Οι κάτοικοι της Αρκτικής κάνουν έκκληση στις ΗΠΑ να υπογράψουν το πρωτόκολλο του Κιότο

Πηγή: BBC, 15 Νοεμβρίου 2004

Οι κάτοικοι της Αρκτικής απηύθυναν μια έκκληση στον πρόεδρο Μπους των ΗΠΑ για να υπογράψει το πρωτόκολλο του Κιότο και να μειώσουν έτσι τις εκπομπές των αερίων, που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Το μέλλον της Αρκτικής σύμφωνα με τα νεώτερα στοιχεία, βρίσκεται στα χέρια των ΗΠΑ καθώς δεν έχουν υπογράψει το πρωτόκολλο του Κιότο, και το οποίο είναι μια συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών των αερίων, που ευθύνονται για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Όπως ισχυρίζεται ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, πρόκειται για ένα αρκετά δαπανηρό σχέδιο, το οποίο εξαιρεί "άδικα" ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες.

Στο μεταξύ, οι κάτοικοι της Αρκτικές απευθύνουν έκκληση στις ΗΠΑ να μειώσουν τις εκπομπές αερίων, καθώς η τήξη των πάγων δεν είναι ένα φαινόμενο, που απλά επηρεάζει τη θάλασσα, αλλά επίσης την πανίδα, τη ζωή των κατοίκων της Αρκτικής και κατ' επέκταση όλον τον πλανήτη.

Όπως τόνισε η πρόεδρος του Συνεδρίου των Εσκιμώων (ICC), το οποίο πραγματοποίησε τετραήμερο συνέδριο αναζητώντας λύση στο πρόβλημα, "η οικονομική πολιτική μίας χώρας δεν μπορεί να στέκεται εμπόδιο στην επιβίωση ολόκληρου του πλανήτη", δεδομένου, ότι ΗΠΑ ευθύνονται για το ένα τέταρτο των εκπομπών αερίων παγκοσμίως.

Στη Μελέτη για τις Επιπτώσεις των Κλιματικών Αλλαγών στην Αρκτική (ACIA), η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Αρκτικής και παρουσιάστηκε σε διάσκεψη στην Ισλανδία από τις 9 ως τις 12 Νοεμβρίου, οι επιστήμονες προειδοποιούν, ότι η περιοχή θερμαίνεται δύο φορές πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο πλανήτη, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολλά προβλήματα στην πανίδα της περιοχης. Μάλιστα, προέβλεψαν, ότι μέχρι το τέλος του αιώνα, η Αρκτική μπορεί να μην έχει καθόλου πάγους το καλοκαίρι.

Σε ισχύ το πρωτόκολλο του Κιότο

Στις 16 Φεβρουαρίου του 2005 θα τεθεί σε εφαρμογή η διεθνής συμφωνία για το μετριασμό του φαινομένου του θερμοκηπίου, όπως ανακοίνωσε ο ΟΗΕ. Το "πράσινο φως" δόθηκε, ουσιαστικά, από τη Ρωσία, η οποία κατέθεσε στον Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν τα επίσημα έγγραφα προσχώρησης στο Πρωτόκολλο του Κιότο.

Το τελευταίο, που έχει πλέον την υποστήριξη 126 χωρών και είναι νομικά δεσμευτικό, προβλέπει μείωση, μέχρι το 2012, των επιπέδων της παγκόσμιας εκπομπής των έξι αερίων του θερμοκηπίου (με κυριότερο το διοξείδιο του άνθρακα), σε ποσοστό 5,2%, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Τον "κώδωνα του κινδύνου", ωστόσο, κρούουν ειδικοί, που εκτιμούν, ότι απαιτείται δραστική μείωση, της τάξεως του 60%, προκειμένου να αποφευχθούν οι αρνητικές επιδράσεις, που θα επιφέρει η αύξηση της παγκόσμιας θερμότητας.

"Πρόκειται για ένα ιστορικό βήμα μπροστά στις προσπάθειες του κόσμου να καταπολεμήσει μια πραγματικά παγκόσμια απειλή", σχολίασε ο Ανάν.

Προκειμένου να τεθεί σε ισχύ, η Συμφωνία έπρεπε να επικυρωθεί από τουλάχιστον 55 χώρες, στις οποίες να αντιστοιχεί το 55% της παγκόσμιας εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

Μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Πρωτόκολλο το 2001, ο όρος αυτός μπορούσε να ικανοποιηθεί μόνο με τη συμμετοχή της Ρωσίας, στην οποία αναλογεί το 17% της παγκόσμιας εκπομπής.

Η Μόσχα, πάντως, δέχθηκε να επικυρώσει το Πρωτόκολλο μόνο ως αντάλλαγμα για τη σύναψη συμφωνιών με την Ε.Ε., που θα διευκολύνουν την είσοδο της Ρωσίας στον Διεθνή Οργανισμού Εμπορίου.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Η παγκόσμια άνοδος της θερμοκρασίας θα αφήσει την Αρκτική χωρίς πάγο το 2070
Home