Το ξανασκέφτεται η NASA για την απόσυρση του Hubble

Από σελίδα του BBC, 30 Ιανουαρίου 2004

Ο διοικητής της NASA Sean O'Keefe, μετά το σάλο που δημιούργησε η απόφαση του να εγκαταλειφθεί το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, χωρίς την απαραίτητη ανανέωση, ανταποκρίθηκε στην κριτική που έγινε στη NASA και έχει συμφωνήσει να επανεξετάσει αυτή την απόφαση.

Στις 16 Ιανουαρίου, είχε πει ότι λόγω της ασφάλειας των αστροναυτών των διαστημικών λεωφορείων δεν θα υπήρχαν άλλες διαστημικές αποστολές διαστημικών λεωφορείων για να διατηρήσουν και να αναβαθμίσουν το διαστημικό τηλεσκόπιο.

Χωρίς αυτή τη συντήρηση η ζωή του Hubble θα περιοριζόταν μόνο σε τρία περίπου χρόνια. Χωρίς νέα γυροσκόπια και μπαταρίες, το Hubble θα έπαυε να λειτουργεί σε λίγα χρόνια, πολύ πριν από τον προγραμματισμένο εκτροχιασμό του το 2010. Ο αντικαταστάτης του, το Διαστημικό Τηλεσκόπιο James Webb (JWST), θα τεθεί σε τροχιά το νωρίτερο το 2011.

Ο επικεφαλής της NASA O'Keefe ζήτησε τώρα από τον Harold Gehman, που καθοδήγησε την έρευνα για το ατύχημα του Κολούμπια, να επανεξετάσει το ζήτημα του Hubble.

Αυστηρή αναθεώρηση

Μετά από την πρώτη απόφαση του O'Keefe η δυναμική γερουσιαστής των Δημοκρατικών Barbara Mikulski της πολιτείας Μέρυλαντ, που  εκεί έχει την έδρα του το Επιστημονικό Ίδρυμα Διαστημικών Τηλεσκοπίων, που προϊσταται του τηλεσκοπίου Hubble, του έστειλε μια οργισμένη επιστολή ζητώντας του να επανεξετάσει την απόφασή του. "Δεν δέχομαι το 'όχι' ως απάντηση", δήλωσε η Mikulski, απαιτώντας να εξεταστεί εκ νέου το θέμα.

Και ο O'Keefe της έγραψε ότι ζήτησε από το ναύαρχο Harold Gehman να ερευνήσει το θέμα και αυτός το δέχτηκε.

Σε μια δήλωση της η γερουσιαστής Mikulski ανέφερε ότι θα έπρεπε να είχαν πάρει πρώτα και μια δεύτερη άποψη για το σημαντικό αυτό θέμα. "Ο Hubble έχει προσφέρει τόσα πολλά στην επιστήμη, στην εξερεύνηση, και στην ανακάλυψη", συνέχισε.

Ο O'Keefe πήρε αυτή την αμφισβητούμενη απόφαση επειδή αποφάσισε ότι το πέταγμα του διαστημικού λεωφορείου, που θα συντηρούσε το Hubble, μακριά από την περιοχή που βρίσκεται ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS), θα ήταν πολύ επικίνδυνο για αυτό μετά από την καταστροφή του Κολούμπια.

Εάν κάτι θα πήγαινε λάθος στην αποστολή του λεωφορείου, οι αστροναύτες του θα ήταν σε θέση τουλάχιστον να περιμένουν στον ISS έως ότου βρεθεί ένας τρόπος να τους φέρει ακίνδυνα κάτω στη Γη.

Ως αποτέλεσμα, η NASA έκρινε ότι η πέμπτη και τελευταία αποστολή συντήρησης του Hubble έπρεπε να ακυρωθεί. Σε περίπτωση βλάβης του διαστημικού λεωφορείου οι αστροναύτες δεν θα είχαν μέσο διαφυγής.

Αλλά οι αστρονόμοι επισήμαναν ότι η NASA θα πρέπει επίσης να προγραμματίσει και μια δύσκολη κατάσταση στην οποία το διαστημικό λεωφορείο θα πήγαινε στο διάστημα αλλά δεν θα μπορούσε να ελλιμενιστεί στο ISS.

Σε αυτό το σενάριο, η NASA θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι οι αστροναύτες θα μπορούσαν να επιθεωρήσουν το λεωφορείο, και ίσως και να το επισκευάσουν, χωρίς οδηγίες και βοήθεια από το ISS.

Άρα, υποστηρίζουν οι αστρονόμοι, ότι εάν το Λεωφορείο μπορεί να πάει στο διάστημα χωρίς να επισκεφτεί το ISS για βοήθεια, πρέπει επίσης να είναι σε θέση αυτό να επισκεφτεί το τηλεσκόπιο Hubble.

Μεγάλη καμπάνια για τη σωτηρία του Hubble

Εκατοντάδες επαγγελματίες και ερασιτέχνες αστρονόμοι περιμένουν τώρα για την τελική απόφαση της NASA. Από το 1990 που τέθηκε σε τροχιά, το Hubble επέτρεψε για πρώτη φορά στους επιστήμονες να δουν το Σύμπαν χωρίς τις παραμοφρώσεις που προκαλεί η γήινη ατμμόσφαιρα.

Μεταξύ άλλων, το Hubble προσέφερε αποδείξεις για την ύπαρξη των μελανών οπών, νέες εκτιμήσεις για την ηλικία και τη διαστολή του Σύμπαντος αλλά και τις πρώτες εικόνες από άστρα στη γέννησή τους. 

Εν τω μεταξύ φτιάχτηκε ένα ειδικό site www.SaveTheHubble.com για τη σωτηρία του Hubble. Ένας εντυπωσιακά μεγάλος αριθμός επισκεπτών επισκέπτεται το δικτυακό τόπο που έφτιαξε ο λέκτωρ του Πανεπιστημίου της Μπραζίλια Fernando Ribeiro για να αποτελέσει μέρος της πίεσης για τη σωτηρία του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble. 

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Ανακοινώθηκε ότι θα εγκαταλειφθεί ο Hubble
Home