Το Spirit κύλησε πάνω στον Άρη για πρώτη φορά

Από την ιστοσελίδα του AP, 15 Ιανουαρίου 2004

Το ρομποτικό εξερευνητικό όχημα Spirit κύλησε με επιτυχία πάνω στον Άρη νωρίς την Πέμπτη, με τη βοήθεια των έξι τροχών του πάνω στο Αρειανό έδαφος, για πρώτη φορά από τότε που το ρομπότ αναπήδησε κάτω στον κόκκινο πλανήτη πριν σχεδόν δύο εβδομάδες.

Όπως ανακοίνωσε η  NASA το αμερικανικό ρομπότ Spirit σήμερα το πρωί έφυγε από την πλατφόρμα προσεδάφισής του και προχώρησε μια απόσταση λίγο μεγαλύτερη από ένα μέτρο στην επιφάνεια του Άρη.

Οι μηχανικοί και οι επιστήμονες στο Εργαστήριο Προώθησης της NASA γελούσαν δυνατά αφού πήραν την επιβεβαίωση ότι το ρομπότ έκανε με επιτυχία τη συγκεκριμένη προγραμματισμένη ενέργεια.

Οι υπεύθυνοι της NASA ειδοποίησαν το Spirit στις 10.15 ώρα Ελλάδας με το τραγούδι "Born to be Wild" και του έστειλαν το σήμα να κατέβει από την πλατφόρμα του.

Ήταν η πρώτη φορά που οι έξι τροχοί του ρομπότ στράφηκαν, με σκοπό να εξερευνήσει τον κόκκινο πλανήτη για πιθανά ίχνη νερού.

Αφού κατέβηκε, το ρομπότ έκανε μια στάση για να ρυθμίσει την κάμερά του και την κεραία μετάδοσης και στις 11.45 ώρα Ελλάδας, τα δεδομένα που μετέδιδε άρχισαν να φτάνουν στη NASA.

Η πρώτη έγχρωμη φωτογραφία του Spirit από τον Άρη δείχνει έδαφος ποτισμένο από νερό

Στις 12.00, άρχισαν να φτάνουν στη Γη οι πρώτες εικόνες από το Spirit, στο Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA (Jet Propulsion Laboratory), στην Πασαντένα της Καλιφόρνιας.

Η Jennifer Trosper, διευθυντής της αποστολής για τις διαδικασίες της επιφάνειας, άνοιξε ένα μπουκάλι σαμπάνιας σε μια press conference.

Το Spirit χρειάστηκε 78 δευτερόλεπτα για να ταξιδέψει τα 3 μέτρα από τη ράμπα του προσεδαφιστή του πάνω στον Άρη. Οι μηχανικοί είπαν ότι αυτή η κίνηση πιθανά θα ήταν η πιο επικίνδυνη από όλη τη τρίμηνη αποστολή του.

Οι μηχανικοί καθυστέρησαν την κίνηση για τρεις ημέρες για να δώσουν το χρόνο πνευμάτων να επανατοποθετηθούν επάνω στον προσεδαφιστή του, όπου είχε καθίσει από την άφιξη του. Το Spirit έπρεπε να στραφεί 115 μοίρες ως προς τις κεκλιμένες ράμπες εξόδου..

Αρχικά, το Spirit επρόκειτο να κυλήσει από τον προσεδαφιστή του την ένατη του ημέρα πάνω στον Άρη. Αλλά οι αερόσακοι, που τώρα είναι ξεφουσκωμένοι, μπλόκαραν την έξοδο του.

Τα σχέδια της αποστολής είναι να περάσουν τρεις έως τέσσερις ημέρες μετά από την έξοδο του από τον προσεδαφιστή, δίνοντας του χρόνο να εκτελέσει μια μερική προκαταρκτική ανάλυση του χώματος και των χαλικιών γύρω από αυτό.

Στην Παρασκευή, το 'Πνεύμα' πρέπει να επεκτείνει το ρομποτικό βραχίονά του και να πάρει τις πρώτες φωτογραφίες του με τη μικροσκοπική του κάμερα του, αναφέρει ο Steven Squyres του Πανεπιστημίου του Cornell, ο βασικός επιστήμονας της αποστολής.

Το Spirit προσγειώθηκε στη μέση του κρατήρα Gusev, που οι επιστήμονες θεωρούν ότι κάποτε ήταν μια λίμνη.

Ο ένας από δύο βράχους που βρίσκονται κοντά του, οι επιστήμονες τους ονόμασαν "Adirondack" και "Sashimi", κάπου πέντε γιάρδες από το ρομπότ, αναμένεται να είναι πρώτος στόχος του Spirit.

Ακόμη και όταν ήταν πάνω στον προσεδαφιστή του, 16 ίντσες πάνω από το έδαφος του Άρη, το Spirit ήταν πολύ απασχολημένο. Χρησιμοποίησε εννέα φωτογραφικές μηχανές του για να πάρει τουλάχιστον 3.900 εικόνες των περιχώρων του.

Οι επιστήμονες της αποστολής χρησιμοποίησαν αυτές τις εικόνες, συμπεριλαμβανομένων και των πανοραμικών εικόνων, για να σχεδιάσουν τις προγραμματισμένες μετακινήσεις του ρομπότ.

Το Sojourner, το μικρότερο ρομποτικό που η NASA προσεδάφισε στον Άρη το 1997, ξόδεψε μια μόνο μέρα πάνω στον προσεδαφιστή του πριν να περιπλανηθεί μακριά στα περίχωρά του.

Αφού κύλησε περίπου 300 πόδια, έδωσε περίπου 500 εικόνες από την επιφάνεια του Άρη πριν χαθεί η επαφή μαζί του. Το Spirit αντίθετα χρειάστηκε 12 ημέρες πριν γίνει έτοιμο για να αποχωρήσει από τον προσεδαφιστή του.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Spirit: Είμαστε στον Άρη
Home