Στέφθηκε με επιτυχία η πρώτη από τις δύο πτήσεις του SpaceShipOne

Από το BBC, 29 Σεπτεμβρίου 2004

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η πρώτη πτήση του SpaceShipΟne πάνω από την καλιφορνέζικη έρημο Mojave, του πρώτου ιδιωτικού διαστημικού σκάφους που διεκδικεί το βραβείο των 10 εκατομμυρίων δολαρίων και που προσφέρει το Ίδρυμα Ansari X-Prize

Ο Λευκός Ιππότης φέρει το SpaceShipOneΤο αεροπλάνο White Knight μεταφέρει το SpaceShipOne

Για να κερδίσει όμως το βραβείο ο Rutan, ιδρυτής της εταιρείας Scaled Composites που κατασκεύασε το σκάφος, πρέπει να πραγματοποιηθούν δύο πτήσεις μέσα σε δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, και οι οποίες πρέπει να ξεπεράσουν το ύψος των 100 χιλιομέτρων. Επίσης, το διαστημόπλοιο αυτό θα πρέπει να μπορεί να ξαναπετάξει μετά από δεκαπέντε ημέρες και να μεταφέρει φορτίο που να ισοδυναμεί με το βάρος δυο επιβατών και του πιλότου.

Η επόμενη πτήση έχει προγραμματιστεί για τις 4 Οκτωβρίου. Δύο ραντάρ επιβεβαίωσαν ανεπίσημα ότι το σκάφος ξεπέρασε το όριο των 100 χιλιομέτρων, αλλά οι διοργανωτές θα πρέπει να το επιβεβαιώσουν και από τα όργανα της πτήσης.

Το SpaceShipΟne απελευθερώθηκε από τον Λευκό Ιππότη, το αεροσκάφος που το μετέφερε, σε ύψος 13,8 χιλιομέτρων, όπου και πυροδότησε τις ρουκέτες του. Δευτερόλεπτα μετά τον διαχωρισμό μπήκε σε επικίνδυνη περιστροφή, αλλά ο έμπειρος πιλότος του, Mike Melvill επανέκτησε τον έλεγχο του σκάφους και επανέφερε το SpaceShipOne ακίνδυνα κάτω.

Με τον ίδιο πιλότο το σκάφος είχε πραγματοποιήσει ανάλογη πτήση, εκτός διαγωνισμού τον Ιούνιο του 2004.

Μια αντίπαλη ομάδα των Χ-βραβείων, η καναδική GoldenPalace.com, που πριν λεγόταν daVinci, έχει ξαναμπεί στο παιχνίδι του βραβείου. Η ομάδα αυτή σχεδιάζει την πρώτη πτήση της στις 2 Οκτωβρίου. Η εκτόξευση του καναδικού σκάφους θα πραγματοποιηθεί την ώρα που αυτό θα βρίσκεται στον αέρα.

Το σκάφος αυτό θα απογειωθεί όταν θα είναι προσδεμένο σε ένα τεράστιο αερόστατο και η εκτόξευσή του θα πραγματοποιηθεί μόλις φτάσει σε ύψος 24 χιλιομέτρων από τη Γη.

"Έχουμε παρόμοιες δυνατότητες, θα είναι ενδιαφέρον να δούμε τελικά ποιος θα κερδίσει", δήλωσε ο υπεύθυνος του SpaceShip 1.

Και τα δύο σκάφη θα πρέπει να έχουν θέσεις για τρία άτομα, ενώ θα έχουν στη διάθεσή τους τεχνολογίες που δεν έχουν μέχρι στιγμής χρησιμοποιηθεί από τα κρατικά διαστημικά προγράμματα, τουλάχιστον όσον αφορά τις επανδρωμένες αποστολές.

Το βραβείο X-Ansari δημιουργήθηκε για να ενθαρρυνθεί ο τουρισμός στο διάστημα. Αναμένεται δε να ξεκινήσει μια νέα εποχή για τον διαστημικό τουρισμό, όπου  απλοί άνθρωποι θα αγοράζουν εισιτήρια για να πάνε στο διάστημα πάνω από τη Γη. Εκεί θα νιώθουν έστω και για λίγο την έλλειψη βαρύτητας για λίγα λεπτά. Ο Έλληνας Πήτερ Διαμαντής είναι πρόεδρος του Ιδρύματος Βραβείων-Χ, που η έδρα της βρίσκεται στο St. Louis, του Μισσούρι.

Η ιδέα της δημιουργίας του κινήτρου των 10 εκατομμυρίων δολαρίων για τις ιδιωτικές διαστημικές πτήσεις προέκυψε το 1996, όταν και ορίστηκε το χρηματικό έπαθλο.

Οι εταιρείες δε προβλέπουν πως τα ταξίδια στο Διάστημα θα μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσα στα επόμενα 10 με 15 χρόνια, έναντι ποσού 30.000 δολαρίων.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Ιστορική η εκτόξευση του πρώτου ιδιωτικού διαστημικού σκάφους SpaceShipOne
Home