Πλανήτες στο κέντρο του Γαλαξία μπορεί να έχουν υπόστρωμα από διαμάντια

Πηγή: RedNova, 8 Φεβρουαρίου 2005

Κάποιοι εξωηλιακοί πλανήτες ενδέχεται να είναι φτιαγμένοι από ενώσεις του άνθρακα, συμπεριλαμβανομένων και των διαμαντιών, σύμφωνα με ανακοίνωση αμερικανών επιστημόνων, που παρουσιάστηκε σε ένα συνέδριο για εξωηλιακούς πλανήτες στο Aspen του Κολοράντο.

Η Γη, ο Άρης και η Αφροδίτη είναι "πυριτικοί" πλανήτες, γιατί κυρίως αποτελούνται από ενώσεις του οξειδίου του πυριτίου. Αστροφυσικοί όμως προτείνουν ότι μερικά άστρα στο Γαλαξία μας μπορεί να φιλοξενούν πλανήτες και από άνθρακα. 

"Οι πλανήτες από άνθρακα μπορεί να έχουν σχηματιστεί ως επί το πλείστον με τον ίδιο τρόπο που έχουν δημιουργηθεί ορισμένοι μετεωρίτες στο ηλιακό μας σύστημα, οι ανθρακούχοι χονδρίτες", αναφέρει ο Dr. Marc Kuchner του Πανεπιστημίου του Princetony.

"Αυτού του είδους οι μετεωρίτες περιέχουν μεγάλες ποσότητες ενώσεων του άνθρακα, όπως καρβίδια, οργανικές ενώσεις, γραφίτη, ακόμη και το περιστασιακό μικροσκοπικό διαμάντι". Φανταστείτε λοιπόν έναν τέτοιο μετεωρίτη στο μέγεθος ενός πλανήτη.

Πλανήτες όπως η Γη θεωρούνται ότι δημιουργήθηκαν από τη συμπύκνωση δίσκων αερίου, που περιστρέφονταν γύρω από τα νέα άστρα. Σε αέριo που περιέχει άνθρακα ή επίσης και λίγο οξυγόνο, σχηματίστηκαν ενώσεις του άνθρακα - όπως είναι τα καρβίδια και ο γραφίτης - αντί των πυριτικών αλάτων. Αυτό ενδεχομένως εξηγεί και την προέλευση των ανθρακούχων χονδριτών και την προέλευση των πλανητών από άνθρακα.

Οποιοσδήποτε συμπυκνωμένος γραφίτης θα μεταβαλλόταν σε διαμάντι κάτω από την επίδραση των υψηλών πιέσεων μέσα στους ανθρακούχους πλανήτες, με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν ενδεχομένως στρώματα από διαμάντια μέσα στους πλανήτες πάχους πολλών χιλιομέτρων.

Μερικοί εξωηλιακοί πλανήτες με μικρή ή με ενδιάμεση μάζα μπορούν να είναι ανθρακούχοι πλανήτες, οι οποίοι θα πρέπει εύκολα να επιζούν στις υψηλές θερμοκρασίες κοντά στο άστρο τους, εάν έχουν τη μάζα του Ποσειδώνα.

Οι πλανήτες από άνθρακα θα αποτελούνταν κυρίως από καρβίδια, ενώ οι πυρήνες τους μπορεί να είναι από σίδηρο και σημαντική ατμόσφαιρα. Το καρβίδιο είναι ένα είδος κεραμικού που χρησιμοποιείται μεταξύ των άλλων και για την ευθυγράμμιση των κυλίνδρων των μηχανών των μοτοσικλετών.

Οι πλανήτες που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από το πάλσαρ PSR 1257+12 είναι καλοί υποψήφιοι για αυτούς τους πλανήτες από άνθρακα. Μπορεί να έχουν διαμορφωθεί από τη διάσπαση ενός άστρου που δημιούργησε τον άνθρακα καθώς γέρασε. Έτσι είναι πλανήτες που βρίσκονται κοντά στο κέντρο του Γαλαξία, όπου τα αστέρια εκεί είναι πιο πλούσια σε άνθρακα από ό,τι ο ήλιος μας, κατά μέσον όρο.

Αργά-αργά, ο Γαλαξίας μας συνολικά γίνεται πιο πλούσιος σε άνθρακα, και όλοι οι πλανήτες που θα σχηματίζονται στο μέλλον μπορούν να είναι πλανήτες από άνθρακα.

"Δεν υπάρχει κανένας λόγος να θεωρήσουμε ότι οι εξωηλιακοί πλανήτες θα είναι ακριβώς όπως οι πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα", λέει ο Kuchner. Και προσθέτει ότι η αποστολή Terrestrial Planet Finder (TPF) της NASA  μπορεί να είναι σε θέση να επισημάνει αυτούς τους πλανήτες. Τα φάσματα αυτών των πλανητών πρέπει να μην εμφανίζουν νερό και να αποκαλύψουν αντ' αυτού μονοξείδιο του άνθρακα, μεθάνιο, και ενδεχομένως ενώσεις του άνθρακα με μακριά αλυσίδα, που θα συντίθενται φωτοχημικά στις ατμόσφαιρές τους.

Οι επιφάνειες των πλανητών από άνθρακα μπορούν να καλύπτονται με ένα στρώμα ενώσεων του άνθρακα με μεγάλη αλυσίδα -- με άλλα λόγια, κάτι σαν το ακατέργαστο πετρέλαιο ή την πίσσα.

Το πρώτο τηλεσκόπιο TPF, ένα οπτικό τηλεσκόπιο αρκετές φορές το μέγεθος του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble σχεδιάζει να προωθήσει το 2015 η NASA. Οι αποστολές TPF σχεδιάζονται με σκοπό την αναζήτηση πλανητών όπως η Γη και την ανακάλυψη εάν μπορούν να φιλοξενήσουν ζωή.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Νέος εξωηλιακός πλανήτης ή καφέ νάνος;
Home