Θα χαρτογραφήσουν το γνωστό Σύμπαν

Από το AP, 2 Σεπτεμβρίου 2004

Το ραδιοτηλεσκόπιο στο Παρατηρητήριο Arecibo του Πουέρτο Ρίκο θα αρχίσει να χαρτογραφεί τους γνωστούς γαλαξίες, ανακοίνωσαν επιστήμονες.

Το ραδιοτηλεσκόπιο στο Πουέρτο Ρίκο

Το ραδιοτηλεσκόπιο, που είναι η πιο ευαίσθητη συσκευή σύλληψης σημάτων από το διάστημα σε παγκόσμιο επίπεδο και είναι τόσο ισχυρό που μπορεί να ακούσει πλανήτες που βρίσκονται αρκετά δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά μας, εγκατέστησε έξι ακόμα ραδιοδέκτες για να επεκτείνει το εύρος του.

Η ανανέωση, που στοίχισε 1 εκατομμύριο δολάρια, ονομάζεται πρόγραμμα ALFA και ολοκληρώθηκε πριν μερικές εβδομάδες, ενώ 12 επιστήμονες άρχισαν ήδη να χαρτογραφούν τον ουρανό της νύχτας με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου για τις μελλοντικές γενεές, αναφέρει ο αστρονόμος Dan Werthimer.

Το Arecibo αναμένεται να βρει χιλιάδες νέους πάλσαρ, σουπερνόβες, μαύρες τρύπες και πλανήτες.

Ο χάρτης θα έχει λεπτομερή στοιχεία για τη θέση, την ταυτότητα και τις ιδιότητες οτιδήποτε υπάρχει στο διάστημα, έτσι θα έχει αρκετά περισσότερα στοιχεία από όσα ξέρουμε αυτήν την περίοδο, λένε οι ερευνητές. Κανένας τέτοιος χάρτης δεν έχει γίνει μέχρι τώρα επειδή το τηλεσκόπιο είχε ένα περιορισμένο οπτικό πεδίο.

"Με τη νέα αναβάθμιση είναι σαν να έχουμε συγχρόνως επτά παρατηρητήρια Arecibo", λέει ο Werthimer. "Μπορείτε να δείτε επτά διαφορετικά μέρη του γαλαξία ταυτόχρονα. Η χαρτογράφηση θα γίνει επτά φορές γρηγορότερα".

Η χαρτογράφηση θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σε μερικούς μήνες, εάν το παρατηρητήριο αφιέρωνε όλες τις ώρες του τηλεσκοπίου του στο πρόγραμμα ALFA, λέει ο Sixto Gonzalez, διευθυντής παρατηρητήριων. Εντούτοις, η διαδικασία είναι πιθανό να κρατήσει τουλάχιστον δύο χρόνια, γιατί το τηλεσκόπιο θα χρησιμοποιηθεί και από άλλους αστρονόμους που εργάζονται σε άλλα προγράμματα, όπως στην έρευνα για την εξωγήινη ζωή, είπε.

Το ALFA ήδη ανακάλυψε το πρώτο του pulsar τον περασμένο μήνα κατά τη διάρκεια μιας δοκιμαστικής λειτουργίας, αναφέρει ο Gonzalez.

Ο παραβολικός δέκτης του διαμέτρου 30 μέτρα - που αποτελείται από 38.000 κομμάτια αλουμινίου - επιτρέπει στους ερευνητές να ακούσουν τους ήχους στο διάστημα αντί να δουν οπτικά σήματα, όπως κάνει το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.

Οι πληροφορίες που συγκεντρώνονται θα βρίσκονται σε μια on line παγκόσμια βάση δεδομένων και όλοι οι επιστήμονες μπορούν να έχουν πρόσβαση μέσω του διαδικτύου, εξηγούν οι επιστήμονες.

Το παρατηρητήριο και το τεράστιο παραβολικό πιάτο του κατασκευάστηκαν το 1963 από το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας, και τώρα διευθύνεται από το Πανεπιστήμιο του Cornell.

Χάρις στην ανακάλυψη, που έκανε το 1974 το τηλεσκόπιο, του διπλού συστήματος άστρων νετρονίων δύο φυσικοί κέρδισαν το βραβείο Νόμπελ το 1993 αποδεικνύοντας τη θεωρία του Αλβέρτου Αϊνστάιν  για τα κύματα βαρύτητας. Άλλες ανακαλύψεις περιλαμβάνουν τον πάγο στον Ερμή και τους πρώτους γνωστούς πλανήτες έξω από το ηλιακό μας σύστημα.

Εντούτοις, ο παραβολικός δέκτης είναι πιο γνωστός για τις εμφανίσεις του σε ταινίες όπως στην "Επαφή" και την περιπέτεια του James Bond "Golden Eye", αν και η αναζήτηση για την εξωγήινη ζωή τρώει λιγότερο από το 1% του χρόνου του τηλεσκοπίου.

Home