Το Hubble συλλαμβάνει μια γιγάντια διαστημική φυσαλίδα

Από το ABC News, 16 Αυγούστου 2004

Space BubbleΜια εντυπωσιακή φυσαλίδα από διαστρικά αέρια και σκόνη διαμέτρου 35 έτη φωτός, φωτογραφήθηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble. Πρόκειται για μια κοιλότητα γύρω από ένα νεαρό, βίαιο άστρο που ωθεί μακριά του το αέριο με ένα ρεύμα σωματιδίων και υπεριώδους ακτινοβολίας.

Η νεώτερη φωτογραφία από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble παρουσιάζει μια γιγαντιαία φυσαλίδα στο διάστημα, που σχηματίζεται όταν ο αστρικός άνεμος συγκρούεται με το αέριο.

Μέσα στο νέφος του ψυχρού διαστρικού αερίου και σκόνης κρύβεται ένα εξαιρετικά θερμό, νεαρό άστρο, το οποίο χάνει μάζα με ρυθμό 100 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερο από ό,τι ο Ήλιος.

Η εικόνα δεξιά παρουσιάζει έναν χείμαρρο αστρικών σωματιδίων του ανέμου από το καυτό αστέρι, που κατευθύνονται προς τα έξω με μια ταχύτητα 7 εκατομμυρίων χιλιομέτρων την ώρα.

Για σύγκριση, ο αστρικός άνεμος από τον ήλιό μας κινείται με λιγότερο από 1,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα την ώρα.

Το νεοσχηματισθέν άστρο δεν είναι μόνο του στο διάστημα, γιατί περιβάλλεται από το αέριο. Καθώς ο αστρικός άνεμος διαπερνά στο αέριο, το ωθεί προς τα έξω, σχηματίζοντας έτσι μια φυσαλίδα.

Συνήθως τα νεφελώματα, όπως αυτό, έχουν βρεθεί γύρω από ώριμα, τεράστια αστέρια και γύρω από σμήνη αστεριών, λέει η NASA.

Αλλά είναι σπάνια γύρω από τα απλά αστέρια, όπως συμβαίνει με αυτό, που ονομάζεται N44F. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα πολλές φυσαλίδες συνδυάζονται σε μια υπερ-φυσαλίδα.

Το άστρο N44F έχει κι άλλες εκπλήξεις για τους αστρονόμους: αρκετές λεπτές στήλες ψυχρής σκόνης και αερίου στο εσωτερικό του κοιλώματος, παρόμοιες με τις κολόνες του Νεφελώματος των Αετών (Eagle Nebula), που ο Hubble φωτογράφισε πριν 10 έτη.

Αυτές οι στήλες φαίνονται μικρότερες από αυτές που υπάρχουν στο Eagle Nebula, επειδή το N44F είναι πολύ πιο μακριά από μας από ότι το Eagle Nebula. Οι στήλες από το αέριο, μήκους τεσσάρων έως οκτώ ετών φωτός, δημιουργούνται από την ισχυρή υπεριώδη ακτινοβολία του άστρου και ακολουθούν τη ροή ενέργειας.

Το N44F βρίσκεται περίπου 160.000 έτη φωτός μακριά στο γειτονικό μας νάνο γαλαξία, το Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου και είναι μέρος του ευρύτερου συμπλέγματος N44, το οποίο είναι μια υπερφυσαλίδα που δημιουργείται από αστρικούς ανέμους και εκρήξεις υπερκαινοφανών.

Η εικόνα N44F λήφθηκε ελήφθη το Μάρτιο του 2002 με την Ευρυγώνια Πλανητική Κάμερα 2 του Hubble, χρησιμοποιώντας φίλτρα που απομονώνουν το φως που εκπέμπεται από το αέριο θείου και υδρογόνου.

Η αντικατάσταση του Hubble, με το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, δεν πρόκειται να προωθηθεί πριν το 2011.

Νέα από το Hubble

Πριν από λίγες ημέρες, ένα από τα τέσσερα όργανα του διαστημικού τηλεσκόπιου τέθηκε εκτός λειτουργίας. Ο Φασματογράφος Απεικόνισης διαχώριζε την ακτινοβολία στα επιμέρους χρώματά της.

Τα φασματικά δεδομένα επιτρέπουν μετρήσεις της σύστασης, της πυκνότητας, της θερμοκρασίας και της απόστασης μακρινών αντικειμένων και, έτσι, το συγκεκριμένο όργανο εξέταζε μαύρες τρύπες και απόμακρα μακρινά άστρα.

Πριν λίγες μέρες ο διοικητής της NASA O'Keefe μετά από πολλούς μήνες εκτιμήσεων, έδωσε οδηγίες στους μηχανικούς του Κέντρου Πτήσεων Goddard στο Maryland να ξεκινήσουν σοβαρή δουλειά ώστε να βάλουν το 2007 σε τροχιά μια ρομποτική αποστολή για τη σωτηρία του Hubble.

Πιθανόν το υποψήφιο ρομπότ να είναι το Dextre, που ανακαλύφθηκε από την Καναδική Υπηρεσία Διαστήματος.

Το ρομπότ αυτό έχει δύο βραχίονες και το όνομά του είναι συντόμευση του 'dexterous', που χρησιμοποιήθηκε για εργασίες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Η NASA σκέφτεται και τη λύση του ρομπότ για το Hubble
Home