Νανοσυσκευή θα αντικαταστήσει τα τρανζίστορ

Πηγή: Internetnews.com, 2 Φεβρουαρίου 2005

Νέους ορίζοντες στην κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών ανοίγει μια νανοσυσκευή της Hewlett-Packard, πλάτους μερικών τρισεκατομμυριοστών του μέτρου, που προορίζεται για αντικαταστάτης του σημερινού τρανζίστορ.

Η συσκευή crossbar latch, αποτελείται από επικαλυπτόμενες ράβδους πλατίνας με μόρια στερικού οξέος στα σημεία των συνενώσεών τους. Καθεμία από τις συνενώσεις - διασταυρώσεις λειτουργεί ως διακόπτης στη διέλευση ηλεκτρονίων. Λόγω του εξαιρετικά μεγέθους της, η συσκευή μπορεί να αυξήσει κατά πολύ την πυκνότητα των τσιπ και να προσφέρει έτσι δραματικά βελτιωμένες επιδόσεις.

Τα πλέγματα από νανοδιακόπτες θα μπορούσαν να περάσουν στην παραγωγή την επόμενη δεκαετία, όταν τα σημερινά ολοκληρωμένα κυκλώματα πλησιάσουν τα όριά τους.

"Ξανανακαλύψαμε το κομπιούτερ σε μοριακή κλίμακα", ανακοίνωσε ο Stan Williams, υπεύθυνος του εργαστηρίου κβαντικής έρευνας της HP, και  ένας από τους τρεις επιστήμονες που υπογράφουν την εργασία που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Applied Physics.

"Η εφεύρεση του crossbar latch προσφέρει ένα βασικό απαιτούμενο στοιχείο για την κατασκευή υπολογιστών με νανοσυσκευές που είναι σχετικά εύκολο και ανέξοδο να παραχθούν", αναφέρει ο Williams.

Σήμερα, η λεπτεπίλεπτη χρήση της σιλικόνης στα τρανζίστορ επιτρέπει την προσαρμογή τους σε ηλεκτρονικά τσιπ στο μέγεθος του ανθρώπινου νυχιού. Τα μικρότερα στοιχεία των τρανζίστορ έχουν πλάτος 90 νανόμετρα (1.000 φορές μικρότερο από το πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας), ενώ οι διασταυρώσεις - διακόπτες στη διάταξη της HP έχουν πλάτος τρία νανόμετρα.

Το μικρό μέγεθος της νέας συσκευής μπορεί να αυξήσει κατά πολύ την πυκνότητα των ηλεκτρονικών τσιπ, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία υπολογιστών με βελτιωμένες επιδόσεις.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Τα νανοσύρματα συνδέονται Ατμοί νικελίου δημιουργούν μικροσκοπικό δίκτυο τρανζίστορ
Τρισδιάστατα και γρηγορότερα κυκλώματα από χρυσό
Η ΙΒΜ αναγγέλλει νέα μέθοδο κατασκευής νανοτσίπ με αυτοσυναρμολόγηση
Home