Xιλιάδες νεκρά πουλιά στη λίμνη Kορώνεια

Από την Καθημερινή, 9 Σεπτεμβρίου 2004

Βρέθηκαν χιλιάδες νεκρά πουλιά στη λίμνη Kορώνεια και υπεύθυνη θεωρείται η νευροπαραλυτική τοξίνη στα νερά της

Σε παγίδα θανάτου για χιλιάδες σπάνια και υπό εξαφάνιση είδη πουλιών, έχει μετατραπεί τις τελευταίες ημέρες, λόγω ρύπανσης, η λίμνη Kορώνεια της Θεσσαλονίκης. Κυνηγοί αλλά και ειδικοί επιστήμονες με τη βοήθεια ενός συστήματος που αποτελείται από «κανονάκια κρότου» επιχειρούν να «διώξουν» τα πουλιά προς τη γειτονική λίμνη Βόλβη ή το Δέλτα Αξιού, ενώ αναμένονται και οι ακριβείς τοξικολογικές αναλύσεις της λίμνης. Πιθανότερη αιτία θεωρείται από τους επιστήμονες τοξίνη στη λίμνη που προκαλεί παράλυση των μυών των πουλιών.

Ο μαζικός θάνατος των πουλιών στη λίμνη Kορώνεια της Θεσσαλονίκης, που αρχικά είχε εκληφθεί ως μυστηριώδες παθολογικό φαινόμενο, εξελίσσεται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, σε μία μεγάλης κλίμακας οικολογική καταστροφή με ανυπολόγιστες συνέπειες για είδη σπάνια και προστατευόμενα. Η μέχρι χθες καταμέτρηση των νεκρών πτηνών είχε δείξει ότι σε έκταση λίγο μεγαλύτερη από το ένα δέκατο της λίμνης βρέθηκαν 2.383 νεκρά πουλιά, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των απωλειών να υπολογίζεται πλέον σε πολλές χιλιάδες.

Η καταστροφή έχει αφανίσει 29 είδη πτηνών, από τα οποία μόνον τέσσερα είναι θηραματικά (η λίμνη είναι τόπος κυνηγιού), ενώ πολλά είναι υπό εξαφάνιση και ενδημούν σχεδόν αποκλειστικά στους υδροβιότοπους της βόρειας Ελλάδας. Αυτήν την εποχή, μάλιστα, που είναι περίοδος μετανάστευσης πολλών ειδών προς την Aφρική, στη λίμνη βρίσκεται μεγάλο πλήθος πτηνών, που πλέον κινδυνεύουν άμεσα: είναι ενδεικτικό ότι ανάμεσα στα νεκρά πουλιά βρέθηκε ένα αρκτικογλάρονο, δακτυλιωμένο στη Φινλανδία.

Ειδικοί επιστήμονες ελπίζουν να προστατεύσουν ό,τι διασώθηκε από την καταστροφή χρησιμοποιώντας «κανονάκια κρότου», ώστε να απομακρυνθούν τα πουλιά προς τη Bόλβη και το Δέλτα του Aξιού. Ακόμη, όμως, και αν αυτό αποδώσει, η ήδη επελθούσα καταστροφή δεν αναστρέφεται, όπως δεν αναστρέφεται το γεγονός ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία ακόμη βαριά συνέπεια της ολιγωρίας της περιβαλλοντικής μας πολιτικής. H ολιγωρία αυτή είναι, μάλιστα, κραυγαλέα στην περίπτωση της Kορώνειας, αφού στην ίδια λίμνη, που έχει δεχθεί μεγάλο όγκο αποβλήτων ενώ τα υδάτινα αποθέματά της μειώνονται, το 1995 η ρύπανση είχε προκαλέσει τον θάνατο όλων των ψαριών. Εκείνη η καταστροφή δεν στάθηκε αρκετή να αποτρέψει τη σημερινή, που μπορεί να αποδειχθεί ακόμη βαρύτερη.

Πραγματικά, παρά το γεγονός ότι οι τοξικολογικές αναλύσεις δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, οι επιστήμονες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι αιτία του σημερινού κακού είναι η ανάπτυξη βακτηρίου που παράγει τοξίνη και βρίσκεται στα ασπόνδυλα της λίμνης, τα οποία καταναλώνονται από τα πουλιά. Ο πολλαπλασιασμός του βακτηρίου αυτού αποδίδεται σε πλήθος αιτίων, τα περισσότερα από τα οποία συνδέονται με τη ρύπανση της λίμνης και την αλλοίωση του περιβάλλοντός της – με φαινόμενα, δηλαδή, απέναντι στα οποία έπρεπε να είχε υπάρξει αντίδραση μετά την καταστροφή του 1995.

Home