Υπάρχει ζωή στον Άρη, αλλά δυστυχώς τη μεταφέραμε εμείς

Από την ιστοσελίδα του NewScientist, 25 Μαρτίου 2004

Υπάρχει ζωή στον Άρη, ανήγγειλε ένας ερευνητής σε μια διάσκεψη - αλλά δυστυχώς τον έχουμε μολύνει εμείς με τα διαστημόπλοια που στείλαμε.

"Θεωρώ ότι υπάρχει ζωή στον Άρη, και είναι εκεί σίγουρα, επειδή εμείς την στείλαμε", είπε ο Andrew Schuerger του Πανεπιστημίου της Φλώριδας στη Σεληνιακή και Πλανητική Επιστημονική διάσκεψη που έγινε πρόσφατα στο Χιούστον του Τέξας. Η έρευνα του χρηματοδοτήθηκε από το γραφείο πλανητικής προστασίας της NASA, για να βοηθήσει στην ανάπτυξη καλύτερων τεχνικών αποστείρωσης για τις μελλοντικές αποστολές. 

Ο Schuerger αναφέρει ότι από όλα τα διαστημικά σκάφη που εστάλησαν στον Άρη, μόνο τα δύο Viking το 1976 ήταν επαρκώς θερμικά αποστειρωμένα. Οι διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για όλες τις αποστολές από τότε, συμπεριλαμβανομένων και των δίδυμων ρόβερ και του Λαγωνικού 2 (Beagle) της NASA και της ESA, είναι τέτοιες που θα έχουν μείνει μερικά μικρόβια πάνω στα σκάφη.

Αφού εξέτασε εάν οι επίγειοι οργανισμοί μπορούν να επιζήσουν σε συνθήκες όμοιες με τον Άρη και τις διαδικασίες που χρησιμοποιούνται για να αποστειρώσουν τα διαστημικά σκάφη, υπολόγισε ότι υπάρχει μια καλή πιθανότητα μερικά μικρόβια να έφτασαν στον Άρη και να είναι ακόμα εκεί.

Απόμερες σταγόνες

Εάν η επιφάνεια ενός διαστημικού σκάφους κατασκευαστεί με ένα υλικό που απομακρύνει το νερό, τότε το νερό στην επιφάνεια του σκάφους συλλέγεται σε σταγονίδια που συρρικνώνονται καθώς ξεραίνονται, συγκεντρώνοντας έτσι μέσα στη μάζα τους μικρόβια και βοηθώντας τα να επιζήσουν.

Τα περισσότερα γήινα μικρόβια που έφτασαν στον Άρη θα χαθούν πιθανώς γρήγορα, αλλά αυτό δεν είναι και σίγουρο.

Εικόνες και χημικά αποδεικτικά στοιχεία από τις τρέχουσες αποστολές σκαφών που έχουν μπει σε τροχιά, καθώς και τα σημερινά ρόβερ στον Άρη δείχνουν  ότι μπορεί να υπάρχει εδώ για πολύ καιρό αλμυρό και όξινο νερό στο Αρειανό χώμα. Μερικά είδη όξινης άλμης θα μπορούσαν να είναι υγρά ακόμα και κάτω από τις σημερινές ψυχρές συνθήκες, έτσι ώστε οι γήινοι οργανισμοί που μεταφέρθηκαν εκεί, να βρουν ένα υγρό περιβάλλον στον οποίο μπόρεσαν να αυξηθούν.

"Πιθανώς δεν πρόκειται να επιζήσουν σε συνθήκες θερμοκρασίας 200 βαθμών Kelvin και στο θειικό οξύ", λέει ο Jeff Kargel της Αμερικανικής Γεωλογικής Έρευνας, η οποία θεωρεί ότι οι λίμνες και τα έλη των όξινων αλμών είναι δυνατόν να υπάρχουν ακόμα και σήμερα στον Άρη.

Αλλά, προσθέτει, "Ίσως να μπορούσαν να επιζήσουν. Και ίσως κάναμε μόλις μια πραγματικά φοβερή ανακάλυψη".

Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες
Tough Earth bug may be from Mars
Home