Μια εξαιρετικά λεπτή οθόνη φέρνει το e-paper ένα βήμα πιο κοντά

Από σελίδα του ABC News, 8 Μαίου 2003

e-paper
Το πιο πρόσφατο e-paper: Ηλεκτρονικά κυκλώματα σε ένα εύκαμπτο ανοξείδωτο φύλλο χάλυβα, είναι πολύ λεπτό, αν και όχι ακόμα τόσο λεπτό για να διπλωθεί στο μισό.

Το ηλεκτρονικό έγγραφο, e-paper, που υπόσχεται να αλλάξει το πρόσωπο των εκδόσεων, ήρθε πιο κοντά στην πραγματικότητα αυτή η εβδομάδα, όπως αποκάλυψαν επιστήμονες στις ΗΠΑ, που παρουσίασαν μια εξαιρετικά λεπτή, εύκαμπτη οθόνη με ηλεκτρονικό μελάνι.

Η ανάπτυξη έγινε από τον Yu Chen και τους συνάδελφους του από την εταιρία E Ink στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτη και παρουσιάστηκε στο περιοδικό Nature.

Το πάχος της οθόνης είναι ακριβώς 0,3 mm και η συσκευή που αναπτύσσεται από τον Chen και την ομάδα του μπορεί να λυγίσει χωρίς διαστρέβλωση των γραμμάτων και έτσι στρώνει το δρόμο για τις ηλεκτρονικές εφημερίδες, τις φορητές οθόνες των υπολογιστών και τις έξυπνες κάρτες ταυτότητας.

"Είναι το πιο στενό αντικείμενο που μέχρι τώρα βρέθηκε στο ηλεκτρονικό έγγραφο", λέει ο Chen, ένας ηλεκτρικός μηχανικός στην εταιρεία E Ink και επισκέπτης  επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Princeton στο New Jersey.

Πλήρως αναπτυγμένο, το e-paper θα εμφανίζει και ασπρόμαυρο και έγχρωμο κείμενο και θα είναι ικανό χάρις στην ασύρματη τεχνολογία του να κάνει update μέσω του διαδικτύου - ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα που θα μπορούσε να κάνει την αγορά της καθημερινής εφημερίδας μη απαραίτητη πια.

"Στη τρέχουσα μορφή μπορείτε ήδη να λάβετε εικόνες και να διαβάσετε βιβλία μέσω αυτών των οθονών παρουσίασης",  εξηγεί ο Chen. Όμως, η εμφάνιση βίντεο ήταν ακόμα πάρα πολύ αργή, αυτήν την περίοδο λόγω της περιορισμένης ταχύτητας του ηλεκτρονικού μελανιού, πρόσθεσε.

Η οθόνη αποτελείται από δύο συστατικά. Το μπροστινό μέρος αλλάζει σύμφωνα με τα ηλεκτρονικά σήματα και το πίσω συστατικό είναι ένα κύκλωμα κατασκευασμένο από τρανζίστορ, που ελέγχουν κάθε μεμονωμένο pixel που συνθέτει την οθόνη. Κάθε πίξελ χρειάζεται ένα κύκλωμα, από τρανζίστορ, πίσω του για να ανάψει ή να σβήσει. Προκειμένου να γίνει το ηλεκτρονικό έγγραφο τα τρανζίστορ πρέπει να γίνουν ένα πολύ λεπτό και εύκαμπτο υπόστρωμα.

Πάνω από την εύκαμπτη οθόνη είναι τοποθετημένη μια μεμβράνη με ηλεκτρονικό μελάνι. Το e-ink, που επινοήθηκε από το MIT το 1997, περιέχει μικροσκοπικές φυσαλίδες με μαύρα και λευκά σωματίδια, που έχουν αντίθετα ηλεκτρικά φορτία και είναι σε υγρή μορφή. Ενεργοποιούνται με αρνητικό και θετικό ρεύμα και γίνονται "γραφή".

"Στην περίπτωσή μας είναι ένα πολύ λεπτό ανοξείδωτο φύλλο χάλυβα. Και πρέπει να μπει ένα στρώμα ηλεκτρονικών κυκλωμάτων σε εκείνο το φύλλο", λέει ο Chen. Προσθέτει δε ότι το μέγεθος μπορεί να ποικίλει από μια επιχειρησιακή κάρτα έως μια οθόνη υπολογιστών. Η τρέχουσα συσκευή είναι επίσης παχιά για να διπλωθεί στο μισό αλλά ο Chen και η ομάδα του εργάζονται για μια λεπτότερη έκδοση.

"Η εργασία μας κατέδειξε ότι μπορείτε να κάνετε υψηλής ποιότητας ηλεκτρονικά κυκλώματα σε πολύ λεπτά και εύκαμπτα  υποστρώματα", πρόσθεσε.

Home