Οι κοσμικές ακτίνες δεν έχουν καμιά επίδραση στο κλίμα

Από το BBC, Ιούνιος 2004

Η κύρια αιτία της πρόσφατης αλλαγής του κλίματος δεν είναι οι κοσμικές ακτίνες αλλά οι ανθρώπινες δραστηριότητες, λέει μια ομάδα επιστημόνων.

Και ισχυρίζονται ότι ένα περσινό άρθρο, που συνέδεε τις κοσμικές ακτίνες με τις αλλαγές στη θερμοκρασία, ήταν "επιστημονικά απαράδεκτο".

Και βρίσκουν τις μεθόδους των συντακτών εκείνου του άρθρου αμφισβητήσιμες και λανθασμένες, εκπλήσσοντας τους εμπειρογνώμονες με τους ισχυρισμούς τους.

Στο Eos, το περιοδικό της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης, οι 11 ειδικοί επιστήμονες πάνω στη γη και το διάστημα επιμένουν ότι τα αέρια του θερμοκηπίου παραμένουν ο κύριος υπεύθυνος του κλίματος.

Η κύρια τάση του κλίματος

Οι έντεκα αυτοί ειδικοί λένε ότι οι σημαντικότερες φυσικές διαδικασίες έχουν μέχρι τώρα κατανοηθεί αρκετά καλά, ενώ τα υπολογιστικά μοντέλα καθώς και οι αναλύσεις των στοιχείων δείχνουν την ανθρώπινη συμβολή πάνω στην παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας του 20ού αιώνα, μέσω των αυξανόμενων εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων.

Οι συντάκτες του άρθρου στο περιοδικό Eos - Κοσμικές Ακτίνες, Διοξείδιο του Άνθρακα και Κλίμα - είναι από τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελβετία και τις ΗΠΑ.

Η προηγούμενη αμφισβητούμενη έρευνα, που έγινε από το Nir Shaviv, έναν αστροφυσικό του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, και τον Jan Veizer ένα γεωλόγο του Πανεπιστημίου της Οττάβας και του Ρουρ στη Γερμανία, δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του 2003 στο περιοδικό GSA Today της Γεωλογικής Ένωσης της Αμερικής.

Προκαλούν οι κοσμικές ακτίνες το σχηματισμό των νεφών και άρα την ψύξη της Γης;

Και είχαν πει τότε ότι το γήινο κλίμα επηρεάστηκε βαθιά από τις κοσμικές ακτίνες, σωματίδια υψηλής ενέργειας που έρχονται από το εξωτερικό διάστημα, τα οποία κανονικά ψύχουν τη γήινη επιφάνεια γιατί βοηθούν στο σχηματισμό των νεφών.

Αλλά η αυξανόμενη ηλιακή δραστηριότητα ελαττώνει τις κοσμικές ακτίνες που φθάνουν στη Γη, και οι Shaviv και Veizer πρότειναν ότι αυτό το μπλοκάρισμα των κοσμικών ακτίνων ήταν η κυρίαρχη αιτία της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα.

Δεν υπάρχει βάση

Ανέφεραν τότε ότι οι αλλαγές στη ροή των κοσμικών ακτίνων είναι υπαίτιες για τουλάχιστον το 66% της μεταβολής της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου.

Οι συντάκτες όμως του περιοδικού Eos, που καθοδηγούνται από το Stefan Rahmstorf από το Ινστιτούτο του Πότσνταμ για την Έρευνα του Κλίματος στη Γερμανία, λένε ότι η έρευνα  των Shaviv και Veizer ήταν "ανακριβής και βασισμένη σε αμφισβητήσιμη μεθοδολογία".

Και, συνεχίζουν οι ίδιοι επιστήμονες, τα στοιχεία όσον αφορά τις κοσμικές ακτίνες και τη θερμοκρασία για το παρελθόν είναι εξαιρετικά αβέβαια.

Υποστηρίζουν δε ότι η αναδημιουργία, από τους δύο συντάκτες, της ροής των αρχαίων κοσμικών ακτίνων είναι βασισμένη σε 50 μόνο μετεωρίτες, και αποκαλύπτουν ότι οι περισσότεροι άλλοι εμπειρογνώμονες ερμηνεύουν τα ευρήματά τους με έναν πολύ διαφορετικό τρόπο.

Και η ομάδα Eos λέει, ότι οι Shaviv και Veizer δεν παρουσίασαν οποιοδήποτε συσχετισμό μεταξύ των κοσμικών ακτίνων και του κλίματος.

Και αν ακόμα η ανάλυσή τους ήταν μεθοδολογικά σωστή, λένε οι επιστήμονες, η εργασία τους αφορά ένα χρονικό διάστημα αρκετών εκατομμυρίων ετών, ενώ η τρέχουσα αύξηση της θερμοκρασίας έχει εμφανιστεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων εκατό χρόνων, για την οποία είναι υπεύθυνοι απολύτως διαφορετικοί μηχανισμοί.

Όμως, ο καθηγητής Veizer είπε στο BBC: "Είναι μια μεγάλη ιστορία, και ολόκληρο το ζήτημα καθοδηγείται πολιτικά. Υπερασπιζόμαστε αυτό που είπαμε, ότι υπάρχει ένας συσχετισμός μεταξύ της ροής των κοσμικών ακτίνων και των θερμοκρασιών όπως τις υπολογίσαμε, αν και μπορούμε να διαφωνήσουμε σε λεπτομέρειες".

ΚΟΣΜΙΚΕΣ ΑΚΤΙΝΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΝΕΦΑ

Το μαγνητικό πεδίο του ήλιου και ο ηλιακός άνεμος προστατεύουν το ηλιακό σύστημα από τις κοσμικές ακτίνες (πολύ ενεργητικά σωματίδια καθώς και ακτινοβολία από το εξωτερικό διάστημα).

Οι αλλαγές στην ηλιακή δραστηριότητα έχουν επιπτώσεις στην απόδοση αυτής της 'ασπίδας' και στην ποσότητα των κοσμικών ακτίνων που φτάνουν στη Γη.

Η θεωρία προτείνει ότι οι κοσμικές ακτίνες μπορούν να "σπείρουν" σύννεφα. Μερικά δορυφορικά στοιχεία έχουν παρουσιάσει στενή αντιστοιχία μεταξύ της νεφοκάλυψης πάνω από τη Γη και της μεταβαλλόμενης ροής στις κοσμικές ακτίνες που φθάνουν στον πλανήτη.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Η επίδραση του ήλιου στο κλίμα
Ο ρόλος του Ήλιου στις κλιματικές αλλαγές συνεχίζει να προκαλεί διαφωνίες
Οι κοσμικές ακτίνες συνδέονται με την κλιματική αλλαγή
Η δημιουργία των νεφών επηρεάζεται από τις κοσμικές ακτίνες
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Cosmic Rays - Nasa
Home