Το Cassini βρήκε δύο νέα φεγγάρια στον Κρόνο

Από ABC News, 17 Αυγούστου 2004

Το διαστημικό σκάφος Cassini έχει επισημάνει δύο νέα φεγγάρια του Κρόνου, αυξάνοντας έτσι τον ολικό αριθμό φεγγαριών του πλανήτη με τους δακτυλίους σε 33. Αυτό ανέφεραν οι υπεύθυνοι της NASA για το σκάφος  αυτό.

Τα νέα φεγγάρια θα μπορούσαν να είναι τα μικρότερα σώματα που φαίνονται γύρω από τον Κρόνο, ανέφερε η NASA.

Τα φεγγάρια που έχουν διάμετρο περίπου 3 και 4 χιλιόμετρα, βρίσκονται μεταξύ των τροχιών δύο άλλων φεγγαριών του Κρόνου, του Μίμας και του Εγκέλαδου.

Προς το παρόν, τα νέα φεγγάρια ονομάζονται S/2004 S1 και S/2004 S2. Ένα από αυτά μπορεί να είχε ανιχνευθεί πριν 23 χρόνια από το διαστημικό σκάφος Voyager. Τότε, αυτό ονομάστηκε S/1981 S14.

"Ένας από τους σημαντικούς στόχους στην τελευταία αποστολή προς τον Κρόνο ήταν να ερευνηθεί ολόκληρο το σύστημα του για νέα σώματα", ανέφερε ο επικεφαλής της ομάδας απεικόνισης η Carolyn Porco, από το Επιστημονικό Διαστημικό Ινστιτούτο στο Boulder του  Κολοράντο.

"Είναι πραγματικά ωραίο να βρίσκουμε, μεταξύ των άλλων φανταστικών ανακαλύψεων που θα κάνουμε κατά τη διάρκεια των επόμενων τεσσάρων χρόνων, δύο νέα φεγγάρια του Κρόνου".

Μέχρι τώρα τα μικρότερα γνωστά φεγγάρια του Κρόνου είχαν διάμετρο περίπου 20 χιλιόμετρα.

Και οι επιστήμονες ανέμεναν να βρουν φεγγάρια πολύ μικρά όσο αυτά που βρέθηκαν μέσα στα χάσματα των δακτυλίων του Κρόνου.

Οι παλιρροιακές δυνάμεις γύρω από τους μεγάλους πλανήτες αναγκάζουν τα φεγγάρια τους να απομακρύνονται μακριά από εκεί που σχηματίστηκαν, ανέφερε η NASA.

Καθώς αυτά παρασύρονται, μπορούν να κινηθούν μακριά από περιοχές όπου άλλα φεγγάρια μπορούν να τα ενοχλήσουν, κάνοντας τις τροχιές τους εκκεντρικές (ελλειπτικός) ή με κλίση σχετικά με τον ισημερινό του πλανήτη.

Η NASA εξήγησε ότι ένα από τα πρόσφατα ανακαλυμμένα φεγγάρια μπορεί να είχε περάσει από μια τέτοια διαδικασία.

Το διαστημικό σκάφος Cassini είδε τα νέα φεγγάρια αρχές Ιουνίου, στο τελικό στάδιο του επταετούς ταξιδιού του από τη Γη, καθώς όδευε προς τον Κρόνο .

Το Cassini, ένα διεθνές πρόγραμμα που περιλαμβάνει επιστήμονες από 17 χώρες, έχει διέλθει μέσω των δακτυλιδιών του Κρόνου και είναι τώρα σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη.

Αναμένεται να περάσει τα επόμενα τέσσερα χρόια μελετώντας τον πλανήτη, τους δακτυλίους του και τα φεγγάρια του.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Το μαγνητικό πεδίο του Κρόνου παγιδεύει σωματίδια από τα παγωμένα φεγγάρια του 
Το Cassini αποτυπώνει από κοντά τους δακτυλίους του Κρόνου και προκαλεί νέα ερωτηματικά
Οι δακτύλιοι του Κρόνου παρουσιάζουν εκπληκτικά χαρακτηριστικά
Μυστήριο η περιστροφή του Κρόνου
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Πληροφορίες για την αποστολή Cassini- Huygens
Home