Αμφιβολίες για το μέλλον της αιολικής ενέργειας

Πηγή: The Guardian , 26 Φεβρουαρίου 2005

Τα αιολικά πάρκα είναι ένας ακριβός και αναποτελεσματικός τρόπος για τη βιώσιμη ενέργεια, σύμφωνα με μια μελέτη από τη Γερμανία, την πρώτη χώρα παραγωγό αιολικής ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο .

Η έκθεση, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αντί να ξοδεύουμε δισεκατομμύρια για την κατασκευή νέων ανεμοστροβίλων, η έμφαση πρέπει να δοθεί στην κατασκευή οικιών που να είναι πιο οικονομικές από την άποψη της κατανάλωσης της ενέργειας. Η έκθεση που φτιάχτηκε από την Ενεργειακή Υπηρεσία της γερμανικής κυβέρνησης, λέει ότι τα αιολικά πάρκα αποδεικνύονται ότι είναι ένας δαπανηρός τρόπος για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου.

Για κάθε δε έναν τόνο του διοξειδίου του άνθρακα που γλιτώνουμε ξοδεύουμε 41-77 € με τη χρησιμοποίηση της αιολικής ενέργειας, αναφέρει η έκθεση.

Η Γερμανία έχει το μεγαλύτερο αριθμό αιολικών πάρκων στον κόσμο, και παράγει περισσότερη αιολική ενέργεια από τη Δανία, την Ισπανία και τις ΗΠΑ συνολικά. Στις 25 χώρες της ΕΕ η συνολική παραγωγή αιολικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 20% το 2004. Όλες δε οι περιβαλλοντικές οργανώσεις υποστηρίζουν τις ανανεώσιμες πηγές της ενέργειας (αιολική, ηλιακή και κυματική αλλά μόνο η αιολική έχει αναπτυχθεί μαζικά).

Αλλά περισσότερες από 100 εθνικές και τοπικές ομάδες της Βρετανίας, που καθοδηγούνται από μερικούς από τους πιο σπουδαίους οικολόγους της Μεγάλης Βρετανίας, συμπεριλαμβανομένων και των David Bellamy, Crispin Tickell, και James Lovelock, έχουν υποστηρίξει ότι η αιολική ισχύς είναι ανεπαρκής, καταστρέφει την επαρχία και τελικά έχει μικρή διαφορά στις εκπομπές του άνθρακα στη Μεγάλη Βρετανία.

Η Angela Kelly υπεύθυνη μιας ένωσης αντίθετης της αιολικής ενέργειας στην Βρετανία λέει ότι "Η αιολική ενέργεια είναι τρεις φορές ακριβότερη από τη συμβατική ηλεκτρική ενέργεια. Είναι μια σκανδαλώδης σπατάλη των χρημάτων των φορολογούμενων."

Η γερμανική έκθεση υπολογίζει ότι θα κοστίσει 1.1 δισεκατομμύρια € η σύνδεση με το υπάρχον ηλεκτρικό δίκτυο της των νέων ανεμογεννητριών που θα κατασκευαστούν μέχρι το 2015, τότε που το 20% της ηλεκτρικής ενέργειάς της θα παράγεται από τις ανανεώσιμες πηγές. Περίπου 1500 χιλιόμετρα καλωδίων θα πρέπει να τοποθετηθούν ή να αναβαθμιστούν, και οι εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας θα πρέπει να αντικατασταθούν ή να προσαρμοστούν για να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες διακυμάνσεις της τάσης που δημιουργείται από την αιολική ενέργεια. Αυτό το πρόγραμμα θα κοστίσει σε κάθε γερμανική οικογένεια 16 € ετησίως, αναφέρει η έκθεση.

"Η αιολική ενέργεια είναι ακριβή. Είναι αλήθεια. Δεν μπορείτε να το αμφισβητήσετε", λέει ο Stephan Kohler, ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Ενέργειας της Γερμανίας. Οι "συμβατικές μέθοδοι είναι φτηνότερες. Αλλά πρέπει να έχετε και τους δύο τρόπους."

Στα προηγούμενα 15 χρόνια η Γερμανία έχει κατασκευάσει περισσότερους από 15.000 στροβίλους, οι μισοί από αυτούς στα προηγούμενα πέντε χρόνια. Ο αριθμός αυτός πρέπει να διπλασιαστεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Μάλιστα το Νοέμβριο βρετανοί και γερμανοί υπουργοί ανήγγειλαν σχέδια για συνεργασία στην ανάπτυξη εναλλακτικής ενέργειας.

1.034 μεγάλοι στρόβιλοι λειτουργούν τώρα στη Μεγάλη Βρετανία και παράγουν 700 MW ηλεκτρικής ενέργειας - περίπου όσο κι ένας ένας συμβατικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος - αλλά στα επτά επόμενα χρόνια θα ενσωματωθούν στο δίκτυο αιολικά πάρκα ισχύος 7.000 MW.

Μόνο πέρυσι φτιάχτηκαν 22 χερσαία αιολικά πάρκα ικανότητας 475 MW, αλλά οι υπεύθυνοι για την ανάπτυξη κινούνται όλο και περισσότερο προς το νερό των κυμάτων στις ακτές. Συνολικά, 9.000 MW αιολικής ισχύος προγραμματίζεται να εγκατασταθεί μέχρι το 2010, αρκετά για να εκπληρωθούν οι κυβερνητικοί στόχοι.

Αυτοί που κάνουν κριτική για την αιολική ενέργεια στη Γερμανία είπαν ότι θα ήταν φτηνότερο και πιο περιβαλλοντικά αποδοτικό να μονωθούν τα παλαιά σπίτια ή να ανανεωθούν οι υπάρχοντες σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.

"Το πρόβλημα με τα αιολικά πάρκα είναι ότι πρέπει να τα κατασκευάσεις σε περιοχές όπου δεν χρειάζεστε την ηλεκτρική ενέργεια. Η ηλεκτρική ενέργεια πρέπει έπειτα να μεταφερθεί κάπου αλλού", λέει ο Klaus Lippold, του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.

"Υπάρχει μια αυξανόμενη αντίδραση στη Γερμανία για τα αιολικά πάρκα, κυρίως λόγω της καταστρεπτικής επίδρασης στο τοπίο μας".

Ο γερμανός υπουργός περιβάλλοντος, Jürgen Trittin, των Πρασίνων λέει ότι τα "κεντρικά μέρη" της έκθεσης υπεράσπισαν τον ισχυρισμό του ότι θα μπορούσε να γίνει γρήγορα και φτηνά μια επέκταση της αιολικής ενέργειας. "Δεν υπάρχει κανένας λόγος για απαισιοδοξία", είπε.

Πέρυσι περισσότερο από το 10% της κατανάλωσης της ενέργειας της Γερμανίας προήλθε από τις ανανεώσιμες πηγές.

Ο Jim Footner της GREENPEACE ανέφερε ότι η γερμανική μελέτη θα χρησιμοποιηθεί αναπόφευκτα από τους αντιπάλους της αιολικής ενέργειας ως επιχείρημα ενάντια στην περαιτέρω επέκταση της. Αλλά είναι βέβαιος ότι η αιολική ισχύς ήταν η καλύτερη επιλογή για τις ενεργειακές ανάγκες της Μεγάλης Βρετανίας.

"Δεν μπορείτε να μην χρησιμοποιήσετε εναλλακτική ενέργεια για να μειωθούν οι εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα", είπε. "Με μια μικρή αύξηση της παραγωγής αιολικής ενέργειας μειώνονται εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα".

Μια οργάνωση την προηγούμενη εβδομάδα, που υπέβαλλε μια έκθεση σχετικά με τις ανανεώσιμες μορφές της ενέργειας, ανέφερε ότι ο άνεμος ήταν ο ακριβότερος τρόπος για να χρηματοδοτηθούν οι μειώσεις της εκπομπής του άνθρακα της Μεγάλης Βρετανίας. Κοστολόγησε δε ότι για κάθε τόνο  άνθρακα που δεν εκπέμπεται στην ατμόσφαιρα ξοδέψαμε 70-140 £ - περισσότερο απ' ό,τι στη Γερμανία. Αλλά όμως δεν καταδίκασε την αιολική ενέργεια, λέγοντας ότι απαιτείται ένα μίγμα ανανεώσιμων μορφών ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας.

Χρήσιμα links: Friends of the Earth, Greenpeace, British Wind Energy Association

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Αιολική Ενέργεια

Home