Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών στον Θανάση Φωκά

Από την Ελευθεροτυπία, 18 Μαρτίου 2004

Στον Θανάση Φωκά,  τον πενηντάχρονο καθηγητή της νεοϊδρυθείσας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ έδρας των "Μη γραμμικών επιστημών", η Ακαδημία Αθηνών τη Δευτέρα στις 22 Μαρτίου θα απονείμει το Αριστείο, το πιο σημαντικό της βραβείο, που δίδεται στις θετικές επιστήμες (σε μαθηματικούς, φυσικούς, χημικούς, βιολόγους, γιατρούς, μηχανικούς) κάθε τέσσερα χρόνια.

Είναι η πρώτη φορά από το θεσμό του Αριστείου, ο οποίος ξεκίνησε το 1914 και τιμήθηκαν, μεταξύ των άλλων, ο Κωστής Παλαμάς, ο Γεώργιος Δροσίνης, ο Ιωάννης Πολέμης, ο Ιωάννης Καλομοίρης, ο Γιαννούλης Χαλεπάς, ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ο Άγγελος Τερζάκης, ο Νικόλαος Χατζηκυριάκος Γκίκας, που το Αριστείο απονέμεται στον Τομέα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών.

Ο Θανάσης Φωκάς, που είναι μαθηματικός, θεωρητικός της Αεροναυπηγικής και γιατρός, είναι ο μόνος Έλληνας καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ ο οποίος τιμήθηκε το 2000 από τη Μαθηματική Εταιρεία της Αγγλίας με το περίφημο βραβείο Naylor, μια ύψιστη διάκριση, που το 1999 είχε λάβει και ο Steven Hawking.

Η έδρα των "Μη γραμμικών επιστημών" ανήκει στην πιο ιστορική σχολή του Πανεπιστημίου, στο Τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Θεωρητικής Φυσικής, στην οποία δίδασκε ο Νεύτων και σήμερα διδάσκει ο διάσημος αστροφυσικός Steven Hawking.

Το βραβείο Naylor του απονεμήθηκε για μία μέθοδο που ανακάλυψε για τη λύση μιας μεγάλης κατηγορίας εξισώσεων, μερικές από τις οποίες ήταν άλυτες από το 18ο αιώνα. Για αυτή τη μέθοδο έχει γραφτεί ότι "αποτελεί την πιο σημαντική εξέλιξη για την ακριβή λύση των Μερικών Διαφορικών Εξισώσεων από την εποχή των κλασικών μαθηματικών του 18ου αιώνα".

Home