Το Hubble πήρε ένα πολύ παλιό στιγμιότυπο του σύμπαντος

Από ιστοσελίδα του Reuters, 10 Μαρτίου 2004

Επιστήμονες παρουσίασαν μια βρεφική εικόνα του σύμπαντος, με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκόπιου Hubble.

Η εικόνα δείχνει το σύμπαν πολύ βαθιά στο παρελθόν, πριν από 13 δισεκατομμύρια χρόνια ακριβώς ή 700 εκατομμύρια χρόνια μετά από τη Μεγάλη Έκρηξη.

Το Hubble έχει παρατηρήσει ξανά το σύμπαν στις αρχικές φάσεις του, αλλά αυτή η εικόνα, που είναι γνωστή ως Εξαιρετικά Βαθύ Πεδίο (Ultra Deep Field), δείχνει το νεαρότερο Σύμπαν που έχει παρατηρηθεί ποτέ από το τηλεσκόπιο Hubble.

Η νέα εικόνα δείχνει κάπου 10.000 γαλαξίες που βρίσκονται σε ένα τμήμα του ουρανού με διάσταση μόλις το ένα δέκατο του μεγέθους του γεμάτου φεγγαριού.

Υπάρχουν εκεί γαλαξίες σαν τους κλασικούς σπειροειδείς και ελλειπτικούς γαλαξίες, αλλά υπάρχουν και μερικοί που μοιάζουν με οδοντογλυφίδες και άλλοι που μοιάζουν σαν χάντρες ενός βραχιολιού. Μερικοί από τους γαλαξίες φαίνονται να αλληλεπιδρούν, λένε οι επιστήμονες.

Αυτοί οι γαλαξίες αντιπροσωπεύουν μία εποχή που το σύμπαν ήταν πιο χαοτικό, όταν μόλις άρχιζε να αναδύεται η τάξη και η δομή.

Η εικόνα που πήρε ο Hubble βρίσκεται 500 εκατομμύρια χιλιόμετρα πιο βαθιά από παρόμοιες προηγούμενες εικόνες του, κατά τη δεκαετία του '90. Όμως, τώρα εμφανίζονται οι πρώτοι γαλαξίες σε νηπιακή κατάσταση, που σχηματίστηκαν σε μία εποχή μεγάλου ενδιαφέροντος για τους αστρονόμους, επειδή χαρακτηρίζει το σημείο μετάβασης από τον Κοσμικό Μεσαίωνα στην εποχή της Κοσμικής Αναγέννησης. 


"Είναι η πιο βαθιά εικόνα που έχουμε πάρει ποτέ", λέει ο καθηγητής Rodger Thompson, της ομάδας των αστρονόμων που έβγαλαν την εικόνα με δύο από τα όργανα του Hubble.

Ο Thompson και άλλοι επιστήμονες υπογράμμισαν τη σημασία να βλέπουμε τις εποχές της αρχικής ανάπτυξης των γαλαξιών.

"Η εικόνα αναφέρεται σε μια μεταβατική περίοδο για το Σύμπαν", αναφέρει ο αστρονόμος του Hubble, Mario Livio.

Γιγάντιο άλμα για κοσμική μελέτη

Ο Livio και άλλοι αστρονόμοι παρομοίασαν την ανάπτυξη του σύμπαντος με την ανάπτυξη ενός ανθρώπου. Όσο ο άνθρωπος είναι σε μικρή ηλικία τόσο πιο δραματικές αλλαγές εμφανίζονται. Έτσι και στο Σύμπαν, κοιτάζοντας βαθιά πίσω στο χρόνο κάνουμε ένα γιγάντιο άλμα για να μελετήσουμε το Σύμπαν.

Η ποιότητα της εικόνας είναι τόσο καλή που γαλαξίες, δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά μας, εμφανίζουν χαρακτηριστικά γνωρίσματα τα οποία οι επιστήμονες κατά το παρελθόν είχαν δει μόνο σε γειτονικούς μας γαλαξίες.

Αυτοί οι αρχικοί γαλαξίες του Κόσμου εμφανίζονται να είναι πιο χαοτικοί, να αλληλεπιδρούν περισσότερο ο ένας με τον άλλον και να είναι λιγότερο καλοσχηματισμένοι από όσο ο Γαλαξίας, λένε οι αστρονόμοι.

Το Hubble για να συλλάβει την εικόνα αυτή χρειάστηκε πάνω από τέσσερις μήνες, από τον Σεπτέμβριο του 2003 μέχρι τον Ιανουάριο του 2004, κατά τη διάρκεια παρατηρήσεων συνολικά ενός εκατομμυρίου δευτερολέπτων. ή 11,3 ημερών παρατήρησης.

Η εικόνα που συνέλαβε ήταν του αστερισμού Fornax, μια περιοχή κάτω από τον αστερισμό του Ωρίωνα.

Επιστήμονες λένε ότι αυτή θα μπορούσε να είναι η τελευταία παρόμοια εικόνα που συλλαμβάνεται από το Hubble. Γιατί η NASA έχει αποφασίσει να μη γίνει μια προσχεδιασμένη αποστολή συντήρησης για το τηλεσκόπιο, που σημαίνει ότι τα γυροσκόπιά του και η μπαταρία του μπορεί σε λίγο να μη δουλεύουν.  

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Γαλαξίας στα όρια του σύμπαντος
Home