Το παγόβουνο σφήνωσε στην ξηρά και απειλεί τη ζωή των νεογνών πιγκουίνων στην Aρκτική

Πηγή: The Guardian, 15 Δεκεμβρίου 2004

Δύο πιγκουίνοι Adele penguinsστην Ανταρκτική

Η ζωή των νεογνών πιγκουίνων της Aνταρκτικής είναι πολύ σκληρή στην καλύτερη των περιπτώσεων. Αλλά αν τα αρπακτικά και ο σαρωτικός καιρός δεν ήταν αρκετά, τα πτηνά τώρα αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη απ’ όλες τις απειλές: ένα γιγαντιαίο παγόβουνο με το δυσοίωνο όνομα B15A.

Αυτό το τέρας των 1.920 τετραγωνικών χιλιομέτρων πάγου και χιονιού πλέει ανάμεσά τους, εμποδίζοντας την αναζήτηση τροφής.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, έως και 50.000 μωρά πιγκουίνων θα περάσουν τα Χριστούγεννα αντιμετωπίζοντας το κρύο, τη μοναξιά και την πείνα, επειδή το B15A έχει αποκλείσει τον δρόμο τους προς τα ανοιχτά και έχει αναγκάσει τους γονείς τους να φύγουν τουλάχιστον 100 χιλιόμετρα μακριά για να βρουν τροφή.

Το παγόβουνο απειλεί και τους δρόμους ανεφοδιασμού προς τρεις ερευνητικούς σταθμούς της Ανταρκτικής στην ακτή του κόλπου McMurdo Sound, όπου αμερικανικό παγοθραυστικό και τρία φορτηγά πλοία πρόκειται να φθάσουν τον ερχόμενο μήνα.

Ο Lou Sanson, διευθυντικό στέλεχος στην υπηρεσία της Aνταρκτικής-Nέας Zηλανδίας, χαρακτήρισε το παγόβουνο το "μεγαλύτερο πλεούμενο αντικείμενο στον πλανήτη αυτήν τη στιγμή".

Αποτελεί μέρος ενός ακόμη μεγαλύτερου παγόβουνου, το οποίο είχε αποκοπεί από το κυρίως σώμα των πάγων το 2000 και χωρίστηκε στα δύο το Νοέμβριο του 2003.

Αμερικανοί εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι το B15A περιέχει αρκετό φρέσκο νερό για να εφοδιάσει τον Νείλο για τα επόμενα 80 χρόνια ή για να ικανοποιήσει της ανάγκες ύδρευσης του πληθυσμού της Βρετανίας για 60 χρόνια

Αρχικά κατευθυνόταν προς τον Βορρά, διανύοντας περίπου δύο χιλιόμετρα την ημέρα, έως ότου βρέθηκε σφηνωμένο ανάμεσα στην ξηρά και ένα μικροσκοπικό νησί, όπου τώρα εμποδίζει τον άνεμο και τα ρεύματα να σπάσουν το παχύ στρώμα πάγου που καλύπτει τα νερά των ακτών.

"Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο, δεν έχει μαζευτεί ποτέ στην ιστορία τόσος πάγος στον κόλπο του McMurdo αυτήν την εποχή", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Sanson.

Ο παγιδευμένος πάγος προκαλεί σοβαρά προβλήματα για τα 50.000 ζεύγη πιγκουίνων, που βρίσκονται σε φάση αναπαραγωγής και δεν έχουν πρόσβαση στην ανοιχτή θάλασσα, για να βρουν την αναγκαία τροφή ώστε να επιβιώσουν τα ίδια και τα μωρά τους.

H Keith Reid, ειδικός για θέματα πιγκουίνων στη Βρετανική Υπηρεσία για την Ανταρκτική του Kέμπριτζ, δήλωσε: "Το συγκεκριμένο είδος πιγκουίνου απομακρύνεται από την εστία του για να αναπαραχθεί, προσδοκώντας ότι ο πάγος θα εξαφανιστεί κατά την επώαση των αυγών. Αυτή τη φορά όμως ο πάγος δεν εξαφανίζεται».

Χιλιάδες μικρά πρόκειται να ξεμυτίσουν από τα αβγά τους πολύ σύντομα. "Oι ενήλικες πιγκουίνοι ταξιδεύουν καθημερινά προς τη θάλασσα αναζητώντας τροφή και αυτό το μεγάλο παγόβουνο έχει κάνει τον δρόμο τους πολύ μακρύ", επισημαίνει η Pέιντ.

Οι ενήλικες τελικά θα χρησιμοποιήσουν όλη την τροφή καθώς αγωνίζονται να επιστρέψουν στη φωλιά τους. Και όταν συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούν να θρέψουν τα παιδιά τους, θα τα εγκαταλείψουν.

Βιολόγοι στη Νέα Ζηλανδία προβλέπουν ότι μόνο το 10% των ενηλίκων θα καταφέρει να αναθρέψει ένα μωρό και ότι οι αριθμοί των πιγκουίνων θα μειωθούν κατά 70%.

Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
South-pole.com - Antarctic history
The Antarctic Circle
South-pole.com - Antarctic history
Home