Πυρηνική δοκιμή πίσω από τα τσουνάμι;

Πηγή: ΕΡΤ, 10 Ιανουαρίου 2005

Θα μπορούσε ο σεισμός της 26ης Δεκεμβρίου να είναι ανθρωπογενής; Για πυρηνική δοκιμή που έκανε η Ινδία σε συνεργασία με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ μιλά σενάριο που δημοσιεύεται σε αιγυπτιακό περιοδικό.

Οι θεωρίες συνωμοσίας μετά από μεγάλες καταστροφές, όπως αυτή του Ινδικού Ωκεανού με το σεισμό των 8.9 Ρίχτερ και τα φονικά τσουνάμι που ακολούθησαν, δεν λείπουν σχεδόν ποτέ. Ο κανόνας αυτός επιβεβαιώνεται και αυτή τη φορά μέσα από ένα σενάριο που άρχισε να διαδίδεται από αραβόφωνα μέσα ενημέρωσης και που θέλει να είναι ανθρωπογενής ο σεισμός της 26ης Δεκεμβρίου του 2004 και να προκλήθηκε από μία πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Ινδία σε συνεργασία με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Τη σχετική θεωρία, δημοσίευσε το εβδομαδιαίο αιγυπτιακό περιοδικό Al-Osboa και το ρεπορτάζ του αναδημοσιεύτηκε και από άλλα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης όπως από την online έκδοση της Jerusalem Post.

Προειδοποιoύσαν για τη "Ζώνη του Πυρός"

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, η Ινδία, η οποία ανταγωνίζεται σκληρά με το Πακιστάν σε επίπεδο πυρηνικής τεχνολογίας, συνεργάζεται πολύ στενά με ΗΠΑ και Ισραήλ, οι οποίες την προμηθεύουν με τελευταία πυρηνική τεχνολογία και τεχνογνωσία και οι οποίες, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, "είναι πρόθυμες να συνεργαστούν μαζί της (με την Ινδία) σε πειράματα για την εξόντωση της ανθρωπότητας".

Από το 1992, σύμφωνα με το περιοδικό, τα μεγαλύτερα γεωλογικά κέντρα στη Βρετανία, την Τουρκία αλλά και άλλες χώρες, είχαν προειδοποιήσει τις χώρες αυτές να μην πραγματοποιούν πυρηνικές δοκιμές στην περιοχή του Ινδικού Ωκεανού, η οποία είναι γνωστή και ως "Ζώνη του πυρός", εκεί ακριβώς όπου υπήρξε το επίκεντρο του καταστροφικού σεισμού.

Τη ζώνη αυτή οι γεωλόγοι την έχουν χαρακτηρίσει ως περιοχή υψηλού κινδύνου όπου οι τεκτονικές πλάκες μπορούν να κινηθούν οποιαδήποτε στιγμή, ακόμα και χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

Παρά όμως τις προειδοποιήσεις, συνεχίζει η Al Osboa, το Ισραήλ και η Ινδία συνέχισαν τις πυρηνικές τους δοκιμές στον Ινδικό Ωκεανό όπως επίσης και οι ΗΠΑ που αποφάσισαν να κάνουν παρόμοιες δοκιμές στις ερήμους της Αυστραλίας, οι οποίες εντάσσονται γεωγραφικά στη ζώνη του πυρός

Πέρσι, τα αραβικά κράτη είχαν ζητήσει από τις ΗΠΑ να σταματήσουν τις πυρηνικές τους δραστηριότητες στην περιοχή. Παρόμοιο αίτημα είχαν απευθύνει και στην Ινδία και το Ισραήλ.

Στο δημοσίευμα της Al Osboa, δεν αποκλείεται η πιθανότητα ο σεισμός των 8.9 Ρίχτερ να έχει φυσικά αίτια.

Παρόλα αυτά, σημειώνεται ότι θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ όψιν και αυτή η παράμετρος, η πιθανότητα δηλαδή ο σεισμός να προκλήθηκε από την πυρηνική δοκιμή που έκαναν κάτω συνθήκες απόλυτης μυστικότητας Ισραήλ και Ινδία.

Διαψεύδει ο ΟΗΕ

Πραγματικό ή όχι το σενάριο αυτό, "επισκίασε" τη Σύνοδο Κορυφής της Τζακάρτα, όπου συγκεντρώθηκαν εκπρόσωποι του ΟΗΕ, οι ηγέτες των ασιατικών χωρών, της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Σε δηλώσεις του για το θέμα, ο Συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών για την ανακούφιση των πληγέντων Jan Egeland διέψευσε κατηγορητικά το σενάριο της πυρηνικής δοκιμής.

"Αυτή η φημολογία πρέπει να σταματήσει τώρα και για πάντα. Οι επιστήμονες που παρακολουθούν τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή γνωρίζουν ακριβώς τι έγινε. Αυτό το σενάριο βρίσκεται σε εντελώς λάθος γραμμή" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν δέχτηκαν βοήθεια οι Ινδοί

Την ίδια ώρα πάντως, πολλά ερωτηματικά γεννά η στάση της Ινδίας, η οποία δήλωσε ότι δεν δέχεται ανθρωπιστική βοήθεια από το εξωτερικό, παρά το γεγονός ότι κατακρίθηκε έντονα για τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε στην κρίση.

Απαντώντας σε όσους διαμαρτυρήθηκαν τόσο για την ταχύτητα όσο και για την ποιότητα της βοήθειας που παρασχέθηκε στα θύματα των τσουνάμι, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Shyam Saran δήλωσε

"Δεν αποδεχόμαστε τη διεθνή βοήθεια γιατί αισθανόμαστε ότι έχουμε όλα τα μέσα για να καλύψουμε τα προβλήματα. Η αντίδραση μας στην καταστροφή ήταν ταχύτατη και αποτελεσματική" τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στην εφημερίδα India Daily η οποία απηχεί πάντα τις θέσεις της κυβέρνησης. 

Οι σεισμοί των πυρηνικών δοκιμών

Υπάρχουν σοβαρές μελέτες που καταλήγουν στο ίδιο αποτέλεσμα, δηλαδή ότι σεισμοί μπορεί να προκληθούν στο εσωτερικό της γης από εξωγενή αίτια, δηλαδή από ανθρώπινη  παρέμβαση που προκαλεί επαγόμενη σεισμικότητα.

Στον παγκόσμιο χώρο έχει παρατηρηθεί ότι η σεισμικότητα της γης, για σεισμούς που υπερβαίνουν τα 5,8 Ρίχτερ, έχει διπλασιαστεί μετά το 1950, που συμπίπτει με την περίοδο έναρξης πυρηνικών δοκιμών -η επίδραση αυτών στον πλανήτη μας αποτελεί αντικείμενο πολλών επιστημονικών μελετών.

Πυρηνικές δοκιμές είναι εκρήξεις με τρομακτική ενέργεια που γίνονται στην ατμόσφαιρα ή στο εσωτερικό της γης για  αμυντικούς κυρίως λόγους -στο χορό αυτό λαμβάνουν μέρος η Αμερική, η πρώην Ένωση, η Γαλλία, η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν και η Βόρεια Κορέα.

Μία πυρηνική έκρηξη εξαπολύει ελαστικά κύματα στο εσωτερικό της γης και είναι ανιχνεύσιμη με σεισμογράφους, όπως ακριβώς ανιχνεύεται ένα σεισμικό γεγονός.  Σε μια πυρηνική δοκιμή που έγινε στις 26 Απριλίου 1968 στο κέντρο πυρηνικών δοκιμών των ΗΠΑ στη Νεβάδα, καταγράφηκε από τα όργανα δόνηση ισοδύναμη με σεισμό 7 Ρίχτερ, που έγινε αισθητή σε αποστάσεις που υπερέβαιναν τα 50 χλμ.

Ένα άλλο παράδειγμα σεισμικότητας που δημιουργείται από πυρηνικές δοκιμές είναι ο σεισμός του Αφγανιστάν στις 30 Μαΐου του 1998, μεγέθους 6,5 Ρίχτερ, αφού προηγήθηκαν 20 μέρες πυρηνικών δοκιμών που της Ινδίας και του Πακιστάν.

Το ότι η πλειονότητα της ενέργειας μίας πυρηνικής δοκιμής εκλύεται υπό τη μορφή θερμότητας η οποία διαταράσσει κα καταπονεί το γεωλογικό υπόβαθρο της γης στο συγκεκριμένο σημείο θα πρέπει να μας ανησυχεί περιβαλλοντολογικά, επειδή, εάν μιλάμε για διέγερση σεισμών από γειτονικούς σεισμούς (θεωρία ντόμινο), τότε πόσο μάλλον για επιτάχυνση ή διέγερση σεισμικότητας από πυρηνικές δοκιμές. Δυστυχώς, όμως, αυτό αποτελεί ακόμη αντικείμενο έρευνας και τα στοιχεία που έχουμε είναι μηδαμινά και κρύβονται από τις κυβερνήσεις σε απόρρητα έγγραφα.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Η Γη συνεχίζει να δονείται μετά το σεισμό στην Ασία
Home