Η επιστήμη χρειάζεται τις γυναίκες

Πηγή: ΒΗΜΑ και UNESCO, 3 Μαρτίου 2005

Πέντε διακεκριμένες γυναίκες φυσικοί πήραν το βραβείο L’ORÉAL – UNESCO Γυναίκες στην Επιστήμη για το 2005, το Διεθνές Έτος Φυσικής.laureates 2005.jpg 

Οι γυναίκες φυσικοί που βραβεύτηκαν ανήκουν και στις πέντε ηπείρους:
- για την Αφρική: Zohra BEN LAKHDAR (Τυνησία)
- για τη Λατινική Αμερική: Belita KOILLER (Βραζιλία)
- για τη Βόρεια Αμερική: Myriam P. SARACHIK (ΗΠΑ)
- για την Ασία: Fumiko YONEZAWA (Ιαπωνία)
- για την Ευρώπη: Dominique LANGEVIN (Γαλία)

Τα βραβεία L'Oréal-UNESCO, που απονεμήθηκαν την Πέμπτη το βράδυ στο Παρίσι για 7η συνεχόμενη χρονιά, αποτελούν πλέον έναν θεσμό που σκοπό έχει να προβάλει και να ενισχύσει το επιστημονικό έργο των γυναικών σε ολόκληρο τον κόσμο και να τους δώσει κίνητρα για να ασχοληθούν με τις επιστήμες.

Μια διεθνής επιτροπή αποτελούμενη από επιστήμονες διεθνούς κύρους επιλέγει τις πέντε γυναίκες - μία από κάθε ήπειρο - για να τις τιμήσει με το βραβείο, το οποίο συνοδεύεται από το ποσό των 100.000 δολαρίων για την καθεμία. Παράλληλα λειτουργεί ο θεσμός των υποτροφιών και κάθε χρόνο 15 γυναίκες (τρεις από κάθε ήπειρο) ενισχύονται με το ποσόν των 20.000 δολαρίων - η καθεμία - για να συνεχίσουν το ερευνητικό τους έργο.

Τη μια χρονιά βραβεύονται γυναίκες που καταπιάνονται με τις Επιστήμες της Ζωής (Life Sciences) και την άλλη με τις Επιστήμες των Υλικών (Material Sciences). Εφέτος ήταν η σειρά των Επιστημών των Υλικών να βραβευθούν. Την επιτροπή κρίσεως των βραβείων αποτελούν επιστήμονες από όλον τον κόσμο. Πρόεδρος της Επιτροπής για εφέτος ήταν ο γάλλος καθηγητής Pierre-Gilles de Gennes, Βραβείο Νομπέλ Φυσικής το 1991. Στην επιτροπή μετέχει άλλος ένας τιμηθείς με Βραβείο Νομπέλ, ο ιδρυτικός πρόεδρος των βραβείων, βέλγος καθηγητής Ιατρικής Christian de Duve.

Στα επτά χρόνια που απονέμονται τα βραβεία «Για τις γυναίκες στην Επιστήμη», έχουν τιμηθεί 36 γυναίκες από 20 χώρες και έχουν πάρει υποτροφία 73 ερευνήτριες από 49 χώρες. Καμιά τους δεν είναι από την Ελλάδα. Πριν από δύο χρόνια μάλιστα το βραβείο για την Ευρώπη πήρε ερευνήτρια από τη γειτονική μας Τουρκία, ενώ και εφέτος μία από τις 15 υποτροφίες πήγε σε μια από την Τουρκία, που εργάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από την χώρα μας συμμετέχει μόνο ο καθηγητής της Βιομηχανικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Χατζηχρηστίδης αλλά σαν μέλος της διεθνούς επιτροπής κρίσεως των βραβείων. Δεν έχει βραβευτεί ποτέ Ελληνίδα εξ αιτίας της έλλειψης πληροφόρησης για τον θεσμό των βραβείων και την ανυπαρξία του κατάλληλου μηχανισμού που θα προωθήσει τις ελληνικές υποψηφιότητες. Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός σε όλες τις γυναίκες και η υποβολή των υποψηφιοτήτων γίνεται μέσω του δικτύου της UNESCO.

Οι πέντε νικήτριες του βραβείου L’ORÉAL – UNESCO για το 2005

·Zohra BEN LAKHDAR: καθηγήτρια Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Τύνιδας βραβεύεται για τα πειράματα και τα μοντέλα που ανέπτυξε στην υπέρυθρη φασματοσκοπία και τις εφαρμογές της στην ανίχνευση της ρύπανσης και την Ιατρική. 

·Fumiko YONEZAWA:καθηγήτρια Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Κέιο της Γιοκοχάμα στην Ιαπωνία βραβεύεται για την πρωτοποριακή θεωρία της και τις προσομοιώσεις σε υπολογιστή άμορφων ημιαγωγών και υγρών μετάλλων.

·Dominique LANGEVIN: διευθύντρια ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών της Γαλλίας (CNRS) και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Paris-Sud βραβεύεται για τη θεμελιώδη έρευνά της στα απορρυπαντικά, στα γαλακτώματα και στα αφρώδη προϊόντα.

·Belita KOILLER:καθηγήτρια Φυσικής στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας βραβεύεται για τη θεωρητική έρευνά της στα ηλεκτρόνια σε άτακτα υλικά, όπως το γυαλί.

·Myriam P. SARACHIK: καθηγήτρια Φυσικής στο City College της Νέας Υόρκης (CUNY) βραβεύεται για τα πειράματά της στην ηλεκτρική αγωγιμότητα και στη μετάβαση μεταξύ μετάλλων και μονωτών.

Home