Εκτοξεύτηκε ο δορυφόρος Hellas SAT

Από το δίκτυο, 14 Μαΐου 2003

Εκτοξεύθηκε τα μεσάνυχτα από το ακρωτήριο Κανάβεραλ των ΗΠΑ ο δορυφόρος ATLAS V, ο οποίος θα μεταφέρει στο διάστημα τον πρώτο ελληνικό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο Hellas Sat.

Ο δορυφόρος θα καλύψει τις τηλεπικοινωνιακές ανάγκες της Ελλάδος και της Κύπρου, για τα επόμενα 15 χρόνια και εισάγει την Ελλάδα στις χώρες που έχουν παρουσία στο διάστημα και αποτελεί μία στρατηγική επιλογή με σημαντικά πλεονεκτήματα σε πολιτικό, οικονομικό και τεχνολογικό επίπεδο.

Ο πύραυλος Atlas θα στείλει το δορυφόρο Hellas-Sat, που ζυγίζει 3.250 kg, σε μια στατική τροχιά περίπου 35.900 lm πάνω από τον Ισημερινό.

Αυτή ήταν η δεύτερη πτήση για τη νέα ισχυρή σειρά των πυραύλων Atlas V, που φτιάχνει η Lockheed Martin. Σηκώθηκε στις 22:10 GMT, τοποθετώντας τον Ελληνικό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο σε μια υπερσύγχρονη μεταβατική τροχιά, 31 λεπτά αργότερα.

Ο πύραυλος Atlas V τοποθέτησε το δορυφόρο σε μια σχεδόν τέλεια τροχιά : απόγειο 85.458 km (ο στόχος ήταν 85.554 km), περίγειο 312.2 km (ο στόχος ήταν 312 km), και με μία γωνία κλίσης 17.06 μοίρες.

Με τον όρο μεταβατική τροχιά εννοείται ότι την τροχιά αυτή θα ακολουθήσει για τουλάχιστον έναν μήνα μέχρι ότου σταθεροποιηθεί σε κυκλική τροχιά.

                         Τεχνικά χαρακτηριστικά

Διαστάσεις δορυφόρου :  Υψος4.9μ, Μήκος 1.7μ Πλάτος 2.5μ
Ηλιακοί Συλλέκτες  32μ
Βάρος 3250 Κιλά
Παραγόμενη Ηλεκτρική  Ισχύς 7500 W
Διάρκεια ζωής 15 χρόνια
Αναμεταδότες (transponders) 30 Ku band των 36Mhz εύρους
Ζώνες συχνοτήτων: 13,75-14,50 GHz uplink
10,95-12,75 GHz downlink
Ισχύς εξόδου RF 105W max EIRP 53 dBw
Αριθμός κεραιών 2 σταθερές 2.5μ + 2 κινητές

Ο δορυφόρος είναι ένα μοντέλο Astrium EUROSTAR 2000 + και θα παράσχει υπηρεσίες φωνής, βίντεο, data και ραδιοφωνικής μετάδοσης για την Ευρώπη, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Νοτιοανατολική Ασία.

Ο Hellas Sat θα τεθεί σε επιχειρησιακή ετοιμότητα στις 39 μοίρες ανατολικά μετά από, περίπου, μία εβδομάδα και και λίγο αργότερα θα τεθεί σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και θα εκπέμπει κανονικά, καλύπτοντας το μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης.

Στο αρχικό διάστημα - περίπου 1 χρόνο- η εποπτεία του θα γίνεται από το δορυφορικό σταθμό ελέγχου της SES, στο Λουξεμβούργο. Μετά θα πρέπει να αναλάβουν τα δύο κέντρα ελέγχου του Hellas Sat, που κατασκευάζονται στην Τανάγρα (Εγκαταστάσεις ΕΑΒ)  και στη Λευκωσία. Το κέντρο της Λευκωσίας θα λειτουργεί ως εφεδρικό.

Οι σταθερές δέσμες καλύπτουν την περιοχή της Ευρώπης, ενώ οι κινητές δέσμες καλύπτουν οποιοδήποτε μέρος της υδρογείου ορατό από τις 39ο, όπως Μέση Ανατολή, Αφρική, Ρωσία, Κίνα, Ν.Α. Ασία και Αυστραλία. Είναι σημαντικό ότι ο δορυφόρος μπορεί να αναμεταδώσει ψηφιακό τηλεοπτικό πρόγραμμα σε όλη την Ευρώπη με μέγεθος κεραίας μόλις 60 εκατοστά. Διαθέτει 30 αναμεταδότες, που έχουν τη δυνατότητα εκπομπής 300 τηλεοπτικών καναλιών.

Ο δορυφόρος Hellas-Sat εισάγει την Ελλάδα στις χώρες που έχουν παρουσία στο διάστημα και αποτελεί μία στρατηγική επιλογή με σημαντικά πλεονεκτήματα σε πολιτικό, οικονομικό και τεχνολογικό επίπεδο. Παράλληλα, είναι από τους πλέον σύγχρονους δορυφόρους που υπάρχουν και διαθέτει δύο σταθερές δέσμες με 18 αναμεταδότες για την κάλυψη της Ευρώπης και δύο κινητές με 12 αναμεταδότες για την κάλυψη της Μέσης Ανατολής, της Αφρικής, και της Νοτιοανατολικής Κεντρικής Ασίας.

Κάθε αναμεταδότης έχει εύρος ζώνης 36MHz και δίνει τη δυνατότητα παροχής μιας σειράς τηλεπικοινωνιακών και τηλεοπτικών υπηρεσιών, όπως δορυφορικό Internet, υπηρεσίες διανομής ήχου και εικόνας, ψηφιακή δορυφορική τηλεόραση. Επίσης, ο δορυφόρος επιτρέπει την εφαρμογή της τηλεϊατρικής, της τηλεκπαίδευσης και της τηλεργασίας, αναβαθμίζει την επικοινωνία μεταξύ των υπηρεσιών του Δημοσίου τομέα (π.χ. Υπουργείο Εξωτερικών, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας) και συμβάλλει στην ποιοτική και απρόσκοπτη αναμετάδοση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Την ιδιοκτησία και εμπορική αξιοποίηση του δορυφόρου έχουν οι Hellas Sat Consortium Ltd. και η Hellas-Sat S.A. με κύριο μέτοχο τον ΟΤΕ.

Home