Ανακαλύφθηκε ο μικρότερος εξωηλιακός πλανήτης

Πηγή: BBC, 14 Φεβρουαρίου 2005

Αμερικανοί αστρονόμοι ανακάλυψαν έναν πολύ μικρό πλανήτη, το ένα πέμπτο του μεγέθους του Πλούτωνα, να περιφέρεται γύρω από το πάλσαρ PSR B1257+12, ένα νεκρό άστρο σε απόσταση 1.500 ετών φωτός. Αν η ανακάλυψη επιβεβαιωθεί, θα είναι πρόκειται για τον μικρότερο γνωστό εξωηλιακό πλανήτη.

Η ανακάλυψη μπορεί να δείχνει ότι πλανήτες των διαστάσεων της Γης μπορεί να είναι σχετικά σύνηθες φαινόμενο.

Πρόκειται για τον τέταρτο πλανήτη που ανακαλύφθηκε να περιστρέφεται γύρω από το ίδιο πάλσαρ. Τα πάλσαρ, ένα είδος άστρου νετρονίων που εκπέμπει παλμούς ακτινοβολίας, είναι οι πυκνοί πυρήνες μεγάλων άστρων (υπεργιγάντων) που εξάντλησαν τα πυρηνικά καύσιμά τους και κατέρρευσαν.

Ο νέος πλανήτης απέχει από το μητρικό του πάλσαρ περίπου όσο απέχει ο Ήλιος από τη ζώνη των αστεροειδών στο δικό μας σύστημα και κινείται μέσα σε ένα νέφος θερμού αερίου που περιβάλλει το νεκρό άστρο.

Την ανακάλυψη περιέγραψαν σε συνέδριο αστρονομίας στο Aspen των ΗΠΑ ο Alex Wolszczan του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια και ο Maciej Konacki του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνια.

Οι τροχιές των τριών άλλων πλανητών που ανακαλύφθηκαν να περιφέρονται γύρω από το ίδιο πάλσαρ το 1992 είναι σχεδόν οι ίδιες με του Ερμή, της Γης και της Αφροδίτης.

Ο Wolszczan μαζί με τον Konacki λένε ότι ο νέος πλανήτης θα μπορούσε να σηματοδοτεί το τέλος του πλανητικού συστήματος του πάλσαρ, όπως ο Πλούτωνας βρίσκεται στο τέλος του δικού μας πλανητικού συστήματος.

Ο πλανήτης εντοπίστηκε με το τεράστιο ραδιοτηλεσκόπιο του Arecibo στο Πουέρτο Ρίκο

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Νέος εξωηλιακός πλανήτης ή καφέ νάνος;

Home