Αποκαταστάθηκε την Παρασκευή μετά το μεσημέρι η επικοινωνία με το Spirit

Από σελίδα του BBC, 24 Ιανουαρίου 2004

Το Αμερικανικό ρόβερ Spirit της ΝΑΣΑ άρχισε πάλι να επικοινωνεί με τη Γη καθώς μια σημαντική βλάβη είχε διακόψει τη ροή των δεδομένων του.

Η NASA ανακοίνωσε ότι έφτασαν δύο σήματα την Παρασκευή, μόλις ξημέρωσε στον Άρη, σε μια κεραία του Διεθνούς Διαστημικού Δικτύου (Deep Space Network) κοντά στη Μαδρίτη της Ισπανίας.

Το Spirit δεν μπορούσε να 'μιλήσει' με τη Γη, διαβιβάζοντας μόνο σύντομα ηχητικά σήματα για να δείξει ότι ήταν ζωντανό και ότι είχε ενέργεια.

Το όχημα ήταν περίπου έτοιμο να τρυπήσει με ένα τρυπάνι έναν βράχο (την πέτρα Adirondack), όταν εμφανίστηκε η διακοπή.

Αυτές οι ενθαρρυντικές ειδήσεις δόθηκαν στη δημοσιότητα ταυτόχρονα, σχεδόν, με τα πρώτα αποτελέσματα που δόθηκαν από την ESA για το Mars Express που είναι σε τροχιά γύρω από τον Άρη

Το διαστημικό σκάφος έχει στείλει πίσω στη Γη μια σειρά καταπληκτικών εικόνων του Άρη και νέων λεπτομερειών για την παγοκάλυψή του.

Η NASA ανέφερε ότι η πρώτη επικοινωνία με το Spirit έγινε στις 14.34 ώρα Ελλάδος και διάρκεσε για 10 λεπτά. Ο ρυθμός των στοιχείων ήταν ασθενής, κάπου 10 bits/sec.

Η δεύτερη επαφή ήρθε στις 15.26 ώρα Ελλάδος και διάρκεσε 20 λεπτά. Σε αυτήν την περίπτωση, τα δεδομένα έφταναν με ένα ρυθμό 120 bits/sec.

"Το διαστημικό σκάφος έστειλε περιορισμένα στοιχεία απαντώντας κατάλληλα σε μια επίγεια εντολή. Τώρα προγραμματίζουμε να έχουμε κι άλλες περιόδους επικοινωνίας αργά σήμερα", ανέφερε ο διευθυντής προγράμματος του Mars Exploration Rover Pete Theisinger.

Η NASA δεν έχει πει τι έλεγαν τα σήματα. Αλλά οι μηχανικοί περιμένουν με αγωνία να πάρουν οποιεσδήποτε πληροφορίες από το ρόβερ, που να τους βοηθήσει να εντοπίσουν και να διορθώσουν τα προβλήματα που υπάρχουν.

Από την Τετάρτη, το Spirit επέστρεφε μόνο θόρυβο και μερικά ηχητικά σήματα σε απάντηση της επίγειας επαφής.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Η NASA προσπαθεί να έρθει σε επαφή με το ρόβερ Spirit στον Άρη
Home