Οργανισμοί στα βάθη των Ωκεανών

Πηγή: BBC, 4 Φεβρουαρίου 2005

Ανακαλύφθηκαν σε βάθος περίπου 11 χλμ. κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, μονοκύτταροι μικροοργανισμοί (Foraminifera)που διαβιούν σε συνθήκες τρομερής πίεσης, και που μέχρι τώρα παρέμεναν άγνωστοι στους επιστήμονες.

Το γιαπωνέζικο υποβρύχιο ερευνητικό σκάφος Kaiko ανακάλυψε θαλάσσιους μικροοργανισμούς - μία γνωστή μορφή πλαγκτόν - που ενώ κανονικά έχουν ασβεστολιθικό κέλυφος,  αυτοί που βρέθηκαν είχαν μαλακά τοιχώματα. Κι αυτό γιατί οι ποσότητες του ανθρακικού ασβεστίου σε αυτά τα βάθη δεν επαρκούν για την κατασκευή οστράκων ή κελύφους. Σύμφωνα με τους επιστήμονες που παίρνουν μέρος στις έρευνες, οι συγκεκριμένοι οργανισμοί έχουν προσαρμοστεί στην ασύλληπτη πίεση που υπάρχει στην ωκεάνιο τάφρο Marianas, γνωστό και ως Challenger Deep.

Αυτό το βαθύ όρυγμα στον ωκεάνιο βυθό του Ειρηνικού επικρατεί απόλυτο σκοτάδι, ενώ η μεγάλη ποσότητα του νερού που βρίσκεται από πάνω ασκεί μια δύναμη χίλιες φορές μεγαλύτερη από αυτήν που υπάρχει στην επιφάνεια - περίπου 110.000 kilopascals. Ο μικροοργανισμός αυτός είναι πιθανά η αφθονότερη μορφή ζωής στις θάλασσες μετά από τα βακτηρίδια.

Ο υπεύθυνος της ανακάλυψης Yuko Todo και οι συνάδελφοι του δημοσιεύουν την είδηση αυτή στο περιοδικό Science και σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, τα βαθύτερα ορύγματα στο δυτικό Ειρηνικό σχηματίστηκαν πριν από 6-9 εκατ. χρόνια.

Γράφουν δε στο Science ότι η ανάλυση του DNA του είδους αυτού δείχνει ότι αντιπροσωπεύουν μια πρωτόγονη μορφή οργανισμού, που χρονολογείται από την προκάμβριο εποχή, από την οποία δε εξελίχθηκαν πιο σύνθετοι οργανισμοί κλεισμένων σε διάφορα κελύφη, όστρακα κλπ.

Παρόμοιοι οργανισμοί έχουν βρεθεί και σε άλλες, ελαφρώς πιο ρηχές, ωκεάνιες τάφρους, προσθέτουν. Οι μικροοργανισμοί αυτοί πιθανόν απορροφούν σωματίδια οργανικής ύλης ή άλλα υλικά που διαλύονται στο θαλασσινό νερό.

Το υποβρύχιο σκάφος Kaiko ανακάλυψε τους μικροοργανισμούς ακριβώς σε βάθος 10.896 κάτω από την επιφάνεια. Η τάφρος αυτή βρίσκεται στο μέρος εκείνο όπου το δυτικό ειρηνικό ωκεάνειο πάτωμα βυθίζεται κάτω από την τεκτονική πλάκα στις Φιλιππίνες.

Η τάφρος Challenger Deep ανακαλύφθηκε το 1951 με το βρετανικό σκάφος Challenger 2, γι αυτό πήρε και το όνομα του πλοίου.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Μικρά βακτήρια βρέθηκαν σε πάγους μεγάλου βάθους
Ζωή σε ακραία περιβάλλοντα
Ερευνητές βρίσκουν ότι η ζωή μπορεί να αναπτυχθεί σε μερικές απροσδόκητες θέσεις
Home