Μόνο η πυρηνική ενέργεια μπορεί να σταματήσει την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας

Από την ιστοσελίδα του Yahoo, 24 Μαίου 2004

Μόνο η πυρηνική ενέργεια μπορεί να επιβραδύνει τη γρήγορη και ενδεχομένως καταστρεπτική θέρμανση της Γης, υποστηρίζει ένας παλαίμαχος βρετανός επιστήμονας και περιβαλλοντικός ακτιβιστής.

"Μόνο μια άμεση διαθέσιμη πηγή ενέργειας δεν προκαλεί παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας - λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου - και αυτή είναι πυρηνική ενέργεια", έγραψε ο James Lovelock στην εφημερίδα Independent.

Ο γηραιός οικολόγος, που τώρα είναι 84 χρονών, είναι γνωστός για την "υπόθεση της Γαίας" στα μέσα της δεκαετίας του '60. Σε αυτήν διατύπωνε την άποψη ότι η Γη είναι ένας ζωντανός οργανισμός και διατηρεί τις συνθήκες τις απαραίτητες για την επιβίωσή της.

Ο Lovelock προειδοποίησε ότι οι φιλικές προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας δεν αναπτύσσονται τόσο γρήγορα ώστε να αντικαταστήσουν τον άνθρακα, το αέριο και το πετρέλαιο, που όταν καίγονται ελευθερώνουν διοξείδιο του άνθρακα - η κύρια αιτία για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

"Δεν έχουμε χρόνο να πειραματιστούμε με τις ιδανικές πηγές ενέργειας, ο πολιτισμός είναι σε άμεσο κίνδυνο", λέει ο Lovelock αναφορικά με τις ανανεώσιμες ενέργειες όπως είναι η αιολική, η παλίρροια και η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από την πτώση του νερού. Αυτές που θεωρούνται φιλικές προς το περιβάλλον και ευνοούνται από τους οικολόγους.

Ο Lovelock σήμανε, επίσης, συναγερμό πάνω στην πιθανότητα η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας να κινηθεί με έναν γρηγορότερο ρυθμό από όσο αναμένεται, καθώς υπενθύμισε το καυτό καλοκαίρι της Ευρώπης το 2003.

"Εάν αποτύχουμε να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στον πραγματικό κίνδυνο, ο οποίος είναι η παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας, μπορούμε να πεθάνουμε ακόμα πιο σύντομα, όπως οι 20.000 ατυχείς συάνθρωποι μας από την υπερθέρμανση στην Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι", είπε.

"Η αντίθεση στην πυρηνική ενέργεια είναι βασισμένη στον παράλογο φόβο που τρέφεται από τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας του Hollywoode, τα πράσινα λόμπι και τα ΜΜΕ", ανέφερε.

"Αυτοί οι φόβοι είναι αδικαιολόγητοι και παράλογοι ενώ η πυρηνική ενέργεια από το ξεκίνημα της το 1952 έχει αποδειχθεί η ασφαλέστερη όλων των πηγών ενέργειας", είπε ο επιστήμονας, ο οποίος έχει προσελκύσει την οργή άλλων οικολόγων.

"Πρέπει να σταματήσουμε να καταγινόμαστε με τους στατιστικούς κινδύνους για καρκίνο από τα χημικά ή την ακτινοβολία. Σχεδόν το ένα τρίτο από εμάς θα πεθάνει από καρκίνο ούτως ή άλλως, κυρίως εξαιτίας του αέρα που αναπνέουμε, του φορτωμένου με το καρκινογόνο που διαβρώνει τα πάντα, το οξυγόνο. Αν αποτύχουμε να εστιάσουμε στον πραγματικό κίνδυνο, την υπερθέρμανση του πλανήτη, θα πεθάνουμε πολύ πιο γρήγορα".

"Ακόμη και αν οι οικολόγοι έχουν δίκιο για τους κινδύνους της πυρηνικής ενέργειας - που δεν έχουν",  συνέχισε,  "η γενικευμένη χρήση της θα μας εξέθετε σε έναν ασήμαντο κίνδυνο μπροστά στην απειλή των αβάσταχτων και φονικών κυμάτων καύσωνα και των κυμάτων της θάλασσας που θα καταπιούν κάθε παράκτια πόλη του πλανήτη. Δεν έχουμε χρόνο για να πειραματιστούμε με εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Ο πολιτισμός βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο και πρέπει να χρησιμοποιήσει τώρα την πυρηνική ενέργεια - τη μόνη ασφαλή και διαθέσιμη πηγή ενέργειας που του απομένει - ή να υπομείνει τον πόνο που θα του προξενήσει σύντομα ο εξοργισμένος πλανήτης μας!".

"Ο Lovelock έχει δίκιο να απαιτήσει μια δραστική απάντηση στην αλλαγή του κλίματος, αλλά είναι λάθος του που σκέφτεται ότι η πυρηνική ενέργεια είναι μέρος της απάντηση", είπε ο επικεφαλής της βρετανικής GREENPEACE Stephen Tindal.

"Η πυρηνική ενέργεια δημιουργεί τεράστια προβλήματα, απόβλητα που δεν ξέρουμε τι να τα κάνουμε", πρόσθεσε.

Ο Tony Juniper από την οικολογική ομάδα Friends of the Earth συμφώνησε με τη θέση του Tindal.

"Και η αλλαγή του κλίματος και τα ραδιενεργά απόβλητα αποτελούν θανάσιμες μακροπρόθεσμες απειλές, και έχουμε ένα ηθικό καθήκον να ελαχιστοποιήσουμε την επίδραση και των δύο, κι όχι να επιλέξουμε μεταξύ τους",  συμπλήρωσε.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Στροφή στην πυρηνική ενέργεια σε όλο τον κόσμο
Μια μελέτη του MIT βλέπει την πυρηνική ενέργεια σαν όπλο για να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια θέρμανση
Χρήση μεθόδων εφαρμοσμένης μηχανικής για την κλιματική αλλαγή
Η υπόθεση της Γαίας
Το Πυρηνικό Πανεπιστήμιο προωθεί την ατομική ενέργεια
Η πυρηνική ενέργεια στο κέντρο της διαμάχης για το περιβάλλον - Τα υπέρ της χρήσης της
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Η υπόθεση της Γαίας Σελίδα για την θεωρία της Γαίας
Υπολογίστε την συνεισφορά που έχετε στην ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπεται
Home