Διαστημική τεχνολογία για τους τυφλούς

Από σελίδα της ESA, 2 Ιανουαρίου 2003

Ένα νέο εργαλείο ναυσιπλοΐας, το TORMES, που έρχεται να βοηθήσει τους τυφλούς να βρουν την κατεύθυνση τους, μέσα στους δρόμους των πόλεων, πρόκειται σύντομα να δοκιμαστεί κάτω από ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA).

Μια φορητή συσκευή ενσωματώνει τις νέες δορυφορικές τεχνολογίες ναυσιπλοΐας της ESA, EGNOS και SISNET, στον προσωπικό πλοηγό για τους τυφλούς ανθρώπους. Συσκευή που αναπτύχθηκε πρόσφατα από την εταιρεία GMV Sistemas, της Ισπανίας και την ONCE, την Ισπανική εθνική οργάνωση τυφλών.

Αυτή τη στιγμή, η δορυφορική ναυσιπλοΐα βασίζεται στο Σύστημα Προσδιορισμού Θέσεων (GPS) και χωρίς τη χρήση αδρανειακών συστημάτων, δεν θα είναι αρκετά ακριβής για να καθοδηγήσει τους πεζούς, ειδικά γύρω από τις πόλεις. Όταν μάλιστα λίγοι δορυφόροι GPS μπορούν να έχουν οπτική επαφή, λόγω των ψηλών κτηρίων, η ακρίβεια προσδιορισμού της θέσης μπορεί να είναι ελάχιστα καλύτερη από 30 έως 40 m. Το σύστημα  EGNOS της ESA, εντούτοις, βελτιώνει την ακρίβεια των θέσεων του GPS  μόνο σε μερικά μέτρα, καθιστώντας την αρκετά ευαίσθητη για να εντοπίσουν τα εμπόδια στο δρόμο.

Το EGNOS το κάνει με τη βοήθεια της ραδιοφωνικής αναμετάδοσης των πληροφοριών από τους γεωστατικούς δορυφόρους, που επιτρέπουν στους δέκτες πάνω στο έδαφος να διορθώνουν τα σφάλματα στα σήματα του GPS. Ένας πεζός σε μια πόλη με ψηλά κτήρια, εντούτοις, έχει λιγότερες πιθανότητες να είναι σε άμεση ορατή επαφή με ένα δορυφόρο EGNOS από έναν GPS δορυφόρο. Έτσι το ESA έχει αναπτύξει επίσης μια συμπληρωματική τεχνολογία, την SISNET, η οποία αναμεταδίδει το σήμα EGNOS σε πραγματικό χρόνο από το διαδίκτυο.

Έτσι με τη βοήθεια ενός πληκτρολογίου με το σύστημα Μπράϊγ για τυφλούς και ένα συνθέτη φωνής το νέο σύστημα πλοήγησης για τους τυφλούς παρέχει στους χρήστες όχι μόνο την ακριβή θέση τους, αλλά και τη πορεία που πρέπει να ακολουθήσουν.

Επίσης έτσι θα μπορούν να στέλνουν ή να παίρνουν μηνύματα, να ειδοποιούν άλλους όταν έχουν ατυχήματα ή όταν χάνονται στους δρόμους.

Το TORMES αναμένεται να είναι έτοιμο να αρχίσει δοκιμές αρχές Φεβρουαρίου του 2003.

Με τη βελτίωση της ακρίβειας του συστήματος GPS, το EGNOS θα δείξει και νέες χρήσεις για τη δορυφορική ναυσιπλοΐα. Εντούτοις, οι δυνατότητες θα αυξηθούν όταν μπει σε ισχύ το δορυφορικό Ευρωπαϊκό σύστημα Γαλιλαίος, Αποτελούμενο από 30 δορυφόρους σε γήινη τροχιά συν ένα συνδεμένο δίκτυο επίγειων σταθμών, το σύστημα Γαλιλαίος θα εγγυηθεί ώστε να παραδίδει μια ανεξάρτητη, πολιτικά-ελεγχόμενη, παγκόσμια υπηρεσία προσδιορισμού θέσεων με  ακρίβεια της κλίμακας του ενός μέτρου.

Home