Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι μπορεί να αυξάνονται με την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας

Πηγή: NewScientist, 13 Δεκεμβρίου 2004

Τελικά τα αυξανόμενα επίπεδα των αερίων του θερμοκηπίου μπορεί και να μην είναι και τόσο άσχημα για τους κοραλλιογενείς υφάλους όσο προηγουμένως πιστεύαμε . Μια ομάδα αυστραλών επιστημόνων λέει ότι η καταστροφή που γίνεται από τα αυξανόμενα ποσά του διοξειδίου του άνθρακα στους ωκεανούς θα αντισταθμιστεί από τα θερμότερα νερά, τα οποία κάνουν τα κοράλλια να αυξάνονται γρηγορότερα.

Αλλά άλλοι ερευνητές λένε ότι η θέρμανση των νερών θα κάνει περισσότερη ζημιά από όσο καλό.

Μια αύξηση στο ποσό του διαλυμένου CO2 μειώνει τα επίπεδα των ιόντων ασβεστίου και ανθρακικών αλάτων στο νερό της θάλασσας, τα οποία χρειάζονται για να φτιαχτούν τα κοράλλια. Όμως το φαινόμενο της αύξησης της θερμοκρασίας του νερού στα κοράλλια δεν έχει κατανοηθεί και τόσο καλά.

Έτσι ο Ben McNeil του πανεπιστημίου της Νότιας Νέας Ουαλίας στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας μαζί με τους συνάδελφους του μοντελοποίησαν στον υπολογιστή τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ της ατμόσφαιρας, των ωκεανών και του πάγου, και υπολόγισαν τη θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας καθώς και τα επίπεδα του ανθρακικού ασβεστίου στο νερό μέχρι το 2100.

Ακολούθως υπολόγισαν τι επιπτώσεις θα είχαν αυτές οι αλλαγές στο σχηματισμό των κοραλλιών.

Διαπίστωσαν τότε ότι τα θερμά θαλάσσια ρεύματα μπορούν να αυξήσουν το ποσοστό σχηματισμού των κοραλλιών, ή την ασβεστοποίηση τους, και ότι αυτό θα ξεπερνούσε την καταστρεπτική επίδραση των χαμηλότερων επιπέδων του ανθρακικού ασβεστίου στο νερό της θάλασσας. Προβλέπουν δε ότι από το 2100 τα κοράλλια θα σχηματίζονται 35% γρηγορότερα από όσο σήμερα.

Λεύκανση κοραλλιών

Πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ομάδα του McNeil δεν έλαβε υπ’ όψιν της τον αποχρωματισμό των υφάλων, που προκαλείται, όταν τα ζεστά θαλάσσια ρεύματα τείνουν να αποβάλουν τα φύκια, που συμβιώνουν με τους υφάλους. 

Και λένε ότι ο αποχρωματισμός των υφάλων μπορεί να ανατρέψει τα ευεργετικά αποτελέσματα της υψηλότερης θερμοκρασίας. 

"Σωστά υποστηρίζουν, ότι, όταν αυξηθεί η θερμοκρασία του υφάλου, θα αναπτυχθεί γρηγορότερα. Αλλά μια αύξηση στη θερμοκρασία έχει και άλλα αποτελέσματα, όπως το να σκοτώνει τα φύκια, με αποτέλεσμα να μην επιβιώνει ο ύφαλος και να μειώνεται το ασβέστιο σε μηδαμινά επίπεδα", υπογραμμίζει ο Βρετανός επιστήμονας.

Όμως ο McNeil ισχυρίζεται, ότι ο αποχρωματισμός των υφάλων δεν είναι πάντοτε μοιραίος για την επιβίωση του υφάλου. Όπως τονίζει, "οι επιστημονικές αποδείξεις για μόνιμο αποχρωματισμό των υφάλων είναι ακόμη ελλιπείς. Οι ύφαλοι αναρρώνουν και προσαρμόζονται μέχρι ορισμένου σημείου στις νέες συνθήκες".

Αλλά ο Sheppard είναι δύσπιστος ότι το κοράλλι μπορεί να προσαρμοστεί αρκετά γρήγορα. 

Περιοδικό Αναφοράς Geophysical Research Letters

Home