Αστρονομικές παρατηρήσεις από τον υπολογιστή

Από τη σελίδα του Wired.com, 23 Ιανουαρίου 2003

Δεν χρειάζεται πια, οι αστρονόμοι να κοιτούν επί ώρες τις νύχτες στον ουρανό για να κάνουν τις παρατηρήσεις τους – μπορούν τώρα να χρησιμοποιήσουν το Internet. Ο επιστήμονας της NASA Thomas McGlynn, ερευνητής στο Κέντρο  Goddard Space Flight, πέρασε την προηγούμενη δεκαετία συντάσσοντας μία συνοπτική βάση δεδομένων για ουράνια σώματα η οποία είναι διαθέσιμη με λίγα κλικ του ποντικιού.

Η κορύφωση αυτής της προσπάθειας είναι ένα on-line παρατηρητήριο που ονομάστηκε Εικονικό Τηλεσκόπιο Παρακολούθησης του Ουρανού (SkyView Virtual Telescope).

Σύμφωνα με τον καθηγητή της φυσικής και της αστρονομίας Lynn Cominsky του Πολιτειακού Πανεπιστημίου Sonoma των ΗΠΑ, το εικονικό τηλεσκόπιο παρέχει τη δυνατότητα μελετών τις οποίες οι ενδιαφερόμενοι δεν θα μπορούσαν αλλιώς να πραγματοποιήσουν.

Η σχετική ιστοσελίδα είναι χρήσιμη όχι μόνο για τους ερευνητές αλλά, παρέχει προσβάσιμη πληροφόρηση σε φοιτητές και χομπίστες-αστρονόμους, από χάρτες του ουρανού και στοιχεία για σχολικές εργασίες, μέχρι πληροφορίες για διαστημικά ταξίδια και δορυφόρους. Μέχρι τώρα, οι πληροφορίες αυτές βρίσκονταν διάσπαρτες σε πολλούς υπολογιστές σε όλες τις ΗΠΑ, χωρίς καμία διασύνδεση μεταξύ τους.

Όπως είπε ο McGlynn, "Θα είναι μια ενοποιημένη όψη του σύμπαντος που δεν έχουμε πουθενά αλλού παρά μόνο τώρα".

Home