Διπλάσιος του διαστημικού σταθμού στον Πόλεμο των Άστρων είναι ο δορυφόρος Μίμας του Κρόνου

Πηγή: Guardian, 15 Φεβρουαρίου 2005

Δεν είναι φεγγάρι αλλά διαστημικός σταθμός. Είναι ο δορυφόρος του Κρόνου, ο Μίμας που θα μπορούσε να γίνει διαστημικός σταθμός. Έχει εντυπωσιακές ομοιότητες με τον διαστημικό σταθμό Death Star, που κατέστρεφε τα πάντα στο πέρασμά του στον Πόλεμο των Άστρων.

ΜίμαςΗ τελευταία φωτογραφία λήφθηκε στις 16 Ιανουαρίου όταν το Cassini ήταν 200.000 χιλιόμετρα από αυτόν

Ερευνητές της NASA στο Εργαστήριο Αεριοπροώθησης στην Καλιφόρνια έδωσαν στη δημοσιότητα μία ακόμα εικόνα του Μίμα, που ελήφθη από το διαστημόπλοιο Cassini, που ως γνωστόν διαγράφει τροχιά γύρω από τον άρχοντα των δακτυλιδιών, τον Κρόνο.

Ο Μίμας είναι από τους εγγύτερους στον πλανήτη φυσικούς δορυφόρους. Το χαρακτηριστικό του γνώρισμα είναι ένας γιγαντιαίος κρατήρας διαμέτρου 168 χιλιομέτρων και βάθους 9,6 χλμ. που καταλαμβάνει το ένα τρίτο, περίπου, της διαμέτρου του φεγγαριού αυτού. Κατά πάσα πιθανότητα - λένε οι αστρονόμοι - δημιουργήθηκε από την πρόσκρουση κάποιου αστεροειδούς.

Ακόμα και στην αντιδιαμετρική πλευρά του Μίμα μπορεί κανείς να εντοπίσει ρωγμές που προκάλεσε η πτώση του αστεροειδούς. Αν, λοιπόν, αυτός είχε μεγαλύτερο μέγεθος ή μεγαλύτερη ταχύτητα ο Μίμας κατά πάσα πιθανότητα θα είχε κοπεί στη μέση.

Στο κέντρο του κρατήρα υπάρχει ένα βουνό, με ύψος ανάλογο του δικού μας Έβερεστ. Και αυτό δημιουργήθηκε εξαιτίας της πρόσκρουσης του αστεροειδούς όταν το κονιορτοποιημένο και λιωμένο υλικό αναπήδησε ακριβώς όπως μία σταγόνα νερό που πέφτει σε επιφάνεια.

Η επιφάνεια του Μίμα είναι παγωμένη, καθώς η τεράστια απόσταση που τον χωρίζει από τον Ήλιο δεν επιτρέπει να έχει θερμοκρασία υψηλότερη των -200 βαθμών Κελσίου και η μικρή του πυκνότητα, λένε οι ερευνητές, υποδεικνύει ότι το φεγγάρι αποτελείται κατά κύριο λόγο από πάγο.

Οι περισσότεροι κρατήρες του Μίμα έχουν όνομα ηρώων του Κάμελοτ, εκτός από τον μεγαλύτερο που έλαβε το όνομα του William Herschel, του αστρονόμου που τον ανακάλυψε το 1789.

Η ομοιότητα του Μίμα με το διαστημόπλοιο Death Star είχε για πρώτη φορά αναφερθεί όταν τα δύο διαστημόπλοια Voyager πέταξαν κοντά από τον Κρόνο το 1980 και το 1981.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Το Cassini παρουσιάζει μεγαλόπρεπες εικόνες των δύο φεγγαριών του Κρόνου

Home