Διαστημικά λέιζερ για καθαρή ατμόσφαιρα

Από τη NASA, 17 Ιουνίου 2004

Tεχνολογία με διαστημικά λέιζερ έρχεται να καθαρίσει τους ρύπους των αυτοκινήτων και αυτών που βγαίνουν από τις καπνοδόχους. Η NASA σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τεχνολογίες, που σήμερα χρησιμοποιούνται στο διάστημα, που θα βοηθήσουν να διατηρηθεί ο αέρας μας καθαρός.

Μια πρόσφατη εφεύρεση της NASA, αρχικά με σκοπό να βοηθήσει τα λέιζερ να ελέγξουν το μονοξείδιο του άνθρακα στο ψυχρό περιβάλλον του διαστήματος, εξετάζεται τώρα για να χρησιμοποιηθεί εδώ στη γη. Η τεχνολογία καλείται Καταλύτες Οξείδωσης Χαμηλής Θερμοκρασίας  (LTOC).

Οι επιστήμονες στο ερευνητικό κέντρο Langley της NASA στη Βιρτζίνια συνδέουν μια παραλλαγή αυτής της τεχνολογίας με τη μείωση της φορμαλδεΰδης και του μονοξειδίου του άνθρακα στις εκπομπές των  καπνοδόχων κατά 85 έως 95 τοις εκατό.

Οι μηχανικοί κοιτάζουν, επίσης, να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία LTOC για να μειώσουν τη ρύπανση που προκαλείται από τις εκπομπές των αυτοκινήτων. Ακόμα κι αν τα περισσότερα αυτοκίνητα έχουν σήμερα καταλυτικούς μετατροπείς, αυτοί είναι αποτελεσματικοί μόνο όταν φθάνει η εξάτμιση της μηχανής σε μια υψηλή θερμοκρασία.

Η τεχνολογία LTOC θα μπορούσε να μειώσει τη ρύπανση λόγω του μονοξειδίου του άνθρακα, των υδρογονανθράκων και των οξειδίων του αζώτου, που εκπέμπονται από την εξάτμιση των αυτοκινήτων, κατά περίπου 30 τοις εκατό.

Γιατί όμως να μειωθούν αυτά τα αέρια από την ατμόσφαιρα;

Επειδή το μονοξείδιο άνθρακα είναι ένα δηλητηριώδες αέριο, οι υδρογονάνθρακες βλάπτουν το στρώμα του όζοντος και συμβάλλουν σημαντικά στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, και το οξείδιο του αζώτου συμβάλλει και στην αιθαλομίχλη και στην όξινη βροχή. Χωρίς τον καθαρό αέρα δεν μπορούμε να ζήσουμε.

Γιατί όμως αυτή η νέα ανακάλυψη θα λειτουργήσει στα αυτοκίνητα;

Αυτό οφείλεται στη διαδικασία του καθαρισμού των καυσαερίων τη στιγμή που ξεκινάει το όχημα. Τώρα, εκατομμύρια αυτοκίνητα που ξεκινούν σε ψυχρές θερμοκρασίες απελευθερώνουν τοξικά αέρια, που δηλητηριάζουν την ατμόσφαιρα, προτού να ξεκινήσει να λειτουργεί ο καταλύτης. Γιατί η εξάτμιση της μηχανής πρέπει να φτάσει σε μια ψηλή θερμοκρασία, για να μπορέσει ο καταλυτικός μετατροπέας να είναι αποτελεσματικός.

Όταν σκέφτεστε ότι δισεκατομμύρια φορές τα αυτοκίνητα ξεκινούν κάθε μέρα, η ποσότητα των τοξικών αερίων που ελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα είναι εκπληκτική. Επειδή η τεχνολογία LTOC είχε ως σκοπό να λειτουργήσει στην πολύ χαμηλή θερμοκρασία του διαστήματος, η μετατροπή των τοξικών αερίων σε μη βλαβερά αέρια θα αρχίσει αμέσως, ακόμη και αν ο καταλυτικός μετατροπέας είναι κρύος.

Όταν αυτή η νέα διαστημική τεχνολογία εφαρμοστεί σε καθημερινές χρήσεις, ο καθένας μας πάνω στον πλανήτη θα ωφεληθεί. Στο μεταξύ η NASA, που ελέγχει τη γήινη ατμόσφαιρα με διάφορους δορυφόρους, σύντομα θα στείλει γύρω από τη Γη το δορυφόρο Aura, ένα από τα πιο φιλόδοξα ατμοσφαιρικά συστήματα ελέγχου της NASA, που έχουν προωθηθεί ποτέ.

Η NASA πρόκειται να συνεταιριστεί με βιομηχανίες για να φέρει στα αυτοκίνητα το σύστημα LTOC.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Σύστημα με Laser ανιχνεύει την ρύπανση στα τροχοφόρα
Home