Ο Διεθνής Διαστημικός σταθμός ίσως χρειαστεί να εκκενωθεί

Πηγή: ΑΡ, 10 Δεκεμβρίου 2004

Ένας Αμερικανός ανώτερος υπάλληλος της NASA και ένας Ρώσος αντίστοιχος του ανέφεραν ότι το διμελές πλήρωμα στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) μπορεί να επιστρέψει στη γη, εάν μια προγραμματισμένη πτήση για την ανατροφοδότηση τους δεν μπορέσει να φθάσει στο τέλος αυτού του μήνα με τις αναγκαίες προμήθειες τροφίμων.  

Χθες η NASA και αξιωματούχοι του ρωσικού διαστημικού προγράμματος ανακοίνωσαν ότι τα αποθέματα τροφίμων στον ISS επαρκούν μόλις για δύο εβδομάδες μετά τα Χριστούγεννα.

"Δε θέλω να συζητήσω αυτό το ενδεχόμενο, και δεν θα το ονομάσω "αναγκαστική εκκένωση". Θα προτιμούσα να το ονομάσω πρόωρο τερματισμό της διεθνούς αποστολής",  λέει ο Vyacheslav Davidenko της Ρωσικής Διαστημικής Υπηρεσίας.

Το ρωσικό μη επανδρωμένο σκάφος ανεφοδιασμού Progress M-51 που θα μεταφέρει τροφές και άλλες προμήθειες είναι προγραμματισμένο να πετάξει στις 24 Δεκεμβρίου και θα φθάσει στο σταθμό στις 26 Δεκεμβρίου. Το πλήρωμα έχει ήδη διαταχτεί να ελαττώσει τα γεύματα επειδή τα τρόφιμα λιγοστεύουν επικίνδυνα.

Οι ρωσικοί πύραυλοι και το διαστημικό σκάφος μιας χρήσης Soyuz είναι ο μόνος τρόπος που έχει η NASA να φτάσει στο διαστημικό σταθμό και να επιστρέψουν πίσω οι κοσμοναύτες, δεδομένου ότι ο αμερικανικός στόλος των διααστημικών λεωφορείων σταμάτησε να πετάει μετά από το δυστύχημα του Κολούμπια, που κάηκε κατά την επανείσοδο του στην ατμόσφαιρα τον Φεβρουάριο του 2003, και τον θάνατο και των επτά αστροναυτών του.

Ο διευθυντής της NASA, Bill Gerstenmaier, ανέφερε την Πέμπτη ότι υπάρχουν αρκετά τρόφιμα στο σταθμό που επαρκούν για 7 έως 14 ημέρες πέρα από την ημέρα των Χριστουγέννων.

Ενώ ο ομόλογος του ρώσος Valery Lyndin είπε ότι "δεν υπάρχει κανένας πανικός, ο σταθμός λειτουργεί κανονικά και το πλήρωμα εργάζεται σύμφωνα με το πρόγραμμα".

Αν για οποιοδήποτε λόγο η παράδοση δεν είναι δυνατή, ο Αμερικανός αστροναύτης leroy Chiao και ο Ρώσος κοσμοναύτης Salizhan Sharipov θα εγκαταλείψουν το σταθμό στις 30 Δεκεμβρίου, χρησιμοποιώντας ως σωσίβια λέμβο την κάψουλα Soyuz που παραμένει συνδεδεμένη στον ISS για περίπτωση εκτάκτου ανάγκης.

Οι δύο άντρες έχουν προς το παρόν αναγκαστεί να περιορίσουν τα γεύματά τους κατά 300 θερμίδες, από τις 3.000 θερμίδες που καταναλώνουν ημερησίως. Το μόνο που μπορούν να κάνουν τώρα είναι να ελπίζουν ότι το Progess θα φθάσει στην ώρα του και θα παραδώσει το τηγανητό ρύζι που παρήγγειλε ο Sharipov και τα κινέζικα ντάμπλινγκς που ζήτησε ο Chiao.

Home