Ο ήλιος γεμάτος από εκρηκτικούς γιγαντιαίους βρόχους

Από σελίδα του ANC News, 16 Φεβρουαρίου 2003

Στεφανιαίος βρόχος Αριστερά: Βρόχοι μαλακών ακτίνων-X

Οι γιγαντιαίοι συνδετικοί βρόχοι στον ήλιο είναι ενδεχομένως ιδιαίτερα εκρηκτικοί με επιπτώσεις για δορυφόρους, ανακάλυψε μια ομάδα Βρετανών αστρονόμων.

Η ομάδα από το Διαστημικό Επιστημονικό Εργαστήριο Mullard , το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνο (MSSL-UCL) χρησιμοποίησε στοιχεία που λήφθηκαν από τους δορυφόρους Yohkoh και SOHO για να αναλύσουν τους γιγαντιαίους βρόχους και για να δουν γιατί αυτοί εκρήγνυνται συχνά.

Στο παρελθόν είχε παρατηρηθεί μόνο μια έκρηξη και έτσι αυτοί οι γιγαντιαίοι βρόχοι (που ενώνουν τις ενεργές περιοχές στον ήλιο) έχουν θεωρηθεί οι μη εκρηκτικοί "ευγενείς γίγαντες" του ήλιου.

Εντούτοις, τα νέα στοιχεία εμφανίζουν ότι οι βρόχοι είναι ενδεχομένως ιδιαίτερα εκρηκτικοί και μπορούν να οδηγήσουν στις στεφανιαίες εκτινάξεις μάζας - τις βίαιες εκρήξεις που μπορούν να εκσφενδονίσουν μεγάλες μάζες ηλεκτρισμένου αερίου [το πλάσμα ] προς τη Γη. Οι στεφανιαίες εκτινάξεις μάζας είναι αρμόδιες για τα πολικά σέλη και μπορούν να έχουν καταστρεπτικές συνέπειες για τους δορυφόρους.

"Αυτοί οι τεράστιοι βρόχοι έχουν παρατηρηθεί επί πολλά έτη - αλλά η σύνδεσή τους με τις στεφανιαίες εκτινάξεις μάζας μόνο τώρα γίνεται κατανοητή", εξήγησε ο Δρ Alexi Glover, μέρος της Διαστημικής Ομάδας Καιρού στην Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία [ ESA ].

"Στο μέλλον ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να προβλέψουμε τις στεφανιαίες εκτινάξεις μάζας προτού να πραγματοποιηθούν, και βαθμιαία να κατευθυνθούμε προς εκείνο τον στόχο."

Οι ερευνητές περιγράφουν τα εκρηκτικά χαρακτηριστικά αυτών των γιγάντων βρόχων σε ένα έγγραφο που δημοσιεύεται στο περιοδικό της Αστρονομίας και της Αστροφυσικής .

sun animationsBρόχος που εκρήγνυται στο διάστημα ως στεφανιαία εκτίναξη μάζας

Οι στεφανιαίες εκτινάξεις μάζας δημιουργούνται από τις ενεργές περιοχές στον ήλιο.  Αυτές είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό ότι αποτελούνται από πολλούς βρόχους που γεμίζουν με πλάσμα, μεγέθους κατά προσέγγιση 50.000 km. Αυτές οι ενεργές περιοχές συνδέονται συχνά με τους γιγαντιαίους βρόχους, μήκους μέχρι και 450.000 km., οι οποίοι μπορούν να γεφυρώσουν τον ισημερινό του ήλιου.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι όχι μόνο μπορεί αυτές οι τεράστιες δομές να ριχτούν μακριά από τον ήλιο, αλλά μπορούν επίσης να θερμανθούν πέντε φορές, σε θερμοκρασίες 14 χιλιάδες φορές τη θερμοκρασία που βράζει το νερό. Αυτό επίσης φαίνεται ότι όσο μεγαλύτεροι είναι οι βρόχοι, τόσο πιθανότερο είναι να εκραγούν.

Δείτε και τα σχετικά άρθρα
Μαγνητόσφαιρα του ήλιου
Η μεγαλύτερη ηλιακή κηλίδα της ενδεκαετίας
Ο Ήλιος ετοιμάζεται για το μέγιστο του
Παρατηρώντας τους ηλιακούς θυμούς
Ηλιακή καταιγίδα κτυπάει δορυφόρους
Home