Καθαρή ενέργεια από τη βιομάζα

Από το BBC, 11 Μαΐου 2004

Η βρετανική κυβέρνηση δεν φροντίζει ώστε η βιομάζα - τα πράσινα απόβλητα των αγροτικών καλλιεργειών - να χρησιμοποιηθεί σαν καύσιμο ώστε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της αλλαγής του κλίματος, λένε ειδικοί επιστήμονες στη Βρετανία.

Η Βασιλική Επιτροπή για την καταπολέμηση της Περιβαλλοντικής Ρύπανσης (RCEP), σε έκθεση  που παρουσίασε την περασμένη Πέμπτη προτείνει διάφορες μεθόδους για την ανακύκλωση της βιομάζας. Σύμφωνα με την έκθεση, αν η βρετανική κυβέρνηση ακολουθήσει τις μεθόδους που προτείνονται, μέχρι το 2050, τα πράσινα απόβλητα θα παρέχουν το 10% με 15% της ενέργειας που καταναλώνει η χώρα.

Σε μια έκθεση του 2000, η Βρετανία πρέπει να έχει μειώσει τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα κατά 60% από τα σημερινά επίπεδα.

Η RCEP αναφέρει ότι αυτό που είναι απαραίτητο είναι η αντικατάσταση μιας λανθασμένης κυβερνητικής πολιτικής για την καύση της βιομάζας.

Και συνεχίζει: "Η Βρετανία πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα διάφορων άλλων ευρωπαϊκών χωρών για να τη χρήση της βιομάζας. Οι αγροτικές καλλιέργειες στη Βρετανία αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη παράγουν κάθε χρόνο δεκάδες τόνους βιομάζας. Δεν θα πρέπει να αφήσουμε αυτήν την ευκαιρία να πάει χαμένη".

Ο Κύκλος του άνθρακα

  • Ο κύκλος του άνθρακα είναι η αρχή πίσω από την τεχνολογία της βιομάζας.

  • Καθώς τα δέντρα και τα φυτά αναπτύσσονται απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα (C02) και το αποθηκεύουν.

  • Απελευθερώνεται όταν καταστρέφεται το δέντρο ή οι εγκαταστάσεις, φυσική αποσύνθεση whether.by ή καύση.

  • Αυτό σημαίνει ότι ο άνθρακας στα καύσιμα βιομαζών δεν συμβάλλει στις εκπομπές αερίου θερμοκηπίου

Η επιτροπή δημοσίευσε λεπτομερείς εκθέσεις σχετικά με κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα, που απασχολούν όχι μόνο τη Βρετανία αλλά και τον κόσμο.

Ο πρόεδρος της RCEP είναι ο καθηγητής Sir Tom Blundell, επικεφαλής του τμήματος βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Μιλώντας στην έναρξη της συνεδρίασης, είπε: "Είμαι απογοητευμένος που η ενέργεια από τη βιομάζα δεν έχει αναπτυχθεί τόσο γρήγορα εδώ,  όπως στην υπόλοιπη Ευρώπη.

"Η καύση της βιομάζας είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος, αλλά δεν μπορεί να αναπτυχθεί λόγω της λανθασμένης κυβερνητικής πολιτικής".

Η ανακύκλωση της βιομάζας μπορεί να αποτελέσει όπλο για τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Κατά τη διάρκεια της ανακύκλωσής τους, τα πράσινα απόβλητα δεν συμβάλλουν στη μόλυνση του περιβάλλοντος. 

Όταν η μελέτη άρχισε τον Αύγουστο του 2003 ο Sir Tom είχε πει: "Εάν η κυβέρνηση θέλει να φθάσει τους στόχους της για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου, είναι επιτακτικό να ερευνηθούν οι πηγές της ανανεώσιμης ενέργειας και να τους δοθεί η απαραίτητη υποστήριξη από την κυβέρνηση."

Η δε χρήση της βιομάζας θα έδινε, επίσης, νέες ευκαιρίες για τις βρετανικές καλλιέργειες και τη δασονομία, και θα βελτίωνε την ασφάλεια του ενεργειακού ανεφοδιασμού της χώρας.

Η επιτροπή λέει ότι η βιομάζα διαφέρει σε δύο πράγματα από τις άλλες μορφές ανανεώσιμης ενέργειας: είναι ελέγξιμη, αντίθετα από την,  παραδείγματος χάριν, αιολική ενέργεια και την ενέργεια από τα κύματα, και μπορεί να παρέχει θερμότητα την ίδια στιγμή που παράγει και ηλεκτρική ενέργεια.

Η βιομάζα λαμβάνεται από διάφορες πηγές: υποπροϊόντα δασονομίας, γεωργικά απόβλητα όπως του άχυρου, των θάμνων, φύλλων από δέντρα αλλά και των πτηνών. Τα φύλλα από την ιτιά, τη λεύκα και άλλα φυλλοβόλα δέντρα μπορούν, επίσης, να καούν.

Προώθηση πράσινης θερμότητας

Υπάρχουν επίσης τα φυτικά απόβλητα από τα πάρκα, τους κήπους, τις δεντροστοιχίες των δρόμων, τα πριονίδια κλπ.

Η έκθεση της RCEP απαιτεί από την Κυβέρνηση της Αγγλίας:

  • Οι φορείς που παρέχουν θερμότητα (εταιρείες αερίου, πετρελαίου, ηλεκτρικής ενέργειας) να δεσμευτούν να παρέχουν ένα καθορισμένο ποσοστό της θερμότητάς τους από ανανεώσιμες πηγές σε μια καθορισμένη ημερομηνία.

  • ο σχηματισμός ενός φόρουμ βιομάζας από την κυβέρνηση/βιομηχανίας.

  • Να προβλεφτεί η καύση βιομάζας σε όλες τις νέες κατασκευές.

Πιστεύει ότι η αιτία που η βιομάζα δεν χρησιμοποιείται στη Βρετανία, όπως σε μερικές άλλες χώρες είναι απλός.

"Η κυβέρνηση έχει στραφεί σε πολυδάπανες και επώδυνες για το περιβάλλον εναλλακτικές μεθόδους παραγωγής ενέργειας. Και επιχορηγεί μόνο την υψηλή τεχνολογία για τη χρήση της βιομάζας σαν ενεργειακή πηγή. Δεν έχει αναγνωριστεί ότι η βιομάζα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν πηγή και θερμότητας".

Η χρησιμοποίηση της βιομάζας για να παραγάγει συγχρόνως θερμότητα και ηλεκτρική ενέργεια, εξηγεί, μπορεί να αυξήσει την αποδοτικότητα της διαδικασίας από 30% σε 80%.

  • Ένας τρόπος βελτιωμένης χρήσης της βιομάζας είναι σε συνδυασμένες εγκαταστάσεις δημιουργίας θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας (CHP)

  • Η βιομάζα μετατρέπεται σε καυτό συμπιεσμένο αέριο καύσης, το οποίο καθαρίζεται για να αποτραπεί η διάβρωση του συστήματος

  • Το καθαρό αέριο καίγεται έπειτα με τον αέρα πριν εισαχθεί σε ένα στρόβιλο, που παράγει ηλεκτρική ενέργεια

  • Η θερμότητα από τα αέρια ανακτάται, μετά από τον αεριοστρόβιλο, χρησιμοποιώντας νερό για την απορρόφηση της θερμότητας

  • Τα αέρια της καύσης μπορούν να διοχετευτούν στον αέρα χωρίς άλλον καθαρισμό

  • Το μόνο υποπροϊόν που μένει είναι η τέφρα, η οποία μπορεί να αναμιχθεί με τον άνθρακα για να καεί σε έναν συμβατικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Βιομάζα: Μια άλλη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας
Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Energy Power Resources
RCEP
Department for Environment, Food and Rural Affairs
Department of Trade and Industry - Biomass
Home