Από το οικονομικό City του Λονδίνου, ζητείται η ενθάρρυνση των φυσικών σπουδών

Πηγή:Financial Times, Δεκέμβριος 2004

Από το City του Λονδίνου ζητείται να υποστηρίξει μια εκστρατεία που θα ενθαρρύνει περισσότερα παιδιά να σπουδάσουν φυσική και μαθηματικά, ώστε να προετοιμαστούν για το επερχόμενο κύμα ζήτησης φυσικών οι οποίοι θα επεξεργαστούν τα μοντέλα διαχείρισης κινδύνου που απαιτούνται στα πλαίσια των προσεχών τραπεζικών μεταρρυθμίσεων.

Οι τραπεζίτες λένε ότι πολύ λίγοι πτυχιούχοι επιστήμης βγαίνουν από το εκπαιδευτικό σύστημα και είναι ικανοί να αντεπεξέλθουν στην διαχείριση της οικονομικής αναμόρφωσης που θα απαιτηθεί όταν εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις Βασιλεία ΙΙ κατά το 2006 και 2007, δηλαδή οι προτεινόμενες αλλαγές στους διεθνείς τραπεζικούς κανονισμούς.

Τώρα το Ινστιτούτο φυσικής θέλει την υποστήριξη του City για μια πρωτοβουλία διάρκειας ενός χρόνου, ώστε να γίνει το αντικείμενο της επιστήμης πιο δελεαστικό για τους εφήβους.

Οι φυσικοί στρατολογούνται συχνά από τις τράπεζες, δεδομένου ότι η κατάρτισή τους τους καθιστά ικανούς για να διαχειριστούν τα οικονομικά μοντέλα. Οι αλλαγές που προτείνονται από το σύμφωνο της Βασιλείας ΙΙ θα αυξήσουν τη ζήτηση για τις δεξιότητες των φυσικών, επειδή μερικές πρακτικές λογιστικής καθίστανται πιο σύνθετες και όλο και περισσότερες τράπεζες θα χρειαστεί να συμμορφωθούν.

Η πρωτοβουλία του Ινστιτούτου κατά το "Έτος Einstein" όπως έχει χαρακτηριστεί το 2005 - η οποία υποστηρίζεται και από διάφορες μεγάλες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης του ομίλου BT και της πετρελαϊκής εταιρίας ΒΡ - έρχεται μετά από έναν αιώνα αφότου ο διάσημος Νομπελίστας Albert Einstein δημοσίευσε τις πρώτες σημαντικές επιστημονικές του εργασίες.

Οι διοργανωτές της εκστρατείας ελπίζουν ότι η εκστρατεία θα κάνει περισσότερα παιδιά να συνειδητοποιήσουν ότι η μελέτη της καθαρής επιστήμης μπορεί να οδηγήσει σε ιδιαίτερα προσοδοφόρες σταδιοδρομίες στη βιομηχανία και τις χρηματο-οικονομικές επιχειρήσεις.

Η έλλειψη  πτυχιούχων μαθηματικών και φυσικής μπορεί να προκαλέσει υψηλούς μισθούς σε όσους εργαστούν στις αντίστοιχες θέσεις.

Το Ινστιτούτο φυσικής λέει ότι το έτος Einstein στοχεύει να διεγείρει το ενδιαφέρον των νέων για τη φυσική, και να καταρρίψει το μύθο ότι οι φυσικοί είναι λευκοί μεσήλικες άντρες με αναστατωμένα μαλλιά,  και να δώσει έμφαση στη συμβολή της σύγχρονης φυσικής στην κοινωνία.

Μια πτώση της ζήτησης των αποφοίτων λυκείου για σπουδές γύρω από τις επιστήμες, έχει πλήξει σκληρά τα πανεπιστήμια τα τελευταία χρόνια. Πολλά τμήματα έχουν κλείσει και σειρές μαθημάτων έχουν διακοπεί πρόσφατα. Το τμήμα καθαρής φυσικής στο Newcastle  και το τμήμα χημείας στο Exeter, αλλά και άλλα τμήματα βρίσκονται κάτω από την απειλή κλεισίματος καθώς τα ιδρύματα αγωνίζονται να τα βγάλουν πέρα με τους σφιχτούς πόρους χρηματοδότησης.

Η κυβέρνηση έχει ζητήσει από το χρηματοδοτικό Συμβούλιο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Αγγλία να εξετάσει τρόπους προστασίας για τομείς που θα παίξουν ρόλο στρατηγικής σημασίας στην οικονομία.

Αλλά οι ομάδες των εργοδοτών και οι επιστημονικές ενώσεις, ανησυχούν φοβούμενοι ότι τελικά η ζήτηση θα κατεβάσει κι άλλο τον πήχη της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

"Αυτό είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί στα σχολεία," λέει ο Carl Gilleard, διευθυντής του οργανισμού για την πρόσληψη αποφοίτων.  Υπάρχει μια ανάγκη να παρουσιαστεί η επιστήμη ζωντανή, και να γίνει η σύνδεσή της με την καριέρα: Πρέπει να καταλάβετε ποιες πόρτες θα κλείσουν οριστικά  εάν εσείς, οι οικονομικοί παράγοντες,  δεν ενισχύσετε την επιστήμη.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης στις επιστήμες, για τα σχολεία του 21ου αιώνα
Εφοδιάζοντας το ευρωπαϊκό σχολείο του 21ου αιώνα με νέα αναλυτικά προγράμματα
Home