίνει με αυτήν, γιατί η σφαίρα του πλάσματος απορρόφησε δέκα φορές περισσότερα σωματίδια από ό,τι αναμενόταν βάσει των υπολογισμών.

Ο φυσικός από το πανεπιστήμιο Brown νομίζει ότι τα σωματίδια εξαφανίστηκαν μέσα στον πυρήνα της σφαίρας και επανεμφανίστηκαν με τη μορφή θερμικής ακτινοβολίας, όπως η ύλη πέφτει σε μια μαύρη τρύπα και επανεκπέμπεται με τη μορφή ακτινοβολίας Hawking.

Πάντως ακόμα και αν η μίνι μαύρη τρύπα όντως δημιουργήθηκε στον επιταχυντή, θα ήταν ούτως ή άλλως ακίνδυνη, καθώς σε αυτές τις διαστάσεις η βαρύτητα δεν θα ήταν η κυρίαρχη δύναμη.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Μικρές μαύρες τρύπες που εκρήγνυνται πέφτουν σαν βροχή στη Γη 
Μικροσκοπικές 'μαύρες οπές' μπορούν να σχηματίζονται τακτικά
Οι φυσικοί προσπαθούν να φτιάξουν μια μαύρη τρύπα

Home