Οι υπέρηχοι είναι ασφαλείς για τα μωρά δείχνουν τα ευρήματα

Πηγή: ABC News, 3 Δεκεμβρίου 2004

Οι έγκυες γυναίκες μπορούν να μείνουν ήσυχες. Αν κάνουν αρκετούς υπέρηχους αυτό δεν θα βλάψει το αγέννητο μωρό τους, λένε αυστραλιανοί ερευνητές.

Μια ομάδα που καθοδηγείται από τον καθηγητή John Newnham από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας δημοσιεύει την έρευνά της στο περιοδικό Lancet.

Οι ερευνητές πριν 10 χρόνια έτη είχαν βρει ότι οι έγκυες γυναίκες που είχαν κάνει αρκετούς υπερήχους ήταν πιθανότερο να γεννήσουν ένα μικρότερο παιδί από τις γυναίκες που είχαν μόνο έναν υπέρηχο.

Συγκεκριμένα, βρέθηκε ότι έγκυες γυναίκες που είχαν κάνει 5 υπερήχους γέννησαν παιδιά που ζύγιζαν ελαφρώς λιγότερο από τις γυναίκες που είχαν κάνει μόνο έναν σε 18 εβδομάδες. 

Αλλά όταν οι ερευνητές παραακολούθησαν τα 2714 παιδιά για οκτώ χρόνια βρήκαν ότι τα παιδιά που είχαν εκτεθεί σε πολλούς υπερήχους μέσα στη μήτρα είχαν φθάσει να έχουν το ίδιο βάρος με τα άλλα στα πρώτα τους γενέθλια.

Οι ερευνητές δεν βρήκαν επίσης καμία διαφορά στην ομιλία των παιδιών, τη γλώσσα, τη συμπεριφορά ή τη νευρολογική ανάπτυξη.

"Αυτό μας καθησυχάζει", λέει ο Newnham.

"Οι γυναίκες πρέπει να μείνουν ήσυχες ότι αν οι υπέρηχοι γίνονται σωστά και υπεύθυνα τότε είναι ασφαλείς", αναφέρει ο Newnham.

Αλλά τι γίνεται με τους υπερήχους σήμερα;

Αν και η μελέτη εξέτασε τους υπερήχους που έγιναν μετά από 18 εβδομάδες εγκυμοσύνης ή και πιο πρόσφατα, ο Newnham είπε πως θεωρεί ότι τα αποτελέσματα της μελέτης του θα ίσχυαν και για τους υπερήχους που γίνονται για να εκτιμήσουν αν το μωρό πάσχει από το σύνδρομο Down, στις αρχές της εγκυμοσύνης. 

Ο Newnham εξήγησε ότι τα σημερινά μηχανήματα των υπερήχων είναι ισχυρότερα από αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη. Αλλά ανέφερε ότι αυτά τα νεώτερα μηχανήματα συλλαμβάνουν μια καλύτερη εικόνα, έτσι οι εξετάσεις τώρα είναι πολύ πιο σύντομες.

Μερικοί ερευνητές ανησυχούν ακόμα και για το ότι οι έγκυες γυναίκες που κάνουν υπερήχους είναι πιο πιθανό να έχουν παιδί αριστερόχειρα.

Αλλά ο Newnham τόνισε ότι η ομάδα του παρακολουθεί τα παιδιά και θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα για το αν είναι αριστερόχειρα σε ένα έως δύο έτη. 

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Οι εγκυμονούσες γυναίκες κινδυνεύουν στα αεροπορικά ταξίδια
Home