Ο στρατιωτικός ανταγωνισμός προξενεί θανάτους από φίλια πυρά

Από σελίδα του NewScientist, 2 Απριλίου 2003

Στις σύγχρονες εχθροπραξίες, ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τα στρατεύματα είναι ότι δεν ξέρουν ποιος είναι ο φίλος και ποιος είναι ο εχθρός. Στις πρώτες ημέρες της Αμερικανικής και της Βρετανικής εισβολής στο Ιράκ, ένα αμερικανικό βλήμα Patriot βρήκε ένα Βρετανικό βομβαρδιστικό Tornado, ενώ κοντά στη Βασόρα ένα Βρετανικό άρμα Challenger κατέστρεψε ένα άλλο. Κατόπιν, σε μια ενοχλητική επανάληψη των γεγονότων στον πόλεμο του Κόλπου του 1991, ένα Αμερικανό αεροπλάνο A-10 κατέστρεψε ένα Βρετανικό θωρακισμένο όχημα.

Εκ πρώτης όψεως αυτά μοιάζουν σαν αναπόφευκτα ατυχήματα, που προκαλούνται από τις αποτυχίες της στρατιωτικής τεχνολογίας του 21 ου αιώνα. Αλλά η αλήθεια μπορεί να βρεθεί βαθύτερη. Η κατηγορία για τέτοια ατυχήματα βρίσκεται συνήθως ανάλογα με την κουλτούρα του ανταγωνισμού, που εισχωρεί στις ένοπλες υπηρεσίες, λένε εμπειρογνώμονες ασφάλειας. Και η συνέχεια για τέτοια γεγονότα "φιλικής καταστροφής", που ερευνώνται, είναι οι αρμόδιοι να ψάχνουν για την εύρεση μεμονωμένων ενόχων, παρά οποιονδήποτε οργανωτικών αποτυχιών. Αυτό  σημαίνει ότι οι στρατιωτικοί αρμόδιοι για το σχεδιασμό δεν μπορούν ποτέ να φτάσουν στην αιτία της ρίζας των γεγονότων.

Δεν υπάρχει καμία διαφωνία ότι ο εξοπλισμός της υψηλής τεχνολογίας μπορεί να ενθαρρύνει φιλικά καταστροφικά ατυχήματα. Οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις στο Ιράκ χρησιμοποιούν θερμικές ή εικόνες ραντάρ για να δεσμεύσουν τον εχθρό στη μέγιστη περιοχή, λέει ο Scott Snook, που ήταν πρώην επικεφαλής του Κέντρου  Οργανώσεων στη Στρατιωτική Ακαδημία στη Νέα Υόρκη.

Όταν τα στρατεύματα μπορούν να δουν και να ελέγξουν το στόχο με τα μάτια τους, είναι πιθανότερο να κάνουν ένα λάθος. Ομοίως, τα ηλεκτρονικά συστήματα προσδιορισμού μπορούν να αποτύχουν στον προσδιορισμό: ο αμερικανικός στρατός ξηράς λέει ότι ένα σφάλμα λογισμικού οδήγησε το σύστημα Patriot να προσδιορίσει το Tornado ως εισερχόμενο βλήμα.

Το ΝΑΤΟ προγραμματίζει ένα ευρύ ψηφιακό σύστημα "ταυτοποίησης αγώνα" για τις δυνάμεις των μελών του, αλλά αυτό δεν θα εγκατασταθεί μέχρι το 2006, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Μεγάλης Βρετανίας (MoD). Μέχρι τότε, το MoD αναμένει "αδελφοκτονίες" για 10 έως 15 τοις εκατό των βρετανικών θανάτων στον πόλεμο.

"Αναπόφευκτο χαρακτηριστικό γνώρισμα της εχθροπραξίας"

Ακόμα και όταν το σύστημα είναι πλήρως λειτουργικό, λίγοι αναμένουν να αποβληθούν τελείως τα θύματα λόγω λαθών. "Η ιστορία εμφανίζει ότι η "αδελφοκτονία" είναι ένα αναπόφευκτο χαρακτηριστικό γνώρισμα της μάχης", αναγνωρίζει το Εθνικό Γραφείο Ελέγχου της Μεγάλης Βρετανίας, σε μια έκθεση του το 2002 σχετικά με τις προσπάθειες του MoD να βελτιωθεί ο προσδιορισμός των εχθρών στον αγώνα.

Ακόμα ο αριθμός των ατυχημάτων θα μπορούσε ακόμα να μειωθεί - και όχι μόνο με την εύρεση τεχνολογικών λύσεων. "Τα βαθύτερα ζητήματα του διυπηρεσιακού ανταγωνισμού και της διαφοράς στις κουλτούρες μεταξύ του στρατού ξηράς και της αεροπορίας, και ακόμα και μέσα σε εκείνους, πολύ σπάνια εξετάζονται" λέει ο Snook, που είναι τώρα στο επιχειρησιακό σχολείο του Χάρβαρντ. "Είναι συχνά η αιτία της μεγαλύτερης συνεισφοράς στους φιλικούς πυροβολισμούς".

Ως παράδειγμα, αναφέρει τον πυροβολισμό δύο Black Hawk ελικοπτέρων του αμερικανικού στρατού ξηράς από την αεροπορική δύναμη δύο αμερικανικών F-15 στην απαγορευμένη ζώνη πάνω στο βόρειο Ιράκ το 1994. Το γεγονός αυτό, που σκότωσε 26 στρατιωτικούς, εμφανίστηκε επειδή στο μέρος αυτό οι πιλότοι δεν είχαν καταγράψει ότι τα ελικόπτερα θα εμφανίζονταν στην περιοχή.

Όταν ρωτιέται γιατί τα Black Hawks δεν είχαν μπει στο φύλλο αποστολής, όταν απαριθμούσαν τα αεροσκάφη στον αέρα εκείνη η ημέρα, ο αρμόδιος της Αμερικανικής Αεροπορίας είπε: "Δεν θεωρούμε ότι τα ελικόπτερα είναι αεροσκάφη".

Η παράλειψη αυτή είναι μια τρομακτική ένδειξη πώς οι επικοινωνίες μπορούν να αποτύχουν, λέει ο Snook. "Εδώ υπάρχει μια σημαντική λέξη, όπως "αεροσκάφη", και αυτή η λέξη σημαίνει κάτι εντελώς διαφορετικό σε αυτές τις διαφορετικές στρατιωτικές κουλτούρες".

Θεωρία συστήματος

"Δεν μπορούμε να έχουμε μάθει όλα τα μαθήματα για τα γεγονότα φιλικά γεγονότα καταστροφών",  συμφωνεί η Nancy Leveson, μια εμπειρογνώμονας ασφάλειας αεροδιαστήματος στο Τεχνολογικό Ίδρυμα της Μασαχουσέτης. Θεωρεί τις τρέχουσες ερευνητικές τεχνικές ότι τείνουν να επιπλήξουν ένα πρόσωπο ή μια ομάδα. Αντ' αυτού, μια έρευνα για τα γεγονότα θα πρέπει να κοιτάξει ευρύτερα.

Η Leveson έχει επινοήσει ένα σύστημα που μπορεί να βοηθήσει να γίνει αυτό, μια πλήρης περιγραφή του οποίου έχει γίνει αποδεκτή ακριβώς για δημοσίευση στο Safety Science . Το αποκαλούμενο σύστημα STAMP, για "συστήματα θεωριών που μοντελοποιούν τα ατυχήματα", είναι βασισμένο στη θεωρία συστήματος, η ιδέα της ανάπτυξης μαθηματικών περιγραφών των σύνθετων συστημάτων. Μπορεί να εφαρμοστεί σε μια σειρά ατυχημάτων, από φίλια πυρά έως πυρηνικά ατυχήματα και  συντριβές τραίνων.

Οι έρευνες για τα φιλικά πυρά ψάχνουν συνήθως για ένα βασικό γεγονός που προκάλεσε μια μοιραία αλληλουχία γεγονότων. Αλλά το γεγονός αυτό στην αλληλουχία μπορεί να είναι αρκετά αυθαίρετο. Η τεχνική STAMP παίρνει μια εικόνα ολόκληρου του συστήματος και τις αλληλεξαρτήσεις μέσα σε αυτήν, λέει η Leveson. Αυτή επιτρέπει στους ερευνητές να επισημάνουν τις γενικές αποτυχίες της ασφάλειας.

Μερικοί είναι δύσπιστοι για αυτό το σύστημα. Αλλά ο Peter Ladkin, ένας ειδικός στα κρίσιμα συστήματα ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Μπίλεφελντ στη Γερμανία, λέει: Τα "φίλια πυρά φαίνονται να ταιριάζουν σε μια ανάλυση του STAMP καθώς υα περισσότερα οφείλονται κυρίως στους οργανωτικούς και ανθρώπινους παράγοντες παρά στην τεχνολογία."

Το επίσημο αμερικανικό τμήμα Αμυντικής Έρευνας για το ατύχημα του 1994 των Black Hawks βρήκε μια σειρά σφαλμάτων στην κορυφή της λίστας της αποτυχίας να εμφανιστούν τα ελικόπτερα ως αεροσκάφη. Τα ελικόπτερα χρησιμοποίησαν  λανθασμένους κώδικες ID και ραδιοσυχνότητες για την μη πτητική ζώνη. Και τα ραδιόφωνα στα F-15 χρησιμοποίησαν μια τεχνολογία που τα έκανε ασυμβίβαστα με τα ραδιόφωνα στα ελικόπτερα του στρατού ξηράς.

Το Πεντάγωνο δεν περιφρονεί τα αποτελέσματα της Leveson. "Έχουμε εμπιστοσύνη στην αξιολόγησή που κάναμε στο συμβάν", είπε ένας εκπρόσωπος, "αλλά και αναγνωρίζουμε ότι τα ζητήματα ασφάλειας είναι σύνθετα και περιλαμβάνουν περισσότερους από έναν παράγοντα. Εκτιμούμε την επαναξιολόγηση αλλά δεν μπορούμε να σχολιάσουμε την αξία της ούτε και να συζητήσουμε τα συμπεράσματά της."

Home