Ο ιδρυτής του Παγκόσμιου Ιστού Berners-Lee κέρδισε το Τεχνολογικό βραβείο της Χιλιετίας

Από την ιστοσελίδα Millennium Technology Prize, Απρίλιος 2004

Ο εμπνευστής του World Wide Web, Tim Berners-Lee, βραβεύτηκε από το Φινλανδικό Ίδρυμα Βραβείων Τεχνολογίας και συγχρόνως θα λάβει ένα εκατομμύριο ευρώ. Πρόκειται, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, για μια διεθνή αναγνώριση της σημαντικής τεχνολογικής καινοτομίας που προώθησε άμεσα την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων, βασίζεται στις ανθρώπινες αξίες και ενθαρρύνει την αειφόρο ανάπτυξη - τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Το Ίδρυμα επέλεξε τον Tim Berners-Lee μεταξύ 74 υποψηφίων για την πρώτη απονομή της τιμητικής αυτής διάκρισης. Το βραβείο θεσμοθετήθηκε το 2002, με χρήματα της φιλανδικής κυβέρνησης και άλλων φορέων ενώ θα απονέμεται ανά δύο χρόνια κατόπιν απόφασης οκταμελούς διεθνούς επιτροπής.

"Ο Παγκόσμιος Ιστός έχει ενισχύσει σημαντικά τη δυνατότητα πολλών ανθρώπων να παίρνουν πληροφορίες σημαντικές για τις ζωές τους", λέει ο Pekka Tarjanne, ο πρώην Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών και πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Επιλογής των βραβείων.

"Ο Ιστός ενθαρρύνει τους νέους τύπους κοινωνικών δικτύων, υποστηρίζει τη διαφάνεια και τη δημοκρατία, και ανοίγει νέες λεωφόρους για τη διαχείριση των πληροφοριών και την επιχειρησιακή ανάπτυξη", συνεχίζει ίδιος.

Η εργασία για τον Ιστό συνεχίζεται

Ο Berners-Lee, με ένα υπόβαθρο στη σχεδίαση συστημάτων επικοινωνιών σε πραγματικό χρόνο και ανάπτυξη λογισμικού επεξεργασίας κειμένου, εφηύρε τον Ιστό δουλεύοντας στο Κέντρο Πυρηνικών Μελετών και Ερευνών (CERN), από τα μεγαλύτερα εργαστήρια φυσικής σωματιδίων σε παγκόσμιο επίπεδο, στη Γενεύη. Ο Ιστός τέθηκε αρχικά στην διάθεση του κοινού σε 1991, και ο Berners-Lee δημιούργησε τον πρώτο server, το browser, και τα κεντρικά πρωτόκολλα για τη λειτουργία του Ιστού: τη διεύθυνση URL, το πρωτόκολλο μετάδοσης HTTP και τον κώδικα HTML. Ο browser που έφτιαξε αποτέλεσε τη βάση για το Netscape και τον Internet Explorer.

Αυτήν την περίοδο ο Berners-Lee εργάζεται στην κοινοπραξία World Wide Web (W3C) στο MIT, στη Βοστώνη. Γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1955 και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Το 2003, ο Berners-Lee ονομάστηκε Ιππότης της βρετανικής αυτοκρατορίας για την πρωτοποριακή εργασία του. Ο 48χρονος σήμερα Berners-Lee ουδέποτε κατοχύρωσε διπλώματα ευρεσιτεχνίας για τον Παγκόσμιο Ιστό.

Ανοικτή διαδικασία προτάσεων

Εβδομήντα οκτώ καινοτομίες από 22 χώρες προτάθηκαν για το βραβείο της Τεχνολογίας της Χιλιετίας του 2004, σε τέσσερις τεχνολογικούς τομείς: υγειονομική περίθαλψη και βιολογικές επιστήμες, επικοινωνία και ενημέρωση, νέα υλικά και διαδικασίες, ενέργεια και το περιβάλλον.

Η επιλογή του Berners-Lee έγινε ομόφωνα στη συνεδρίαση της 14ης Απριλίου και πρόκειται να του δοθεί στο Ελσίνκι στις 15 Ιουνίου του 2004, με την εναρκτήρια διάσκεψη της Τεχνολογίας της Χιλιετίας, "Μελλοντική κοινωνία - μελλοντική τεχνολογία."

Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Ιστοσελίδα του Berners-Lee
Home